L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 6 de setembre del 2011

ARTICLE D'OPINIO: Bous al carrer!


                               
  Em demanen quin és el meu parer al voltant de la polèmica sorgida a Tavernes arran de la tornada de la vella tradició dels bous, vaquetes o animals remugants amb banyes al carrer, i com que des de ben menudet em van ensenyar a ser un xiquet cregut i obedient, hi diré la meua. Pareix ser que algunes persones volen saber-ne la meua opinió després d'haver publicat jo un article criticant la represa de les "corridas de toros" a la ciutat de Gandia.

 Primer que res diré que en principi estic en contra de qualsevol espectacle on es facen servir animals per a diversió del públic, i si no fóra perquè em podrien titllar d'exagerat, diria que és una indecència aprofitar-nos de la nostra superioritat d'éssers racionals per a utilitzar-los com a mer divertiment. Aqueixa és la meua opinió, tan vàlida o no, com la de qualsevol.

Dit això, afegiré que, de tota manera, no trobe comparable aquesta vella tradició, tan nostrada i mediterrània, a la dels toros hispànics.

 En la primera, la cosa sembla que consisteix o consistia en què els mascles de la tribu o la vila –generalment joves– havien de demostrar voluntàriament a la comunitat, en la qual vivien, la seua valentia i virilitat en exposar-se sense protecció davant les banyes d'un bou o una vaca, és a dir, davant d'una bèstia ferotge que amenaçava simbòlicament la seguretat d'aquell grup humà. La finalitat era ben clara: només els més forts i valents podien defensar la tribu; i de passada (això per descomptat), endur-se al llit les millors i més fèrtils femelles.

 En les "corridas de toros", però, la cosa em pareix ben diferent. Ací l'objectiu final és sempre la mort, sacrifici o assassinat (trieu el mot que més us agrade) del bou brau. El torero no és com en els nostres bous un vilatà o un simple i anònim membre del poble, sinó un heroi, un déu o ésser semidiví que amb la mort de la bèstia temuda demostrarà al món la seua superioritat. O dit de manera més bròfega, que té més daixons que ningú.

 Vet aquí, segons el que dic, les principals diferències de les dues tradicions. El torero, mitjançant l'astúcia i l'habilitat, mata un animal que tot i perillós no deixa de ser innocent. El seu art, o les seues males arts –si volem parlar amb propietat–, acaben dominant i vencent un animal superior en força; i, en canvi, en els nostres bous, la gent exposa la seua vida davant d'animals que, probablement, s'han enfrontat ja a la gentada en dotzenes d'ocasions; la qual cosa els converteix en bèsties veritablement perilloses.

Sabem que un toro de lídia és un animal realment perillós, però també sabem massa bé que centenars d'ells són sacrificats tots els anys en les places. Quants toreros, en canvi, hi moren?

 Quant als nostres bous, què voleu que us diga? És una tradició arcaica, antiga, obsoleta, fins a cert punt també salvatge... però almenys no s'hi maten animals i sembla que la gent no vol que desaparega. És per a bé i per a mal una festa popular i, fins a cert punt, romànticament atàvica. I almenys ara no serà un negoci de particulars. No seré jo qui la defense, però si em donen a triar...

Sico Fons 
-


11 comentaris:

Anònim ha dit...

No serà ara un negoci de particulars... però es pagarà en diners de tots.

Anònim ha dit...

Com les demes festes es paguen amb els diners de tots, no et fot!
Mira, a mi m'agrada anar a la plaça, i no se per quins c.... he de pagar. Jo no vaig a vore els varietes ni el concert de la banda ni a moltes coses i també les paguen dels meus diners.
Per què tinc que pagar-te a tu o a qui siga les festes i pagar-me els bous?
No home no, o tots moros o tots cristians.

Anònim ha dit...

cual es el costo de els bous al carrer para las arcas del Ayuntamiento

Anònim ha dit...

No el preocupes tant que no ho vas a pagar tu. Deixa-ho això per al PP, que ja donarà la monserga.
Ho pagarem entre tots, com paguem totes les demes festes entre tots.
O tots morots o tots cristians.

Anònim ha dit...

La resposta de Sico: jua, jua!
O blanc o negre. Deixa a banda les corregudes amb 'torero' que no és el cas de Tavernes.

