L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

diumenge, 2 d’octubre del 2011

El govern municipal va visitar ahir els científics de Bolomor aprofitant la jornada de portes obertes.



 Els regidors Victor Borras i Vanessa Marti, en representació del govern, una part del qual no podia assistir per estar en la mateixa hora inaugurant el nou Camp del Vergeret, va assistir a una jornada interessant,  divertida i didàctica sobre el jaciment.

Tot  i no acompanyar la climatologia, al voltant de 50 persones pujaren a la cova per gaudir, del que sens dubte és el jaciment arqueològic  més importat  de la Valldigna i, en alguns aspectes, fins i tot d’Europa,  i sense res que envejar a ningun altre del mon si de llars de foc parlem.

Els regidors del govern Victor Borràs i Vanessa Martí, van deixar palesa la sensibilitat que té l’equip de govern en estos temes cultural i van donar suport i recolzament a la tasca que des de 23 anys es duu al jaciment. Varem poder vore els regidors en una conversa d’allò més interessant amb el director, Josep Fernández,  transmetent-li la voluntat d'iniciar una col·laboració estreta. Cal dir que feia més d'una dècada que cap regidor del consistori havia visitat el jaciment.


 Els assistents es dividiren en grups de 5 persones i després d’una introducció molt didàctica del responsable de la investigació, comprovaren com s'extrauen ossos de cérvol o dents de porc senglar dels estrats. Informaren també com la a sèrie estratigràfica és de dotze metres d’espessor i esta molt ben documentada. A la Cova estaran recollint material durant un mes, i després tenen la resta de l’any per a estudiar-lo, Habitualment són entre 8.000 i 10.000 peces les que s'exhumen cada any.

Després, al taller organitzat, els assistents pogueren vore com es fabricaven diversos utensilis lítics de pedra caliza , de sílex... per tallar. Assistirem a l'obtenció del foc a partir de la pirita (pedra que conté sulfur de ferro), i com  no, des de la fricció de fusta amb fusta , tot en aparells com es feia fa més de 100.000 anys. 
-

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Portes obertes per a qui?
Pels del Bloc o l'equip politic i resta de partits politics de l'ajuntament¿
Per a tots els ciudatants¿
I la resta de gent com sabem que es fea una jornada de portes obertes a la cova del Bolomor¡

Anònim ha dit...

Vaja, quina llàstima no haver sabut res abans. La meua família i jo haguérem pujat a veure-ho. Com és que no es va donar més publicitat al fet de la jornada de portes obertes?

Anònim ha dit...

Com sabem quan hi ha una altra jornada de portes obertes i com s'hi pot apuntar qui vulga anar?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Ens diuen:
Portes obertes per a qui?
Pels del Bloc o l'equip politic i resta de partits politics de l'ajuntament¿
Per a tots els ciudatants¿
I la resta de gent com sabem que es fea una jornada de portes obertes a la cova del Bolomor.
...

Jornada de portes obertes per a tots. Ja fa anys que se celebra i habitualment el darrer dissabte de setembre, que en aquest cas ha sigut 1 d'octubre per coses del calendari.
Fa 23 anys que hi ha excavacions.
I ni organitza, ni fa publicitat l'ajuntament perquè no es cosa del municipi. Les excavacions depenen de la Diputació i la visita és una iniciativa de l'equip de Bolomor i no sol publicitar-se en els diaris ni cosa així. Sempre ha corregut de boca en boca.
I tots els anys tenim entés que es convida a l'Ajuntament a visitar el jaciment eixe dia. Anar o no anar ja es cosa d'ells.

I no hi ha cap altra jornada enguany. Ni cal apuntar-se en cap lloc. Simplement estar amatent i assabentar-te pel mitjà que siga i anar a peu de la muntanya i fer grup. Ara cal esperar a l'any que ve.

Anònim ha dit...

Hola Cotorra: Tots els que vam anar a vore la cova del Bolomor no eren del Bloc ni de bon tros. Dir-li a l'anònim que sempre ha funcionat el boca a boca i si ho vaig saber es perquè vaig preguntar durant temps a gent que havia pujat altres anys per si enguany s'assabentaven.
Trobe a faltar una foto de grup i te n'envie una.

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Pues sí, a mi me hubiera gustado ir, no he estado nunca y soy un enamorado de cuevas y grutas, estas vacaciones he visitado las del Canobre, en Busot, cerca de Jijona,donde podeis visitar tb la fábrica de turrones El Lobo-1880 donde hay un museo, y la del Rull, aquí al lado,a 14 kms de Pego en La Vall de Ebo, donde además se come de P.M. por unos 15 euros, en el bar de la entrá de "picaeta" sabes, y sales cogiéndote la barriga, recomiendo comer antes y como dentro hace fresco, la cueva después así bajas la comida, una buena ruta de unas tres horas para un fin de semana. OS RECOMIENDO ambas visitas, la de Busot-Jijona por autopista ida y vuelta un mediodia.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Trobe a faltar una foto de grup i te n'envie una.

La publiquem dins de l'article.

Ah, i a La Cotorra tampoc no la convidaren. Un de l'equip es va assabentar i va anar-hi.

Anònim ha dit...

este ENrique Estruch es un poc "abuelo cebolleta" no??? Del PP no hi havia cap a que no???

Anònim ha dit...

Cotorra,jo no se d'on has tret que fa mes d'una década que cap regidor del consistori havia visitat el jaciment,ja que en la visita de l'any pasat en el grup de gent que vàrem anar es trobava el meu amic Pepe Talens,regidor del PP en la pasada legislatura.Si tot ho dius igual....aviat vas

La Cotorra de la Vall ha dit...

Si l'any passat va anar Pepe Talens va anar com altres anys ha anat algun altre regidor(a) a títol personal i no com a representants de l'ajuntament.

En tots aquests anys el govern municipal eixint ha passat olimpicament de Bolomor, del jaciment i dels científics que allí treballen. Dis-me ¿quantes voltes ha rebut l'exalcalde a l'equip en l'Ajuntament? ¿Quantes vegades s'ha reunit amb ells?

Ja pots imaginar-te la resposta. I no ho diu la Cotorra, ho diu qui ho pot dir i ho ha patit. Més clar aigua.

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Anónimo cebolleta, no lo se , yo no he podido ir, ¿y Tú? igual eres amigo de alguien y sí te enteraste. Otra vez me avisas, y vamos juntos y así sabrás si soy cebolleta, cebollón o cebollín , pues no creo que nos conozcamos, mis conocidos me critican con nombre y apellidos, ten c.... cuando lo hagas y pon tu nombre, un abrazo.

Josep Grau ha dit...

Una bona notícia que el nostre govern es preocupe per les coses històriques del nostre poble, jo ja feia temps que no veia una participació política en tots els llocs, a ja on vas, hi ha un concejal i si a més fan pel poble, millor que millor. Una llàstima que no avisarem a la gent, jo fa almenys 25 anys que no hi he anat, vaig anar a vore-la quan estudiava el batxillerat i no sabíem per quin motiu estava la cova del Bolomor.
Per cert, Enrique, teu dic te tot cor, eixe no el camí idoni per a fer política, contestes lo contestable i lo no contestable, estàs fen mal al partit que vols crear, dedicat a lo que saps.

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Josep,te tomo el consejo porque hablas siempre con mucho sentido y respeto,te lo tomo en cuenta pues no debería entrar al trapo de cualquier comentario, mi mujer también me lo dice,pero también te he de decir que yo nunca salgo a cazar sin perro.... lee mi artículo sobre la piscina en el ventilador o en La veu en la próxima edición escrita.Gracias por el consejo de una persona con "seny".