L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 9 de desembre del 2011

Que la opresora incultura muira baix les nostres mans


Façana

Són paraules del nostre himne, que sembla alguns desconeixen, i que li venen molt bé a la triste i lamentable noticia que llegim a la premsa i que té com a protagonista el PP de Tavernes.  És l’última “hazaña” del PP de Tavernes: demanar al govern de Jordi Joan que no compre la Casa de les Indalecies. Que eixa compra pot esperar. ¿No hi ha ací un poc de cinisme? ¿Com demaneu que espere quant sabeu que hi ha un expedient de ruïna?. O es compra i es rehabilita o es tomba. Així de clar. I ells fan aposta per l’enrunament.

Nosaltres voldríem saber que n’opina la número dos del PP, com a arquitecta que és, d’aquest posicionament. I li ho preguntem obertament: ¿Que n’opina la senyoreta Tudela, com arquitecta, del fet què el seu partit vulga comdemnar a la desaparició, a l’enrunament un edifici històric? I esperem ens diga també que en pensa de la sensibilitat que han de tindre els partits per la història del seu poble, per una part del patrimoni cultural que és eixe l’edifici i per eixe testimoni de la forma i manera de viure, de construir i d’entendre la vida en altres èpoques.

I crega-s’ho, senyoreta Tudela, li ho preguntem de bona fe, des de la confiança i l’esperança que vosté, com a persona jove, sensibilitzada i coneixedora per la seua professió dels valors que tenen els edificis com aquests, pot explicar al seu partit el gran error que està cometent. Ja sap: allò de qui perd els orígens perd la identitat.

Vosté és jove pero segur que ho sap: A Tavernes s’han fet massa errors (Prado de les Tomaques, Cine Capitolio...).  No en siga corresponsable d’un altre. Pose’s la mà al cor i conteste’s: si vosté fora govern a Tavernes, quina seria la seua postura? No cal ens la diga. Sabem que una persona jove i arquitecta no pot estar per la destrucció, sinó per la conservació i salvaguarda del patrimoni col·lectiu. I pense que l’autor del nostre himne ja ho tenia ben clar quan ens deixava un missatge a les futures generacions: “que l’opressora incultura muira baix les nostres mans”. Cultura, cultura i cultura. Per avançar, per ser un poble digne, respectuós amb el seu passat quant mira al futur.

 Pati interior

Ni fer ni deixar fer

Deixant ja a banda la vessant cultural, reemprenem la política. El PP continua amb la tàctica aquella que en castellà diríem “hacer como el perro del hortelano, ni come ni deja comer” i en valencià “ni fer ni deixar fer”.

La compra de la Casa de les Indalecies naix en la passada legislatura de mans del PP que demana un préstec per a eixe actuació prioritària. Ara vist el que estem veient, ja dubtem si eixa era la finalitat vertadera o si ja es pensava després que amb una modificació de crèdits es farien altres coses. Igual era arreglar baixos en vivendes VPO, posem per cas.

Nosaltres estem convençuts que si el govern municipal haguera decidit no comprar, el PP se li hauria tirat al damunt dient que l’únic que fan és paralitzar projectes anteriors, etc, etc. Ara, quan el govern segueix la planificació passada, ja no es sembla bé i diuen el contrari, els saps malament que el govern actual puga recuperar l’edifici. És la tàctica que vénen usant des de fa mesos. Si el govern actual fa, critiquen perquè fa i si no fa, critiquen perquè no fa. En el fons només el mateix: criticar i cap proposta per al poble. Ni menjar ni deixar menjar. Ni fer ni deixar fer.

I al final tota la proposta del PP es queda en la mateixa cançó de sempre: potenciar el taller ocupacional de Adisva  i que cedesquen i els arreglen els baixos de les vivendes VPO per a Càritas i Creu Roja. Que està bé eixa preocupació, però la veritat, amb tantes entitats i ONGs que hi ha ha en el poble que necessiten local, no entenem el perquè d’eixe interés i preocupació tan gran només en les esmentades. ¡Ni que foren unes fundacions del PP per a preocupar-se només per elles! 

