L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 10 de juny del 2011

Milers de persones han omplert la plaça de la Verge de València en protesta per la política educativa del govern de Francisco Camps i en defensa del valencià.



 La protesta sota el lema 'Si en Valencià' ha estat amenitzada amb el so de les 'dolçaines' i convocada per Escola Valenciana per expressar al carrer el suport a un ensenyament en valencià de qualitat i plurilingüe. També es demana la retirada del nou decret del Consell, que "pretén canviar el model educatiu valencià usant criteris ideològics i no pedagògics, ignorant l'opinió dels experts, trencant el consens que neix de la LUEV i per la via de la imposició"

Més de 22.000 persones s'han concentrat en total entre les capitals de província de la Comunitat, 15.000 a València, unes 5.000 en la concentració d'Alacant i al voltant de 2.000 manifestants a Castelló. Polítics, sindicalistes, docents, membres d'organitzacions en defensa del valencià i ciutadans es van concentrar ahir a la vesprada a plaça de la Verge de València per a exigir a la Generalitat que retire l'esborrany de decret on es proposa una línia d'ensenyament única trilingüe. A la plaça s'han exhibit pancartes que reclamaven un "plurilingüisme real ja", o aquelles que demanaven "no ser una espècie en perill d'extinció" per parlar valencià.

La manifestació ha estat impregnada d'un caràcter festiu. Una xaranga entonava melodies populars a les quals els assistents s'unien corejant lemes a favor de la llengua com "no a la corrupció, sí al valencià" i consignes que reprovaven la gestió del conseller d'Educació. Els portaveus del PSOE, de Compromís i d'EU a les Corts, Jorge Alarte, Enric Morera i Marga Sanz, respectivament, es comptaven entre els assistents.

Entre la multitud hi havia gent de totes les edats i dels més diversos signes polítics -exceptuant, és clar, els de sempre-, representants de desenes de col·legis i del món universitari, i artistes del doblatge amb reconeguts músics de diversos estils. Eixa diversitat s'estenia també a la parla dels manifestants, i és que molts dels assistents era castellanoparlant. Ells venien a donar la raó a una màxima que el Consell no ha sabut o no ha volgut comprendre: que són molts els pares que no parlen valencià a casa, però que decideixen matricular els seus fills en la llengua de Fuster i Martorell, animats, potser, per l'argument que esgrimia Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana durant la lectura del manifest: "És totalment fals que per aprendre anglés hem de renunciar a l'ensenyament en la nostra llengua. És tot el contrari: estudiar en valencià millora la capacitat d'aprendre una llengua estrangera”.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha defensat els resultats òptims que ha donat el model de l'escola valenciana en els vint anys i mig de Llei d'Ús del Valencià i ha opinat que "no cal parlar d'un nou decret o un nou sistema educatiu, sinó millorar el que es té ".

Moreno ha explicat que no hi havia cap raó ideològica ni partidista en l'oposició a l'esborrany del decret de línia única i ha animat els votants del PP que tenen matriculats els seus fills en la línia en valencià a manifestar el seu descontent i fer-ho saber als polítics. Escola recorda que "hi ha 230.000 famílies amb fills estudiant en valencià aquest curs", i afegeix que "Intentar prohibir això és una barbàrie".


 Un manifest en defensa del valencià criticava que el sistema de línia única proposat per la Conselleria "no té precedents avaluats a nivell internacional i en la pràctica significa la pèrdua de capacitats lingüístiques dels alumnes" .

El president d'Escola Valenciana ha assegurat que no donaran una passa enrere en l'ensenyament del valencià i anunciat que la manifestació és el principi  i anunciava pròximes concentracions el dia 18 a les 18.00 hores, a Alacant i a la plaça de Sant Agustí de València.

- Resum de la premsa

2 comentaris:

ramon ha dit...

JO SOC PARTIDARI DE QUE EL VALENCIÀ ESTIGA EN LES NOSTRES VIDES, PERO PENSEU QUE HI HA QUE SER UN POC REALISTES I PENSAR QUE TAMBÉ EL CASTELLA I L,ANGLÉS ES MOLT IMPORTANT I SI MOS DECANTEM PER SER TAN RADICALS, QUANT ELS NOSTRES FILLS O FILLES VAGEN O VUIGEN TREBALLAR FORA DE LA NOSTRA COMUNINAT NO SABRAN "EXPRESARSE" EN ALTRES LLENGUES MES MAJORITARIES E IMPORTANTS PER A DESENVOLUPTARSE. SOC PARTIDARI DE QUE HI HA QUE TINDRÉ OPCIONS I NO RAONS!

colom ha dit...

ELS XIQUETS I SXIQUETES NO TENEN PROU HORES ESTUDIANT I APRENENT MATEMATIQUES I ATRES ASIGNATURES COM PARA LLEVARLI HORES FENT QUE ESTUDIEN INGLES, I PER QUE NO XINES QUE ES LA LLENGUA QUE MES GENT PARLA EN EL MON I DINS DE POC SERA LA MAJORITARIA EN EL NOSTRE PAIS? COM NO VOLEM QUE ELS NOSTRES FILLS SIGUEN ELS DE NIVELL CULTURAL MES BAIX DE EUROPA? DEURIEN DONAR MES HORES EN LES ASIGNATURES MES IMPORTANTS.