L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 15 de novembre del 2010

Falta responsabilitat o alta irresponsabilitat envers el valencià, com vulgueu.


No corren bons vents des de fa anys pel valencià. I no perquè ens governe un partit com el PP poc proclive a potenciar i dignificar la nostra llengua, sinó perquè el principal partit de l’oposició i en altes ocasions també govern, el PSOE, fa exactament el mateix o pitjor. I diguem pitjor perquè són polítiques d’un partit que s'autoqualifica de progressista.

Avui hem tingut l’oportunitat de vore en la premsa un encarte (la 1ª pàgina en la fotografia) dels socialistes valencians. Un encarte en edició ben acurada, de propaganda partidista i imatge i explicació del señor Alarte, i on només hi apareix una paraula en valencià. No demanem que estigués escrit tot en valencià, sinó almenys que respectaren amb pla d’igualtat les dues llengües oficials i fos en bilingüe. Però res: totalment en castellà.

Simplement indicatiu del que per als socialistes és i representa la nostra llengua. Simplement potser siga el que calia esperar d’un partit que va votar junt al PP la no exigència del valencià en el funcionariat, que va imposar un model de televisió valenciana en bilingüe però de majoria del castellà en la programació, d’un partit on escoltar els seus liders autonòmics parlar en valencià és tan difícil com trobar-se un bitllet de 100 euros enmig del carrer.

El pitjor de tot és que sempre hi ha valencians i valencianes que justifiquen aquest despreci envers la llengua propia i recorden que en castellà tots ens/ho entenem.

I una qüestió? A què ve eixa apropiació de l'obra? És que ha pagat el PSOE l’arribada de l’AVE al País Valencià? ¿És que totes les despeses del projecte, obres, etc. les han sufragades els militants del partit? És una veritat de “Perogrullo”, però cal repetir que els diners han eixit dels impostos de tots els espanyolets i espanyoletes, dels teus impostos i dels nostres, i no solament dels seus.

-

3 comentaris:

falcó ha dit...

No sé perquè encara es plategeu aquesta realitat. Si el PSOE al nostre país (ara ja no és PSOE sinó PSPV, perquè venen eleccions. El Blevante és una prova. Per favor, dieu-li PSOE què és com actua realment). Doncs, el que us deia, si el PSOE a València és una sucursal, que no filial, del PSOE a Espanya, no pot usar altra llengua que la de l'Imperio, -no del "Sol naciente", sinó del "crepúsculo total"-. El CASTELLANO!

Remontant-me uns anys enrere, —no sé si ho recordareu els més avançats en edat perquè els més joves potser ni ho sabeu això—, quan es va reconéixer públicament, pel govern autonòmic en mans del PSOE encapçalat per l'ínclit Joan Lerma, la unitat de la llengua i la convalidació-homologació de títols del català-valencià/valencià-català, tan si val, això va suposar una gran lluita interna al PSOE que va acabar de molt mala manera. També va suposar la pèrdua de la Generalitat i que potser no puga recuperar-se en molt de temps, i quan dic molt de temps em referisc a més de 15 o 20 anys, i si no, temps al temps.