 Dalt del més amunt

Miren, senyors del PP, entre el govern actual i vostés hi ha una senzilla diferència: mentre el govern actual en la Casa de les Indalècies procura adquirir patrimoni per al poble, vostés quan han pogut l’han venut o cedit el patrimoni. Vegen que han fet amb el parquing municipal. O amb la caserna de la Guardia Civil, venuda en la nostra opinió a preu de risa, i els diners ja veu on estan colgats: en una empresa fallida i amb lios per tots els costat.  

I en referir-se a la Casa de les Indalècies, tenen la barra de dir en la premsa que: “el tripartito no ha definido qué uso pretende dar a este inmueble. Resulta poco razonable emplear un dinero en algo que no se sabe para qué usarlo”.  Unes manifestacions, que només volen fer oblidar una realitat: que el govern municipal va dir en roda de premsa que seria un edifici cultural i que una consulta popular marcaria l’ús final de l’edifici.  Una consulta que segur que el PP no faria mai.

-

34 comentaris:

Anònim ha dit...

La Casa de les Indalècies, que, evidentment, ha de formar part del nostre patrimoni (i no deixar que, a poc a poc, s'enrune fins a desaparèixer; insistim en els errors passats?), podria ser un excel·lent espai cultural per a esdeveniments de format menut-mitjà. Un complement per a l'actual Casa de la Cultura, millor condicionada per a actuacions majors.

Bonic ha dit...

Cotorra del Pp que esperes? Que es preocupen pel poble i les seues necessitats ara?
Millor no es pot dir però hi ha una qüestió clara, si ho tingueren ben clar no esperes que donaren la raó a l'equip de govern. La seua raó de ser és una altra, on entra el negoci i el clientelisme. Però tranquils , anem fent i explicant, no cal més que fer amb voluntat d'aixamplar els béns del poble. Per tant, escoltar a tots, per supost al PP, però seguim amb els nostres projectes, no perdre els diners que ens han enviat pel patrimoni. Si feu el contrari també es ho criticaran. Recordeu les paraules d'un savi de Sueca: fes politica o té la faran per tu.

Anònim ha dit...

Pero hi ha diners per a compra-la?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Hi ha un milió d'euros preparats per a fer efectiva la compra i primera rehabilitació.
Aixos diners provénen d'un prestec que es va fer l'any passat per a eixa i només per a eixa finalitat, per a comprar-la i demés.

Anònim ha dit...

Pues si esta eixa subvencio/prestec/ajuda... que es compre i en pau. Per que tanta historia??

La Cotorra de la Vall ha dit...

Suposem que són ganes de donar-nos faena i que tinguem alguna cosa per escriure, a nosaltres i a la resta de mitjans.

Perquè la cosa està clara:
1- Demane un préstec només per comprar la casa.
2. Me'l donen el préstec
3. Arribe a un acord amb els amos
4. Compre i història acabada.

Doncs no. Ara resulta que canvia el govern, ja no mane jo, el PP, i ja no vull que ho facen. Algú ho comprén?

I damunt, si no estem mal informats, ara es compra amb una rebaixa substancial respecte al primer preu que li demanen al PP: ¿eren 800.000 euros?. Mentre el senyor alcalde Jordi Joan la compra en 450.000 nomes uns mesos després.

És que ho mires per on ho mires, no hi ha per on agafar el posicionament del PP de ara.

A no ser que hi haguera gat en sac en la proposta del PP i fent un poc de política ficció, anem a imaginar que pressuptament pensaren:
1. usem com excusa la compra de la casa perquè ningú s'escarote per fer un préstec.
2. Després firmem l'expedient de ruïna i derribo.
3. Com ja no hi ha casa, fem una modificació de crèdit i ens gastem els diners en una altra cosa, com per exemple, arreglo de baixos en vivendes de VPO.

Bé, ja veus, que fàcil és fer política ficció.

Però que l'expedient de declaració de ruïna i enderrocament se li va presentar els primers dies a l'alcalde Jordi Joan... i tant!
I aquest no el va voler firmar, sino que va accelerar els tràmits.

Anònim ha dit...

I per que no consulta primer i despres compra?
No han criticat que s'haja fet l'escoleta a la platja sense consultar?
Ara es el moment d'utilitzar el Forum eixe que han aprobat i consultar.
I mentres que es façen carrec els propietaris.

