L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dijous, 30 de setembre del 2010

TEMA D'ACTUALITAT: Una vaga general a mitges


La vaga general no va acabar de paralitzar el País Valencià, però sí que va alçar les alarmes del nivell d’emprenyament dels treballadors en les mesures neoliberals impulsades pel Govern d’Espanya. A més, va evidenciar que només els sectors més afectats per la crisi i les seues conseqüències laborals han demostrat públicament el seu malestar.

Així, la indústria, el transport i la construcció, els sectors més tocats per la crisi de l’economia, van secundar quasi al 100% la vaga en territori valencià, mentre que als serveis, sobretot hostaleria i comerços, la mobilització va ser molt inferior i quasi el 90% van obrir les portes. Inexplicable és la desmobilització en el sector públic, que com la Sanitat, amb un pírric 4,6% de suport a l’atur, va fer una jornada laboral amb total normalitat.

Sobre estes xifres, els sindicats convocants de la vaga, CCOO, UGT i la Intersindical Valenciana, van considerar que l’atur a la Comunitat va ser “un èxit sense contestació” i “una moció incontestable dels treballadors i treballadores a Zapatero”. Els convocants van xifrar en un 78% el seguiment de la vaga. Per la seua banda, el delegat del Govern, Ricardo Peralta, va definir la jornada, “com de total normalitat”, malgrat estar el port paralitzat i els transports al 20%.

Els sindicats van recordar que mentre les empreses veuen com a principals problemes “la falta de finançament, el cost energètic, la unitat de mercat”, el Govern de Zapatero fa pagar-ho als treballadors amb “la reforma laboral”. “El cost laboral és el quart punt que preocupa i és en el que més s’ha actuat”, van argumentar, al temps que asseguraven que “la baixada d’impostos fa que no és garantisquen els drets socials”.

Pel que fa a les parades per sectors, els treballadors del Port de València van secundar "al cent per cent" la vaga general, i pels seus accessos al recinte no va entrar cap camió dels 1.500 o 2.000 que solen passar cada dia. Mercavalencia va funcionar al 50%, i la factoria de Ford Almussafes va estar parada durant tota la jornada. La majoria de les empreses dels polígons industrials va treballar al 20% de la seua capacitat.

El seguiment del sector tauleller va ser, segons els sindicats, del 75%, metre que el sector del metall i la petroquímica va superar el 85%. Els transports van superar el 60%.Van ser els sectors en què més es va secundar l’atur.

Per la seua banda, en el sector de la educació primària i secundària, segons va informar la Conselleria de Governació, la vaga va ser secundada per només un 8,04%. A la Universitat de València, el seguiment de l'atur general convocat pels sindicats va arribar al 30% de la plantilla, entre el Personal Docent Investigador (PDI) i d'Administració i Servicis (PAS). Pel que fa a la Federación de Sindicatos Independientes de Enseñanza (Fsie) va xifrar en un 0,3% l’atur en els centres concertats i privats.

Pel que fa al sector públic, els treballadors de l’administració van ser els que menys van secundar la vaga. Un 7% a l’Ajuntament de València, un 3,14% en la Diputació o un 3% en l’Ajuntament d’Alacant demostren la falta de solidaritat i implicació d’estos treballadors.

Esta vaga és un "avís" perquè el PP s’adone que "el moviment sindical no es quedarà quiet davant les seues propostes"

A la vesprada, va ser el torn per a la manifestació. A València, la multitudinària marxa va començar a caminar sobre les 19 hores des de la plaça de Sant Agustí. Després de recórrer el carrer Sant Vicent, els manifestants, uns 90.000 segons l’organització, van avançar pel carrer de la Pau, fins a la Porta del Mar per acabar al carrer Colom, a l'altura de la Delegació de Govern, on els sindicats convocants van llegit un manifesten en el qual es mostraven "defraudats" per l'Executiu espanyol i europeu.
- Titular, text i fotografia: L'informatiu
-