L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 19 de març del 2011

El valler José Monleón Premi Max d'Honor 2011




El dramaturg, crític teatral i director d'escena de Tavernes, José Monleón, ha estat guardonat amb el Premi Max d'Honor 2011 i rebra el guardó en la cerimònia de lliurament  el proper 9 de maig al Gran Teatre de Còrdova..  Monleon va ser Premi Nacional de Teatre el 2004, i amb el Premi Max d'honor el crític teatral veu premiada una vida sencera dedicada al teatre. Fundador i director de l'Institut Internacional del Teatre del Mediterrani, la seua trajectòria professional ha estat sempre vinculada a la promoció i defensa de les arts escèniques.

L'escriptor i director de teatre José Monleón Bennácer va naixer a Tavernes l'any 1927 i va estudiar Dret i direcció teatral a l'Institut d'Investigacions i Experiències Cinematogràfiques de Madrid. Va treballar com a crític teatral a la revista Triunfo, i va ser fundador i crític teatral i cinematogràfic de les revistes Primer Acte - guardonada amb el Premi Max de la Crítica en la seva XI edició (2008) - i El nostre Cinema. Ha estat director del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida i el 2004 va rebre el Premi Nacional de Teatre.

És autor d'obres dramàtiques com "Procés a Kafka" (1971), "La gallina cega" (1984), "Paradís trencat" (1992), "Sefarad" ( 1993), "Històries del transtierro" (2003) i "Qui ha estat" (2004). Així mateix, ha estat dramaturg de diversos textos col.lectius, entre els quals destaquen "El clavell i l'espasa" (2003), i "Federico" (2006).

El nostre paisà - fill predilecte de Tavernes -  ha estat professor de Sociologia del Teatre a la Reial Escola Superior d'Art Dramàtic de Madrid (RESAD), del qual va ser nomenat professor emèrit a la jubilació. Entre 1984-1989 va ser director del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida i el 1990 va crear la Fundació Institut Internacional del Teatre de la Mediterrània, amb la participació de nombrosos països de les dues ribes.

 Ha participat com a ponent o director del Simposi del Festival del Sud-Trobada Teatral Tres Continents d'Agüimes, que li ha permès la connexió amb el teatre africà. Actualment és el director del Festival Internacional Madrid Sud.  Monleón ha tingut sempre una activa participació en els simposis i trobades del Teatre a la Valldigna.

Emtre les distincios que ha rebut destaquem la Medalla de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, el Premi de la Comunitat de Madrid, la Medalla d'Or del Cercle de Belles Arts de Madrid i la Medalla d'Honor de la Universitat Internacional Menéndez i Pelayo de Santander.

 A més ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Teatre corresponent al 2004, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, del 2006, la Medalla de l'Associació de Directors d'Escena 2007, el Premi Escena del Festival de Mèrida (2008) i la condecoració d'Oficial d'ordre del Wissam Al Alaoui del Regne del Marroc (2008).
-