L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 26 de desembre del 2011

Els llauradors valencians han abandonat 13.140 hectàrees de cultiu enguany.



L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA), sindicat res sospitós d’estar enfrontat a les polítiques del govern del PP de la Generalitat, ha donat a conéixer un estudi segons el qual els llauradors valencians haurien deixat sense cultivar, completament abandonats, 13.140 hectàrees de cultiu al llarg del 2011. Un simple càlcul ens diu que serien unes 157.680 fanecades les que enguany s’han deixat de treballar a les terres valencianes. 

Això converteix el País Valencià en la regió espanyola on més ha augmentat la superfície agrària abandonada, i eixa quantitat representa sobre el 13% del total espanyol.

La dada en si mateixa és prou simptomàtica del que passa en l’agricultura valenciana: els productes agrícoles no són rendibles i això força a molts llauradors a abandonar les terres. Exemples en el nostre terme municipal en tenim a cabassos. Només cal fer una passejadeta per comprovar com els darrers anys centenars i centenars de camps de tarongers han deixat de conrear-se.

Ara, no hem d’oblidar, i això s’oblida prou de vegades, que la nostra Generalitat té competències plenes en agricultura. Alguna cosa podria fer, i pel que es veu no ha fet, per impulsar l’agricultura valenciana i alguna cosa podria fer, i sembla que no ha fet, per exigir on tocava exigir protecció als nostres productes. Però les polítiques del PP a la Generalitat Valenciana tots sabem massa quines han segut els darrers setze anys i no anem a parlar-ne massa: impulsar els PAIs i dir als llauradors que deixen les terres, que seran els PAIs qui els farien rics. D’això a Tavernes en sabem un poc. 

AVA ha calculat que renunciar al conreu de 13.140 hectàrees representa una pèrdua d'ingressos als nostres llauradors de 60 milions d'euros, el tancament de 2.400 explotacions i mig milió de jornals, que valen sobre els 27 milions d'euros.  Bé, i açò és nostre, en aquest darrer cas podria variar molt el cost dels jornals, perquè si eixe mig milió de jornals es paguen a preu d’ETT.... segur que baixa!

I mira per on, AVA, un sindicat prou acostat al govern del PP de la Generalitat, ha lamentat, en paraules del seu president, Cristobal Aguado, que el nou govern de Rajoy estiga ple de madrilenys i els valencians no hem tocat bola. Paraules més o menys textuals. 

Cristobal Aguado ja hauria de saber que, a pesar de tota la parafernàlia propagandística del PP valencià, fa anys que no toquem bola. Que hi ha massa coses on no toquem bola, entre elles l’agricultura. I que potser calga sindicats més reivindicatiu, més de la terra, i menys sindicats que només servesquen “per a ofrenar”.
-

2 comentaris:

Anònim ha dit...

L´agricultura valenciana esta morint-se, pero ja fa anys. El minifundisme i l´alt cost de la ma d´obra estan ofegant-nos. Ens resten competitivitat davant zones com Andalusia, Murcia, el Nord d´Africa i Sud-america, a mes que la importacio des d´estos paisos ha trencat la estacionalitat del producte.
La crisi no ha fet mes que posar de manifest lo greu de la situacio. Abans la gent jove anava a collir, despres a l´obra, ara dificilment poden accedir a un lloc de treball en ambdos sectors.
Des de l´Administracio central i autonomica nomes s´enrecorden de la taronja cuan hi ha eleccions. I desde l´Ajuntament poc es pot fer. Pensava que ixiria endavant la proposta electoral de fer un cens de terres hermes per a que gent jove disposada i en ganes les conreara, pero juridicament es complicat, apart crec que el nou govern no te ganes de fer tanta faena.
En fi, vivim temps de decadencia on el que hem viscut desde menuts probablement deixe d´existir. Els nostres fills no coneixeran el poble com ho ferem nosaltres. No viuran el camp com ho ferem nosaltres, ni tindran els valorsque ens inculcaren a nosaltres.

Anònim ha dit...

Ja varen propòsar els representants dels partits al Consell Agarari actuar sobre les terres no conreades del poble. Sabem que Mati, Jordi Marti varen demanar que s'actuara sobre estes terres desocupades que poden portar treball al poble, però no sabem res més Sols que la dreta es va assustar.
Algú ens pot dir com està el tema ?