Sico, bous al carrer, sí o no?

silmin ha dit...

L'atractiu de la festa per a molts està en vore a qui agafen, pròpi de sub-cultures, és un perill per a cries, majors, vells i borratxos...així que menos xorrades de si es festa/tradició i demés, es una festa en la que s'abusa d'un animal. En qualsevol berbena o corcert no perillen ni els xiquets, ni el borratxos, ni es disfruta vegent si s¡electrocuta el cantant... per l'amor de deu, que vulgau bous bé, ja s'ho disfrutareu, pero que vulgueu fer d'això un live motive, va home va... menos xorrades, es un producte de una subcultura per mal que pese a molts, això sí tenen tot el dret del món a gaudir-se-la però és logic recels de qui ho pagua o si està bé que es pague en diners públics (la meua opinió me la guarde per a mí).
Jo no anirè ni a Xavi castillo, ni als diners dels uelos, ni... pràcticament a res...però encara puc diferenciar unes coses d'altres.

Anònim ha dit...

I tots eixos que mengeu carn de bou, de vedella, de corder, de pollastre i conill, tots els que sou carnívors ¿com respecteu els animals?
O siga els animals són bons per a menjar, i per a empassar-nos-els els matem o els sacrifiquem, sense dolor? per al nostre consum, però això esta bé, és més digne que un maltracte de bous al carrer, on no maten a ningú.
No som un poc hipocrites? A no ser que l'esquerra ara resulta qua no menja carn, que tots son vegetarians. I la mateixa reflexio podríem fer amb les plantetes.
No són éssers vius? Per que les mengem?

Xe, que açò es una merienda de negros i de respecte als animals res de res. Els uns juguen amb ells i altres se'ls mengen.

QUALSEVOL NIT EIXIRÀ EL SOL!!! ha dit...

Anònim de les 14.44:

partint del fet que els humans som: ANIMALS RACIONALS,...
com a animals: per motius de supervivència i continuació de l'espècie, ens alimentem amb animals i plantes, entre altres coses.

com a "racionals": raonem, pensem i parlem, perquè eixa habilitat ens és pròpia i ens diferencia de la resta dels animals.

La pregunta seria ¿ÉS CORRECTE I JUST UTILITZAR ANIMALS PER PURO DIVERTIMENTO?¿AIXÒ ÉS NECESSARI, TANT COM MENJAR?

Per a mi, està clar que la diferència entre matar bous per a menjar i "jugar", o "utilitzar" o fins i tot "matar"(en corregudes professionals) els bous, és el què de la qüestió.

Personalment, pense que és molt poc "racional" i humà: utilitzar, jugar i fins i tot, matar bous o altres animals NOMÉS PER PURA DIVERSIÓ, o per negoci d'uns quants, sense ser una necessitat bàsica d'alimentació.

El motiu de matar o maltractar els animals o les plantes o lo que tu vulgues, per a mi, és la clau del debat.

Anònim ha dit...

Lo de tancar un carrer em pareix perillós (cansats estem de vore en les notícies vaquetes q s'escapen, destrocen mobiliari urbà, fereixen menors, etc. No em pareix bé q gent com jo (antitaurí) tingan q aguantar q ens tanquen el carrer unes hores per a que uns quants vullguen posar-se davant d'una vaqueta a fer la mona...Si aquest any no es pot obrir la plaça pq ésta no compleix la normativa, q s'espavilen a corregir-ho i no li donen la culpa a l'ajuntament, i l'any q ve més..O la gent q defén tant eixa festa, q se la pose en el seu carrer..

Anònim ha dit...

A l'anònim de les 11:42

Això ho pague jo! (juntament amb la resta dels ciutadans com tu dius, clar)

Anònim ha dit...

Podem filosofar el que volguem, però, la maltractació d'un animal no sols comença en tortures que li facen mal físicament i que al final el maten, sinó en qualsevol altre mal psicològic. No podem apofitar la nostra "inteligència", amb la senzilla raó que ho fem per "cultura", per tal d'acceptar que un animal estiga a la nostra disposició pel propi gaudi. És molt hipòcrita que s'estiga en contra de les corridas de toros i al mateix temps es puga acceptar "els bous al carrer" o el mateix però a una plaça.