L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimarts, 25 de gener del 2011

INFORME: La Nova Fe o sobre el sistema de sanitat pública valenciana,


Inaugurat el passat mes de maig, però les tasques iniciades el passat mes de novembre, el complex hospitalari de la nova Fe i les seues set enormes torres il·luminen des de fa setmanes les nits valencianes. No obstant açò, fins avui no ofereix més servei que el de les consultes externes i tots els trasllats de malalts des de les velles instal·lacions es retarden reiteradament des de fa setmanes. ¿Una manera més de potenciar i de deixar en bon lloc els hospitals de gestió privada davant els públics? No ho sabem. Si que el president Camps va lloar i posar com a model el sistema de gestió de l'Hospital de la Ribera (gestió privada) en la seua intervencio fa uns dies al congres del PP de Sevilla.

Les instal·lacions es van estrenar amb l'obertura d'algunes consultes externes el passat 29 de novembre i el trasllat de pacients amb els seus tan publicitats assajos es preveia en principi per a finals de 2010, però encara no s'ha produït. Al contrari, els terminis s'ha anat postergant i el trasllat de la unitat Matern Infantil, que anava a ser la primera, ha passar del primer ajornamanent al 30 de gener al 6 de febrer. El retard desencadenarà successius ajornaments per a la resta d'unitats. I entre els empleats circulen rumors que encara es retardarà més.

"Falten moltíssimes màquines. Com s'ha de realitzar el trasllat si no s'han fet encara les proves a les incubadores? No seria possible, parlem de vides humanes" han apuntat a L'Informatiu una empleada que no vol desvetlar la seua identitat. Però des de la Conselleria de Sanitat que comanda Manuel Cervera s'hi apunten altres motius. L'últim, oferit fa quinze dies, és que el fred actual podria desencadenar una ona de grip. 

Segons apunta la delegada d'Intersindical Salut en la Fe, Sonia Santarrufina, el trasllat parcial està desencadenant situacions esperpèntiques i incòmodes: "El traumatòleg, per exemple està en el nou edifici, però si necessites una radiografia t'envien al vell, i després el pacient ha de tornar amb ella al nou. I el mateix passa amb les anàlisis, o, fins fa poc, amb les ecografies". Açò, segons la delegada sindical d'UGT, María Ángeles Pérez Guillamón, és una cosa que justificaria el fet que no tota la maquinària de la nova Fe serà nova, sinó que se seguirà emprant el material que estiga en bones condicions, que tampoc ha sigut encara traslladat. Tanmateix, la delegada d'UGT no nega que la inauguració i el trasllat s'haja planificat amb certa precipitació. 

Els professionals de la medicina també recorden que " sempre advocàrem per no fer el nou edifici ,sinó adequar l'actual, i vam fer nombrosos aturs perquè així fóra", a propòsit d'una decisió que consideraven innecessària, que deixarà mancances sanitàries en la zona de Campanar, i que va a suposar a més, una pèrdua de llits (de les 1.400 de l'actual Fe es va a passar a les 900 de la nova). 

Els sindicats coincideixen a dir que tot el procés s'està realitzant amb "obscurantisme" per part de la direcció, que proporciona la informació "amb comptagotes". Avui mateix hi ha programada una reunió per a comunicar al personal si es mantenen les dates de trasllat o s'ajornen de nou. En el primer cas, el trasllat total es precipitaria, perquè unes unitats depenen d'unes altres i una vegada començada hauria de concloure. En cas contrari, les molèsties actuals generades per la inauguració, segurament forçada políticament, continuarien, ajornant al seu torn les inevitables que genere el procés d'adaptació. 

Però mentre tot açò arribe, siga més tard o més d'hora, la nova Fe continuarà funcionant solament als matins en l'horari de consultes externes, i romanent inactiu la resta del dia. No obstant açò, les set torres de l'edifici il·luminaran encara el no-res, però brillant en el skyline de la capital de Túria, com un enorme anunci del que és a dia de hui la sanitat pública valenciana. Encara que la majoria de la ciutadania, pensant que ja està funcionant a ple rendiment, no se n'adone.

- Text basat en L'Informatiu. Foto: L'informatiu
-