Anònim ha dit...

No calia consultar res per la senzilla raó que la compra ja l'havia aprovat el ple. Es va aprovar en l'anterior legislatura, el passat novembre del 2010, i qui havia de fer la consulta abans era el PP. I va aprovar comprar la casa de les Indalecies.

Supose que sabrás el que vol dir que ja estava aprovat pel ple. Que l'actual corporació només executa el que havia aprovat el màxim organ municipal.

El forum "eixe" (se te veu per on respires) tindrà vigencia a partir d'ara que s'ha aprovat en el ple del dia 5 i no afecta a cap decisió presa ja fa temps.

Estruch ha dit...

La meua opinió ja la he exposat en diverses ocasions, per aixó ara li done en part la raó al PP i en part al tripartit.Eixa casa tinrá de valor sentimental quant la tomben, doncs está en ruina,lo que jo de fallera major.
Propose una alternativa a les dos opcions : comprar el solar donat que el preu es bo, tombarla i deixar el solar buit fins a que la situació econòmica siga millor: aumentem patrimoni pero no ens empenyem més encara.

Un de Tavernes ha dit...

Quanta animalà sr. Estruch!!
Per a què vol l'ajuntament comprar una casa amb un valor històric i enderrocar-la?? Per a especular amb un solar?
Encara no s'ha enterat que l'època de la rajola i l'especulació urbanística ja s'ha acabat?

Anònim ha dit...

Mare meua quin desgavell!! Tombar i deixar el solar! Com es nota en quin món es mou, senyor Estruch.
Visca el negoci, l'únic que importa!

Sembla mentida que encara no s'ha donat compter que el que té un valor incommensurable és l'edifici com a valor històric, antropològic i model de la casa de poble senyorial de l'edifici. Eixe és el valor, i no el del solar.

Sembla ser que no s'ha assabentat que no es compra pel solar, sino com edifici singular per recuperar-lo (Si hi ha altres també, ja els compraran quan siga).

Per això a Valencia passa el que passa i ací a Tavernes ha passat el que ha passat en els edificis que tots sabem. No se m'enfade però és així: la dreta nomes veu el negoci, el solar i prou. La resta de valors... que le den!!

Mire li faré un exemple.
1. Un quadre de Velazquez.
5 milions d'euros. ¿On està el valor? En la tela i el marc o en el valor artístic?
Traslladeu a les Indalècies.

Si fora per voste, segur que en compter de monestir a la Valldigna tindríem un hort de tarongers, o en compte de la torre de guaita... ves a saber!

Pense les coses abans de dir-les si vol medrar en política.

Anònim ha dit...

A Estruch li va molt bé el titol de l'article: que l'opressora incultura muira ....

Prioritats ha dit...

Estic segura que aneu a criticar-me per tots els llocs, però esta es la meua pregunta: ¿es obligatori comprar la casa amb els diners del prestec? Ja que el nou govern s'ha donat compte de com estan les coses de mal a l'Ajuntament ¿no es podria deixar per a un millor moment la compra de la casa i utilitzar eixos diners per a altres fins? Per exemple pagar el proveïdors que han fet la seua feina i no veuen un duro. Entenc que és el nostre patrimoni, cultura, etc. però, tal com vec les coses, al final tindrem una casa ben rehabilitada i ben bonica (i sense saber que fer amb ella encara) i el poble més i més arruinat. ¿Este govern no volia arreglar les coses un poc? Per a mi és tindre clares les prioritats.

Anònim ha dit...

I a bones raons, algú ens pot explicar la història d'aquesta casa?
He de confessar que jo no la conec.

Anònim ha dit...

enhorabona per l'article. La mitat de lo que diu no ho sabia.

Anònim ha dit...

Pot ser en algunes coses toques raò però el tren s'agafa quan passa i no quan vols. I ara passa. Dema no sabem si podem comprar i menys si la casa cau.

Anònim ha dit...