El PSOE no va perdre el govern autonòmic per casos de corrupció, ni per fer coses malfetes o no haver fet res, —que també—, sinó pel seu apropament als valencians del nord —com solia dir el cantautor més gran, al menys per a mi: Lluís Llach—. Això va ser molt ben aprofitat pels botiflers d’Unio (ó) Valenciana primer i després pels del PP. A la societat valenciana en general, (farcida de botiflers d’una banda i d’immigrants què davant el passotisme i col·laboració dels oriunds van aprofitar per erradicar qualsevol intent de fagocitar la seua cultura, costums i llengua) això de fer coses ben fetes, millorar i progressar els sona a xinés i els importa no res. Igual que passa a nivell local i a les proves em remetesc. Tavernes: línia d’alta tensió, platja en decadencia, cap obra social digna ni cap actuació destacable, projectes inacabats i polèmics com l’institut i altres que dormen el somni de l’oblit en calaixos, etc.. Al País Valencià: Copa Amèrica ¿Quan a costat i qui se n’ha beneficiat d’això? Fórmula1 ¿Quan costa, per a què serveix això i per què no s’ha fet al circuit Ricard Tormo de Xest? Unes instal·lacions que cada pretemporada usen la majoria dels equips de la Fórnula1 per realitzar test i posada a punt dels seus cotxes. Ara sembla volen també construir un parc d’actraccions de Ferrari, com el que hi ha a Abu Dabi. Aquesta gent, el que sommien de nit, ho fan de dia. Ja veureu com no passarà molt de temps i tindrem Parc Ferrari a València. L’activitat agrícola i en especial citrícola feta malbé. I més, i més coses.

Com us deia, els del PSOE no van perdre el govern per corrupció ni cap cosa semblant —no vull dir que no hi hagués. fixeuvos com al nostre país quan més corrupte és un, més vots obté—, si no pel que us he dit abans, i si no, us plantege ara una altra qüestió. ¿Com s'expliqueu que al PSOE de casa nostra ni hi ha cap dirigent que parle valencià?

Indesidenter ha dit...

Sense ànim de discrepar i solament per ampliar:
El PSOE del Joan Lerma va fer ben poc pel valencià, i el poc que va fer a contracor. La prova la tens amb la TVV: va tapar el senyal de TV3 i va imposar un model castellà de la televisió autonòmica que dura i perdura.
El PSOE venia d'engolir-se a l'antic PSPV, del qual va haver de tirar mà els primers anys com a gent més preparada, tant ideològicament com de capacitat de gestió, gent provinent majorment de la Universitat: Vicent Soler, Alfons Cucó, Joan Romero, etc i etc.
Una vegada aconseguit el poder autonomic, va anar arraconant de la gestio les bases provinents del PSPV que foren substituides en la majoria de casos o es quedaren a vegetar en conselleries de la "cultura", on aconseguiren els avanços en educació del valencià, també i això cal dir-ho ben fort gràcies als moviments pro-valencià nascut des dels sindicats, SATE, Comisions i dels Moviments de Renovació Pedagogica, Escoles d'Estiu, etc.
El PSOE - PSOE, eh, no el que podia quedar del PSPV, i Lerma era PSOE i inicialment castellanoparlant- a contracor va acceptar que el valencià guanyara un poc en dignitat, això si sense eixir-se'n de la ratlla. De fet, el PSOE no va acceptr mai una declaració pro-unitat de la llengua en l'estatut, ni aleshores ni ara.Ni una radio ni TV en valencià.

El que comentes de l'acostament del PSOE valencià als del nord, per a mi res de res. Tant de bo, s'hagues acostat i fet un eix politic PSPV-PSC-PSM front al eix andaluso-madrileny. Potser la història no seria la mateixa.

Això si, eixes passes que es van donar en pro del valencià va ser ben gastat per la dreta, per muntar el sarao de la Guerra de Valencia, on el PSOE amb majoria absoluta a les Corts Valencianes i Espanyoles va claudicar i recular a tots els nivells, sobre tot a l'Estatut.

falcó ha dit...

No vull discutir i per això començaré per donar-te la raó. Disposes d'una informació molt abastada i assenyada però has de reconéixer que a les acaballes del governs dels socialistes a València (que no valencians) en un acte públic efectuat en les tres autonomies successivament: Balears, Catalunya i València, per tal de renovar els convenis de col·laboració entre d'altres de l'Institut Ramon Llull, l'ínclis Joan Lerma va dir públicament, en un discurs primer i després per escrit, que els tituls de català serien homologats com a títol de valencià a casa nostra,tal com ja ho eren els de valencià a Catalunya i a les Balears.

Si vols, pots fer ús de l'emeroteca i podràs comprovar el que et dic.