L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 22 de desembre del 2011

I en això que ha començat l'hivern: Avui és el dia més curt de l'any


 
Ha estat avui dijous, 22 de desembre, a les 06:30 del matí, hora local, ha començat l'estació més freda, més fosca i amb els dies més curts. I avui tindrem el dia més curt de l'any, el dia del solstici d'hivern.

A Tavernes de la Valldigna el limb superior del Sol haurà eixit a les 8:17 per la banda de la mar, a uns 60 graus a l'esquerra de la direcció Sud, i el disc del Sol deixarà de veure's a les 17:42, amagant-se també a uns 60 graus a l'esquerra del Sud.  Per tant el Sol farà un recorregut molt breu al cel de la Valldigna. En total s'hi estarà només 9 hores i 25 minuts, un dia ben curtet.

L'alçada màxima que assolirà avui la nostra estrella a Tavernes no pot ser molt gran. Els càlculs ens diuen que serà només de 27º 29.6' i que aquest moment ha ocorregut ja, als volts de migdia, exactament a les 12:59.

El dia va fent-se més llarg si ens movem cap al sud, buscant l'equador. També és cert que si ens en anem al nord, el dia encara serà més curt. I si estem ja prop del Pol Nord que veurem?. Tot el món sap que allí el dia és molt molt curt i les nits molt, molt llargues a l'hivern, i totalment a l'inreves a l'estiu. Coses de la inclinació de l'eix de la Terra.

En aquest video, se'ns mostra un dia sencer una setmana després del solstici d'hivern del 2009 des de Fairbams (Alaska), situat a només a 160 km del Cercle Polar Àrtic. Es mostra tot el pas d'un dia de llum en eixe punt (Una durada de 3 hores i 49 minuts) en només 2 minuts  des de l'eixida del Sol fins a la seua posta. Fixeu-vos com la nostra estrella s'aixeca només 2 graus sobre l'horitzó! Els angles d'eixida i posta estan comptats des del Nord (154º = 26º des del Sud i 206º = 26º des del Sud). En direcció al migdia podem veure la Serralada d'Alaska. 


- Agraïments a Enric Marco per la informació
-

1 comentari:

Gent del camp, hui açò demà allò ha dit...

Diuen que ja han eixit taronges amb tot el seu sucre que correspon a Febrer. Com s'explica?