L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dissabte, 26 de novembre del 2011

INFORME: L'ERO del Centre d’Investigació Príncep Felip mostra l’aposta de la Generalitat de Fabra per l’I+D. Ni les protestes dels investigadors ni l’acció del comité d’empresa han evitat l’acomiadament de treballadors.





Els acomiadaments han començat sense que l’empresa respecte els terminis acordats. El Consell, que fins ara presumia de la inversió en ciència, posa en perill la supervivència del que s’havia consolidat com el símbol de la investigació biomèdica valenciana. 

“És tasca de l’administració fomentar la relació entre investigadors i empresaris, perquè la suma d’investigació i empresa és sinònim de progrés i prosperitat”. Així s’expressava Alberto Fabra en l’entrega dels premis d’investigació Jaume I, el passat 19 d’octubre. Però, eixe mateis dia i després d’un discurs de reconeixement als investigadors i amb  compromís d’invertir en investigació científica, el Consell anunciava un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que dimecres començava a fer-se realitat. 

Sense complir el termini fixat en 48 hores d’antelació i amb l’absència de l’informe de la Direcció General deTreball, dimecres de matí començaren els acomiadaments. La raó d’aquest ERO és la disminució en la meitat de la inversió que ha destinat la Conselleria de Sanitat. Els 4,6 milions d’euros no permeten mantindre en nòmina 114 investigadors (el centre en té 258) i continuar treballs en 14 línies d’investigació, de les 25 existents, algunes relacionades amb el tractament del càncer, el Parkinson o l’Alzheimer. 

La reducció de la principal via de finançament del centre d’investigació, que es nodreix dels pressupostos públics i de puntuals aportacions exteriors, deixa els laboratoris en un carreró de difícil eixida perquè amb un planter d’investigadors menor es poden assumir menys projectes, que aporten menys competitivitat de cara a obtenir finançament exterior.

Compromís en contra de la mesura

“80 científics han de deixar de treballar, perquè a València els governants prefereixen tancar centres d’investigació per retornar-nos a l’Edat Mitjana del pensament i de la ciència”, ha declarat Enric Morera, diputat de Compromís, qui també ha denunciat que “molts experiments i projectes, que són per ajudar a les persones, s’han de tallar en sec”. 

Ara, quan molts analistes asseguren que un dels puntals per eixir de la crisi pot ser la inversió en ciència i I+D, el govern de Fabra asfixia el símbol de la investigació biomèdica valenciana, quan fa nomes uns mesos el programa electoral de les autonòmiques definia el Príncep Felip com “una referència en investigació” .

Alarma científica

Més de mil científics espanyols han signat una carta titulada “Alarma científica” de suport als 113 investigadors acomiadats. Aquest grup de científics considera que aquesta actuació representa “un gran colp a la investigación biomédica” perquè comportarà la “pèrdua d'importants sumes de diners que diversos programes d'investigació nacionals i estrangers han concedit en convocatòries públiques i altament competitives”.

Els científics han defensat la investigació biomèdica perquè "és fonamental i incideix en la salut gràcies a l'esforç poc reconegut de nombroses persones que han treballat dura i calladament durant dècades”.

No obstant això, el que va costar dècades d'esforç pot perdre en minuts si es prenen les decisions equivocades, com les polítiques que es pretenen aplicar al Centre d'Investigació Príncep Felip, que confiem es rectifiquen de la millor manera posible” afirmen.

I mentre això passa, l’assignació a los “eventos” (Formules 1, tennis, golfs…) continuen i fins i tot augmenten. Les retallades són per a sanitat, educació, dependència…. I potser no hi haja res a dir: són les polítiques que majorment han votat els valencians lliurement.