L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 20 de maig del 2011

ELECCIONS 22 DE MAIG: L'ASSEMBLEA CREIX

Ja fa dos dies que estan acampats a la Plaça de l'Ajuntament de València, i gràcies a la difusió a les xarxes socials i els mitjans de comunicació, les assemblees reuneixen un nombre de gent cada dia més gran. Exigeixen un canvi del sistema electoral i com a consiga dirigida als dos grans partits, PP i PSOE, que "No els votes".

  
A pesar de la pluja al llarg del dia, centenars de ciutadans es van sumar. A les 12 hi hagué una cassolada a la qual es va unir mig miler de persones, a la vesprada, amb una nova assemblea, les més nombrosa fins ara, que va reunir ja a diversos milers. 

Són moltes les veus que participen i encara que de vegades hi ha diferències a l'hora d'abordar els diferents àmbits d'actuació, l'objectiu és compartit i acceptat per unanimitat: aposten per "una democràcia real" a la qual s'ha d'arribar a través d'un canvi en el sistema electoral. Ahir es va explicar el funcionament del sistema de votació actual-basat en la Llei d'Hondt i es va arribar a la conclusió que és la principal causa del bipartidisme vigent en la vida política en les seues tant estatal com autonòmica i municipal. (I si damunt al País Valencià li afiges haver de superar el 5% quan a tot l'Estat és el 3%...  el trobes un bipartidisme més agreujat gràcies a l'Estatut firmat pel PP-PSOE, afegim nosaltres).


Precisament, una de las reivindicacions consensuades ahir a València inclclou la modificació de la llei electoral perquè no discrimine a cap força política i exigeixen l'eliminació de la barrera del 5%, la més alta, remarquen, de tota Espanya i que ha fet que partits com el Bloc no haja pogut estar en les Corts Valencianes amb un 4'8% dels vots. 
 
Pot ser per això, una de les consignes principals del moviment és "No els votes"  (al PP i al PSOE) quan parlen de partits majoritaris de l'Estat.
La idea d'acampar davant de la Plaça de l'Ajuntament va sorgir arran de la iniciativa madrilenya a la Puerta del Sol i la transmissió d'informació a través dels esdeveniments creats a Facebook. En només 48 hores ja comptava amb més de 1.700 participants. I, a poc a poc, la repercussió en les xarxes socials comença a ser palpable a peu de carrer: "s'està sumant gent molt ràpid, i hi ha previsió que sigui moltíssima més durant el cap de setmana. Així que està plantejant la possibilitat de distribuir en diferents places ".
 
A pesar de la consigna clara de no votar ni al PP ni al PSOE, l'Assemblea intenta allunyar-se de colors polítics per presentar-se com un ens independent i renovador de l'estatus quo. L'Assemblea en el seu conjunt es mostra molt segura que aquest moviment va a originar un canvi a llarg termini i que faran tot el possible perquè la mobilització no supose un desgast. "Això ja és molt seriós. S'ha donat un pas que no s'havia donat abans: eixir al carrer a queixar-se. Estàvem molt còmodes. Ara que amb tot l'atur que hi ha moltes més raons per protestar " va explicar Bordera, un dels caps visibles a València.

 ULTIMA HORA
La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit aquesta nit impedir que les manifestacions de l'anomenat 'moviment 15-M' tinguen lloc en el dia de reflexió i queden prohibides des de les 00.00 de dissabte i fins diumenge. L'acord s'ha pres per cinc vots a favor, quatre en contra i una abstenció.  

La decisió de prohibir les reunions i concentracions del moviment 15-M ha dividit l'organisme arbitral, que habitualment pren les decisions per unanimitat . La Junta Electoral Central creu que  "la invitació a excloure a qualsevol d'aquestes candidatures en l'exercici del dret de vot" no és legal i "excedeix el dret de manifestació" recollit en la Constitució.

- Text elaborat a partir de la premsa diària
-