L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 6 de setembre del 2011

Tavernes, un poble entre tants que celebren la Festa Estellés




L’estiu passat, l’escriptor Josep Lozano va llançar una crida en la revista digital Infomigjorn, un mitjà de comunicació virtual dedicat a la nostra llengua i cultura, dirigit per Eugeni Reig, que també fou popularitzada pel diari electrònic Vilaweb. L’autor d’Alginet animava els amants de la poesia de Vicent Andrés Estellés a celebrar una festa en els seus pobles i ciutats per tal  d’homenatjar el planer homenot, dit en terminologia planiana, nascut a Burjassot el quatre de setembre de 1924, «l’any del batre». La proposta consistia a fer un sopar durant el mes de setembre, al voltant del dia del seu natalici, on entrara un plat propi de la nostra gastronomia i es recitaren poemes seus, d’un mode semblant a com fan els escocesos cada vint-i-cinc de gener (dia del Burns Supper) a fi de commemorar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796).

Ben aviat s’hi adheriren a la iniciativa un bon nombre de localitats o d’associacions culturals, i l’èxit de la 1a Festa Estellés fou ben engrescador. Hi col·laboraren molts escriptors i poetes, a vegades presentant l’acte o fent de rapsodes, i també diversos cantants i músics. Es feren ressò de la Festa els diaris Levante-EMV i El País, així com el setmanari El Temps. Els internautes també s’uniren a la celebració i 250 blocs (la llista figurà en el bloc Raons que rimen) penjaren un poema o un comentari el dia quatre de setembre en honor al «fill del forner que feia versos».

Per segon any consecutiu l’autor de Crim de germania ens vol encoratjar perquè honorem un dels nostres màxims poetes, el més prolífic i popular des d’Ausiàs March. A la convocatòria d’enguany no podia faltar Tavernes de la Valldigna, i per això un grup de vallers i valleres que ens estimem la poesia en general i la d’Estellés en particular hem volgut sumar-nos al festeig. Amb l’ajut de la Regidoria de Cultura s’ha preparat la primera Festa Estellés a Tavernes per al divendres nou de setembre, a les nou de la nit, a la plaça de Teodor Llorente, el poeta de la Renaixença valenciana de qui enguany s’acompleixen cent anys de la seua mort. Aprofitarem així l’avinentesa i matarem uns quants pardals d’un tret. El 2011, com hem dit, és també l’any del centenari de la mort de Llorente (València, 1836-1911), i una bona manera d’honrar-lo és fer la Festa Estellés a la placeta que porta el seu nom a Tavernes de la Valldigna. Recordem dos escriptors destacats de la nostra literatura, atorguem caràcter cultural a l’espai públic; resultats diversos amb una sola acció.

En l’àpat i en la lectura de poemes del dia nou de setembre podeu prendre part tots els qui vulgueu (és un sopar popular i una lectura oberta), tan sols cal que us inscriviu per tres euros al Bar Nou (Plaça Major) fins al dia huit. Farem un sopar d’aixella, amb bon vinet de la terra i platets típics valencians. Després de la menjada (cap a les 22.30 hores) tindrem una projecció audiovisual i un recital poètic amb alguna que altra actuació musical. Veniu, mengeu i llegiu. Quants més siguem, més riurem. 
-

2 comentaris:

A. Vercher ha dit...

M'apunte!

QUALSEVOL NIT EIXIRÀ EL SOL!!! ha dit...

ale, pues alli ens vorem