L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 13 de gener del 2010

Canal 9 rebaixa un 75% els diners destinats a doblatge en valencià


Que la política del PP i del govern de la Generalitat es destaca per la discriminació del valencià és una cosa massa coneguda i que no anem a descobrir ací a La Cotorra. Que la televisió pública dels valencians destaca sobre tot pel baix nivell d’ús de la llengua pròpia en comparació a televisions veïnes és igualment massa sabut.

La política iniciada pel PSOE de maltractar i considerar el valencià com a una segona llengua en Televisió Valenciana ha arribat amb el PP al grau més alt. Ara, amb l’excusa de la nova política d'austeritat de RTVV ens anuncien que s’afectarà directament a la producció en valencià.

El nou director general del Grup Radio Televisió Valenciana (RTVV), José López Jaraba, ha anunciat que retallarà un 75% el doblatge en la nostra llengua. Això sí, Berni Ecclestone rebrà de Canal 9 la quantitat de sis milions d'euros per a poder emetre la carrera de Fórmula 1 fins al 2015. A banda, la Generalitat abonarà el seu propi impost al magnat britànic. Els diners de RTVV no es desconten del canon que la Generalitat paga al magnat britànic per tindre la Formula 1 fins a 2015. Un negoci redó.
I mentre Canal 9 paga 1,2 milions d'euros per cada carrera fins el 2015, López Jaraba ja ha anunciat a les 14 empreses valencianes que fan doblatge en valencià per a l'ens públic que els retallarà un 75% el volum de treball. Rosa López, presidenta del Col·lectiu de Professionals del Doblatge ha assegurat que la mesura posa en perill “el menjar” de 250 famílies valencianes que treballen en productores per a la televisió pública.
El retall se suma a l'evident política de discriminació del valencià a Canal 9. Cap de les 30 pel·lícules que ofereix de mitjana a la setmana són en la llengua del Tirant i molt menys la publicitat i molts dels programes. Es dóna fins i tot la paradoxa, com assegura Pastor, que "fins i tot els llargmetratges que han sigut realitzats al País Valencià, coproduïts per RTVV i fets en versió inicial en valencià, es passen doblades al castellà o no es passen".
Segons confirmava, el pressupost per al doblatge està congelat des de l'any 1994 i l'any passat ja es va patir una reducció del 25% en el seu treball, a més a més del retard de més de 10 mesos en el pagament de les factures per banda de RTVV. En aqueixes circumstancies, molts dels professionals han hagut d'anar-se'n a Catalunya a treballar.

1 comentari:

falcó ha dit...

I jo em pregunte... A qui li estranya tot això? A mi no. Com molt bé dius, Cotorra, el mal no és d'ara. "La culpa la té l'obrer que ho ha fet de mala gana...". Parafrassejant la lletra del Micalet de la Seu, cançó molt popular del grup Al Tall, em remunte als inicis de Canal 9 (evite dir la nostra televisió perquè no la considere meua).

En eixa època governava la Generalitat Valenciana el PSOE i era president un tal Joan Lerma (el que ha plogut des d'aleshores). Ja quan va començar, a banda de la baixa qualitat en la seua programació, vaig comprovar el tractament menyspreant que patia la nostra llengua i la manipulació que de les informacions es feia, cosa que ara s'ha vist agreujada i de la què el PP està fent, no ús desorbitat sinó, més bé, un abús injust i m'atreviria a dir, fins i tot, il·legal. El més trist és que això ho fa amb la permisivitat de la societat valenciana. Què li anem a fer si els valencians/es són així?

Els socialistes van crear l'ens autonòmic més per imposició i per donar el gust a un determinat col·lectiu i callar més d'alguna boca inconformista i incòmoda, que per convicció i sense una ferma i vertadera voluntat de: culturitzar el poble valencià, informar transparentment i fidelment, donar-li a copnéixer la seua vertadera història, tan amagada, promocionar i elevar la llengua, costums i etc, etc...
De seguida va començar a introduïr-se el sistema més fàcil i alhora més car per a un mitjà com la tele, l'adquisició de produccions forànies. Això servia d'excusa de cara als inconformats, les mosques colloneres de sempre, per a que el valencià quedara relegat a un tercer o quart terme. Poc després es va crear Punt 2, el segon canal de la tele dels valencians, on l'índex de presencia i ús de la llengua autòctona ja era un poc més elevat.

I ho deixaré ahí perquè m'he cansat d'escriure i no tinc ganes de parlar-ne més perquè m'encoratge.