L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dijous, 9 de setembre del 2010

ULTIMA HORA: EL Massalari ha estat a punt de volar


El Massalari ha estat a punt de volar i ho ha impedit la ràpida intervenció i gestió de les autoritats locals que han tingut una actuació modèlica i exemplar, on és de valorar la rapidesa i bona coordinació dels mitjans al seu abast i policia local amb els agents de la guàrdia civil, bombers i els mitjans d’ajuda aeris i de personal arribats de la Generalitat.
Sobre les 4 de la vesprada s’escampava la noticia d’un foc en el Massalali. El focus estava situat darrere una lloma ubicada a uns centenars de metres de l’autopista i a l’altura de Ca la Pelicana. Eixa circumstància ha fet que les flames no s’hagen mai vist des de la carretera nacional ni autopista, però si distingir la gran columna de fum que s’aixecava ja al cel sobre les 4’15 (fotografia 1).
En aquest moment tots els efectius terrestres i els dos cotxes de bombers mobilitzats estaven ja lluitant contra el foc, ben secundats pels mitjans aeris, helicòpters que omplien i descarregaven aigua contínuament i a intervals d’uns pocs minuts des d’una bassa del Massalali, avions air tractor que deixaven caure la seua càrrega química de color sobre el foc i tornaven a carregar a la base (ho podeu vore a la seqüència de les fotos), tots coordinats per un altre avió que sobrevolava en observació i en cercle la zona . Mentre això passava, una dotació de la Guardia Civil impedia el pas de particulars a la zona des de l'entrada de la carretera nacional.
A les cinc de la vesprada, una hora després, el fum que havia anat minvant gairebé havia desaparegut i ja es podia apreciar els efectes del foc sobre els pins (fotografia 6). Una hora després es podia donar com a totalment controlat.

Repetim: Ha estat un esglai que no ha passat a més gràcies a una bona i ràpida intervenció. De tota manera, i ací ja ho hem dit, els piròmans sempre estan a l’aguait, i només cal recordar els conats de foc els darrers anys a la Muntanya de les Crues.
A Tavernes tenim zones verdes molt valuoses des del punt de vista paisatgístic i mediambiental - el mateix Massalari i la Granata, la zona del Clot, el Racó Joana- i això ens obliga a incrementar les mesures de prevenció. No corren massa bons vents i ja hem parlat del retall de la Generalitat i Diputació a aquestes tasques, però malgrat això el nostre ajuntament s’hauria de plantejar destinar els mitjans i fons que calga per crear eixe Voluntariat Mediambiental i que funcione ja l’any vinent i potenciar més el cos de Protecció Civil.
-

1 comentari:

Massalari ha dit...

Es la segona vegada que passa a la mateixa zona. No podem pensar mes que la sort a tornar a salvar esta Pinada extraordinaria del Massalari. Ja fara un quants anys es va encendre pel mateix lloc, a l'avisar des del Motor del raconàs que hi havia foc a la zona del Massalari, varem tindre la santa sort que passava per allí un hidroavió que anava a descarregar per la zona de Dénia, en un moment el va apagar. El mateix hagurea passat amb el de Simat sino haguera estat l'encendi a les dotze de la nit. Aquesta segona vegada hem tingut la sort de que hi havia un reten a Simat que es va desplaçar cap al Massalari d'immediat. La sort acompanya a esta Pinada, pero hem de posar-li mitjans per a nop creure solament amb la sort. Insistiran de nou?