L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 8 d’octubre del 2011

Ahir es presentava el nou disc de Ximo Caffarena amb la "Rondalla Vall de Tavernes" a la Casa de la Cultura.


             La rondalla i les cantants

Es presentava el disc, i l'acte es feia sota la forma d'actuació de la rondalla i el grup de balls locals per interpretar moltes de les 12 peces que l'integren. Van obrir l'actuació amb la "Masurca  del Bolomor". La gent callada, escoltant una gran rondalla, la Rondalla Vall de Tavernes, on es nota la mà de Ximo Caffarena, els seus bons arranjament i direcció. Gràcies musicals hauriem de donar els veïns de Tavernes que aquest músic haja triat i haja decidit  deixar València per a vindre a viure amb la seua família a un poble com la Vall de Tavernes.

Tot això ho podien pensar els presents mentre la Masurca del Bolomor seguia tocant i delectant-nos, i  mentre miràvem el decorat de fons de l'escenari: la tòpica i típica barraca, uns camps verds i unes palmeres que aleshores no calia tractar contra el morrut roig. Tot en conjunt un bell quadre.

El president del Balls Populars, Juanjo Espí, ens comentà que era el folklor per a una terra, i preguntem que seria de la terra,  de Tavernes i de  la Valldigna, sense l'esforç de gent com els del Quadre de Balls o de la Rondalla. Sense els seu esforç aquest CD que es presentava no arribaria  a eixir a la llum. Ens van dir que era un projecte iniciat durant l'anterior corporació municipal, que es va paralitzar per falta d'ajuda econòmica.

La regidora Pilar Altur ho explicava i com amb un menut esforç i unes mínimes ajudes s'aconseguien els recursos per a tindre un acte ajustat a un dia tan assenyalat com el 9 d'Octubre. Cal donar les gràcies al nou govern l'ajuda i el carinyo que ha dedicat a l'edició  del disc, però també a les empreses local "Construccions Estruch" i " Fontaneria en general AiguaVall" l'ajuda econòmica per fer possible l'edició.

                    Dansa del vetlatori

Un disc que arreplega part de les nostres tradicions musicals. Les paraules de Ximo Caffarena eren per tant d'agraïment,  dites amb la seua forma plana i nerviosa. Les actuacions i interpretacions dignes i emocionadores: "La dansa del vetlatori" , que també la canta Pep El Botifarra i diu que es de Tavernes i que la coneix gràcies al grup de balls de la nostra ciutat, va emocionar els presents en parlar de la mort d'un infant i del dolor de la familia, tota la cançó adobada amb el ball d'una parella; "la Malagueña de Barxeta" també popularitzada pel Pep el Botifarra;  "El Bolero de Tavernes", la Jota Vallera.... 

                        Les cantants

Tota l'actuació amb les veus de sempre, Marisol Grau i Reme Gandia, reforrçades per la senyoreta Grau, tots impecables a pesar del constipat de Reme, ens feren passar uns minuts llargs d'estil, de gràcia i de pura harmonia derivats de la unió d'un grup de balls, una rondalla i un fons popular, com la musica que ha brollat del nostre poble a traves dels temps. I com a testimonis de l'espectacle i del bateig del nou CD, molts dels regidors del govern municipal en la primera fila de la Casa de la Cultura com a representació de l'Ajuntament.

Ara només cal que ajudeu la nostra cultura amb la compra del CD i així empentar el grup perquè d'ací poc ens delecten amb un altre segon CD.  I seguim pensant el mateix:  es diu que el Ball dels Panderos no es estrictament un ball de Tavernes, sinó que es va importar. Podrà ser o no ser d'ací, però si que és cert que l'hem fet nostre i tanca sempre les actuacions del grup mentre el públic es trenca les mans de tant d'aplaudir. Gracies a Ximo, la rondalla i el grup de balls per fer Cultura en majúscula.

                 Ball dels panderos 

-



6 comentaris:

QUALSEVOL NIT SORTIRÀ EL SOL!!! ha dit...

Va estar molt bé, tenim bons músics i bon equip de ball tradicional a Tavernes...tenim moltes coses bones al poble si les sabem vore i les sabem valorar. La cultura ens fa lliures i ens fa créixer l'esperit com a éssers humans i ens fa créixer en inteligència i valors socials i personals...al menys, així ho visc jo...

Bonic ha dit...

On puc comprar el CD? Cotorra que tu ho saps tot.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Tot no. Ni de bon tros.
Però sempre podràs adreçar-te a qualsevol component de la rondalla i/o del grup de balls. No es va dir res del lloc de venta en el poble, igual en "Anacrusi" el pots tindre.

Juanjo Espí ha dit...

Les nostres tradicions es mantindràn vives mentre el nostre poble així ho vullga. El Grup de Balls Populars fà 35 anys que va assumir eixa responsabilitat i fins ara no ha fallat mai a la seua tasca ni al seu poble, sense res més a canvi, que uns aplaudiments.

En esta ocasió ha estat el músic Ximo Caffarena, qui des de fà uns quants anys li s'ha encarregat la direcció musical del Grup de Balls, qui ha emprés professionalment este projecte de gravació i edició en un CD, d'algunes de les cançons que han estat acompanyant al nostre Grup durant tants anys i que han estat de nou arranjades per l'autor, comptant amb la participació de membres de la rondalla habitual, així com la col·laboració de músics i veus convidades, sent aquest un projecte que des de l'orige ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Tavernes, en la fase de gravació primerament, com en la d'edició del mateix després de l'interval electoral.

Des d'ací felicitar als nostres representants per donar suport a estos projectes culturals i esperem siga així amb tants altres que agrupacions com el Grup de Balls Populars ha estat programant durant estos darrers anys i altres més que ja tenim en ment i que, com sempre podràn vore la llum, si el nostre poble vol.

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Juanjo, amigo,te propongo un homenaje a los fundadores de los bailes en Tavernes, el tio Blanco y la tia merlera, tia abuela mía, y que cerremos la herida que en su dia se abrió y que dividió al grupo en dos, uno yá trístemente desaparecido . ¿que te parece? un abrazo.

Estruch ha dit...

Hasta amb aixó s'han clavat en el bloc de la dreta...