Si es per als dines, jo proposse que se expropie la casa. Molts Ajuntaments han utilizat la expropiació per adquirir edificis emblematics per a casa de cultura. El únic inconvenient: El temps del expedient.
Per altra banda,pareix que el sr. Estruch no esta molt afinat. Si en moltes págines de la cotorra sa dit que no deurien caure en lo mateix que en el bras treballador i altres eixemples que han ocorregut en este poble ¿Con es que el sr. Estruch vol enderrocar una casa que per lo que diuen, en en si mateixa digna de mantindres en peu?.

Bello, torbellino de ideas. ha dit...

A vore, no confundim patrimoni personal amb patrimoni artistic. La casa de les indalècies, ha de ser un edifici singular que tots i totes puga'm ensenyar com únic a TaVERNES, un exemple de construcció d'època, l'assignació està ací per a la compra i restauració. Les idees genials, les mangalaxes, s'han d'adaptar al sistema, i evidentment hem d'encaixar el passat del que ha fet el PP amb el present del Tripartit, i de vagades es dificil però ha d'estar regulat. Tots castigariem a l'empresa que ha firmat molt interessadament el contarcte amb el parquin, i dir que el nou govern d'això tan mal fet no sap res, però no ho podem fer i hem de cercar dins de l'encaix possible una solució. De la piscina, que dir-los, si damunt hem posat diners del patrimoni municipal, el de tots,i hi ha tanta gent a l'espera del seu negoci particular del que faça el jutge, i damunt l'ajuntament. NO en el cas de les Indalecies, podria haver una negoci, i tant, una torre de vint pisos, fantàstic. Però l'època dels negociets ha passat per intentar viure el dia a dia amb els diners que genere el poble. En fi, genialitats totes, realitats les que son. Però que fariem noslatres en el nostre temps si no ens formarem discutint sempre pel bé de Tavernes.
Ai el negoci ! Si li contara, al seu temps. Es que hi ha cada cosa i cada personatge. Al temps Cotorra.
I alguns amb pistoletes d'aigua.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Anonim de les 10'30.

Expropiació - si no estem mal informats- simplement és una forma juridica, del Dret Public, i no vol dir que se le lleva a algu alguna cosa i en pau.

Expropiació implica que la propietat passa a l'ajuntament, amb una indemnització, és a dir, s'ha de pagar.

L'expropiat té dret a rebre com a indemnització el valor d'allò que l'Ajuntament expropia, no es cap confiscació.

El que passa és que l'expropiació te un valor coactiu, no el pots negar a traspassar el bé a l'entitat publica, cosa que si ho pots fer en la compra-venda, però cobrar has de cobrar.

Filòsof ha dit...

Diu Garcia Marquez:

" ... donaria valor a les coses, no pel que valen, si no pel que signifiquen..."

I així tenim Paris, Florencia, Venecia i l'ajuntament de Tavernes, tot un signe al no tirar la façana , i ocm no Bolonia, gràcies Francesc B. per ensenyar-me-la des del punt de vista d el'arquitectura. Necessitem un Gaudí, un Manrique que amb poder defense l'art i l'estètica.
Parlàvem de flors o de arrancar-les per a que nos creixeren ?

Anònim ha dit...

Home, si la tombes pa q collons vol l´ajuntament el solar? la Gracia q te es que es antiga i gran. si la tombes perd l´interes.

I lo de expropiar, en este cas seria una actitud mes propia de Hugo Chavez i el se u famos "expropiese"; que si vas aixina et fas amb totes les cases del poble que et done la gana i em pau.

Anònim ha dit...

No vullgau enganyar:
EL QUE S'APROVA EN UN PLENO ES MODIFICA EN ALTRE PLENO. Ara la coalició de govern BLOC-PSPV-EU te majoria per modificar i aprovar el que vullga.
Si no destina els diners de les Indelecies a altres inversions es perque no vol.
O no va a tornar el prestec per a la compra dels terrenys de la depuradora que foren aprovats en el mateix pleno?

Anònim ha dit...

No es vol enganyar a ningú. El govern municipal té una sensibilitat per la nostra història, la nostra cultura, la identitat de Tavernes com a poble, per salvaguardar el nostres passat sempre que siga possible i prou.

Altres desfan passeigs i arbredes per a donar negocis al seus amics, que després ens han tornar ja viem com o malvenen la Casa Cuartel de la Guardia Civil per fer altres negocis, amb el solar i després en la piscina. I prou.

Ja ho diu La Cotorra: que l'opressora incultura muira baix les nostrs mans. És que no voleu entendr-ho.

Estruch ha dit...

Ruina : dícese cuando algo no se puede recuperar ni restaurar, al ser técnicamente inviable.
I esta casa está declarada en ruína. ( no por mi, por a quién le corresponde)
¿ Que pasa, que teníais ganas de que volviera a surgir mi nombre para darme caña ? ¿ desde cuando adquirir patrimonio MUNICIPAL es hacer negocio?
Pues nada, a seguir dándome caña, que me ha ido muy bien, 327 veces bien, más de 450 en La Valldigna.

Anònim ha dit...

La casa pense que estarà declarada en ruina des del punt de vista de les condicions per poder viure que té ara. Això no vol dir que no es puga recuperar i restaurar. Cases que no estan per a viure en el poble li'n diria cent, però totes es poden restaurar i conservar.

Estruch, tot ho interpretes al teu gust i com el convé. Vols dir-nos quantes cases i edificis s'han recuperat per tot arreu i estan hui en dia en ús. Vols que parlem només del palau on ara estan les Corts Valencianes? O del mateix monestir de la Valldigna? No coneixes a ningú que tinga una casa en la part antiga de València restaurada? En el poble hi ha gent que en té.

Ara, tot menys reconéixer que cada volta que parles la claves arran de mànec.

Ruïna es polisèmcia i té moltes accepcions, fins i tot de figurar: eres la ruïna de la casa, aplicada a algú dels seus membres.

El meu diccionari diu també de ruïna: Fet de caure, de destruir-se una construcció.
Sembla ser aquesta l'accepció que caldria usar perquè eixa definició teua de "que no se puede recuperar ni restaurar, por ser técnicament inviable" no te la creus ni tu aplicada a les Indalecies.

Ara a reis, diccionari al cantó.

DiariValldigna ha dit...

Pensem cal ser coherents. Cada govern actua des dels seus punts de vista. Ací queda clar que el pp va sol·licitar el préstec de la casa i no tenia intenció de restaurar-la. El govern actual, format per tres partits Bloc, Psoe i Eu, tenen altra manera de fer les coses.
I el problema sembla que és que els de abans volen que els d'ara governen com ells haurien governat. Però eixe ja no és el cas, de moment, fins a 2015.
I fins que no s'accepte el nou ordre, no van a canviar massa els desficacis polítics que estem contemplant bocabadats dia rere dia.
Des del Diari Valldigna pensem que el patrimoni s'ha de conservar, i el negoci immobiliari ha de tindre altres vies. I pensem que és bo per a tots. Que la política és important, si, però més important és el seny, el sentit comú.

Quantes vegades hem parlat del llavador, del Prado Comarcal, del refugi del Passeig, del Capitolio, dels cinemes d'estiu, etc.
Haurem de continuar perdent el nostre patrimoni, la nostra història?
Si és per definició, Casa de les Indalècies, SI.

Anònim ha dit...

Home casa de les indalecies si o si perque sí doncs no ho acabe d´entendre.

Jo com a valler em pregunte perque no ho sé perque es tan tan important restaurar eixa casa. Pot ser aixó m´ajude a compendre la seua importancia que de moment no veig.

Segon, ni trobe étic ni moral que el PP diga digo donde dijo diego...Si van demanar el prestec per comprar-la, si tenen els diners del prestec, o deurien tindrels perque sembla pel que pareix que ja no estan i la casa per comprar, i si la iniciativa surt d´ells quan manaven i fins els mes tonto del poble pot tenir alguna vegada una bona iniciativa...no veig ara el tira arrere Pere i no la compres.

Tercer, comprar-la per a restaurar es la única opció lógica i justa que podria entendre tot el poble. Comprar-la per deixar que caiga i després especular amb el solar es una barbaritat que sols 327 persones diuen que pensen. O al menys d´un que diu que parla per elles, deuen ser 327 muts o deu de ser u que pensa que te 327 autorizatcions notarials per a representar a eixes persones cada vegada que te una flatulència.

Quart, està molt be i molt bonic tot alló del patrimoni cultural, històric etc, etc, etc,...queda molt bonic i més bonic alló de que un tren s´ha d´agafar quan toca...el problema es...es tenen els diners del prestec o sels han fumat?...perque si sels han fumat hi hauria que dir en que sels han fumat i qui, i si s´ha de demanar altra vegada un prestec per comprar-la, ja que diners sembla que no hi han gracies al que treballaba 24 hores pel poble, no crec que ara siga el moment per destinar diners que no es tenen en una cosa que no es prioritaria. Que si, que molt be restaurar el velazquez de la huela, pero abans que destinar diners per restaurar-lo dic jo que primer la huela, si sols te cent euros, haura de comprar coses per menjar.

I final, si els diners estàn, la casa es ven, es pot restaurar, ja que l´interés es social...doncs no entenc com no l´han comprada i s´han ficat a restaurar-la i a manolo que li donen el bombo per seguir fent soroll. Pero crec que coneguent al del "bombo" i vegent i lligint crec que el problema esta que a dia d´avuí si l´ajuntament no demana altre prestec res de res...i personalment crec ara no es moment per demanar prestecs per restaurar res sino per comprar menjar per a no morir de fam...que si que salvar un quadre del titanic ta molt be, pero entre un quadre i a Leonardo di Caprio, encara que no m´agrada com a actor, al menys com a ser humà jo li done molta més prioritat.

En resum...perque se m´ha fet llarg i per a que no diguen el que no he dit...

Si els diners están perque ningú els ha tocat...avant..per a aixo estaven i per aixó estan...

Si els diners estaven pero ja no estan i s´han de tornar a demanar...a mi que no em miren que jo per a casa historica ja tinc la dels meus pares que es en la que m´he criat. Ara be, que tot el mon sapiga perque, qui, quan i com,el poble ha perdut la oportunitat de tenir una casa histórica quan es tenien els diners de sobra per comprar-la i arreglar-la.

La Cotorra de la Vall ha dit...

En cap moment s'ha dit que els diners ja no estan.
L'ajuntamnet disposa d'1 milió destinats a eixa compra i restauració.
I no l'han comprada perquè en el moment de la compra es va vore que hi havia un error en el registre. Constava com a menys metres dels que hi ha. S'esta a la espera que cadastre i registre modifiquen eixa dada de l'escriptura.

Tot això i més s'ha dit ací. Només cal fer una recerca i llegir-ho.

Anònim ha dit...

Som el poble que menys edificis històrics manté de tota la contornada.

Anònim ha dit...

Estimada cotorra:
Evidentment la expropiació hi ha que pagarle, de lo contrari, sería una incautació. Ara be, aixo que es paga es lo que es denomina "justiprecio" que es de tot menos just. Si no que li-u pregunten a algú que li han expropiat. El establir un justiprecio suposso que en el preu no se tenen en conter un component com es lo que el venedor vol que li pagen. Simplement es una valoració que no te en conter "les ganes de comprar" o "el preu de mercat". De esta forma el preu a pagar per la casa seria mes barato.

Estruch ha dit...

Si que la calve, si , més de 327 del poble pensen el mateix, i a La Valldigna, més de 450.

Anònim ha dit...

Que tu la claves la pota, com fas continuament, en temes puntuals que no són ni diuen el posicionament del partit que dius representes, no vol dir que tots els que han votat eixe partit pensen i la claven la pota com tu en eixe cas puntual.
No generalitzes per als altres els teus errors com a persona.
Ara si el partit que dius que representes fa una nota oficial on diu que no vol saber res de la salvació d'un edifici històric, dis-nos-ho i almenys ja sabem on estem tots.
Però no generalitzes. No faces com feia Eugenio Pérez, que perque l'havien votat 6.000 persones afirmava i deia que eren 6.000 qui el recolzaven en l'alta tensió.

Estruch ha dit...

la grossa pa tu

el clavapotes ha dit...

Anónim últim TILA Y BICARBONATO, QUE TENS PER A RATO, i si no t'agrade, perquè em lliges?
Jo al menys pose el nom, eu pots evitar votanteu, jo no puc fer el mateix amb tu, anónim cobard.