L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 16 de juny del 2012

LA MIRADA DE LA COTORRA: No és prou estar a favor de la llengua, també és important donar testimoni




No anem ara a discutir sobre els sentiments a favor de la llengua i la cultura dels valencians que té el govern municipal.  Pensem  que això està massa clar i no admet dubtes ni discussions.

Malgrat això, ací el govern municipal ha de fer com aquell conegut refrany de la dona del Cèsar: ser-ho i aparentar-ho, o si voleu donar testimoni.

El cartellet de l’horari en castellà sembla ser que era habitual en passades legislatures, segons ens han dit. El que no és normal és vore ara  el mateix o semblant cartellet, tot en castellà, a la porta del cementeri. I menys amb la sensibilitat que envers la llengua té el govern municipal.

Agraïm la bona intenció d'informar.... Per a quan el canvi?
-

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Perquè es deu canviar? Com a molt,es deuria de poder llegir amb els dos idiomes. Sóm Vallers,Valencians i espanyols.Em pareix una noticia vergonyosa i poc rellevant.I ho diu un enamorat del valencià, així com de l'espanyol i de l'anglés...i és que el fet de estimar tres llengües és compatible. Triar entre el valencià i castellà em pareix una disjuntiva tan absurda com formular a un xiquet: a qui vols més a ton pare o a ta mare?

Edu Pérez

Anònim ha dit...

Tu enamorat del valencià? Quan et pareix vergonyós que es diga que com a mínim ha de poder-se llegir com toca: estar també en valencià. A qui vols enganyar?

O siga mentre estava només en castella no era vergonyós ni poc rellevant, només és vergonyos i poc rellevant quan es demana que es retole en valencià. I damunt tens la barra de dir-te enamorat del valencià. I tot seguir fas un cant a la teua essencia vallera, valenciana i espanyola. De risa!

I disjuntives absurdes i demagogiques la teua comparació del pare i la mare. Et recorde que ací el castellà és un idioma estrany, alié al nostre poble i imposat per segles de domini. Si ho diu ben clar el seu nom: castellà, de Castellà, no de Valencia.

Anònim ha dit...

No pense discutir amb una persona, que pel que veig és una persona que acumula odi envers una llengua...ni tamopoc entrar en desqualificacions personals, primera perquè no et conec i segona perquè no m'agrada.Però si et diré que no em coneixes per a jutjar si m'agrada el valencià i el castellà o no. Sols dir-te que gràcies a gent com tu,seguiu mantenint la eterna i virtual lliuta entre llengües, que a mi em dona risa. En quan, a la minima que una persona te cultura i viatja , es dona conter que la convivència de llengües i cultures, no sols és possible, sino enriquidora.En ningún moment jo dic que haja d'estar sols en castellà, sinó que deuria estar en els dos, i perquè no ...en anglés també.
Nomenar "aliena" i "resultat de segles de domini" a la llengua castellana és un argument tan feble...pensa que el català també sepultà i dominà a l'àrab, que a la vegada sepultà al llati...bla bla..
Flac favor li feu a la llengua aquells que perdeu més temps enfrontant-la al castella, i gastant .la com a gall de baralla i estendart de la vostra feble ideologia política que parlant-la i estimant-la.S'apropieu de forma sectària d'una llengua que és de tots. I si,com tu dius amic, faré gala de la meua essència vallera, valenciana i Espanyola allà on calga, i en la dimensió que calga. Obviament si vaig a Ontinyent diré que sóc de Tavernes, si vaig a Burgos diré que sóc Valencià i si vaig a Letònia o Vietnam diré que sóc Espanyol.

Anònim ha dit...

En primer lloc, estic d'acord amb Edu Pérez: les llengües són vehícles de comunicació, mai de disputa o demagogia. Sóc un enamorat de la meva llengua i del meu poble, per la cual cosa menyspree tothom que negue la consciència d'ésser espanyol. En segon lloc, li dic a "l'anonim" que manté una postura intol.lerant front al castellá declarant-lo ¨llengua alié al nostre poble", algo així com a "llengua non grata", que aixó sí que és vergonyos. El cartell deuría haver-se escrit amb les dues llengües, però sembla que tambè hem d'estalviar hi

Anònim ha dit...

I jo menyspree a tot aquell que assumeix l'essència ésser espanyol a l'essència ésser castellà, com feu vosaltres. El problema és que espanyol avui en dia sembla ser que és això: ser i pensar com els castellans. La resta de nacionalitats només són espanyols quan els convé als castellans. Només cal vore on i com i quan es canta el viva Espanya i yo soy espanyol. I amb quin objectiu.

Jo no mantinc cap postura intolerant respecte al castellà. No renuncie a la meua part de cultura i formació que he rebut en eixa llengua, però mai la posaré al nivell de la que he mamat en casa. He dit i ho mantinc que el castellà és un idioma alié al nostre poble i no he dit res que siga llengua non grata. Si de cas seran persones non grates aquelles que en fan mal ús i l'empren com arma contra els demés: hableme en cristianao.
Deixeu de banda interpretacions que jo no he fet.
I vos recorrde que sempre useu el mateix argument: que si no és disputa de llengües, que si patatín i patatan. Ara, ho feu des de la posició de força d'una llengua que s'ha imposat a l'altra "por justo derecho de conquista" i ho feu contra la llengua que ha estat prohibida i marginada, de facto encara ho està en els llocs on li poden donar prestigi: mitjans de comunicació i nuclis de poder polític. Mireu el Congres de Diputat i el Senat.
I fins i tot ací, a la meua terra valencina, cada dia més arraconada en l'ensenyament i mes perseguida: nomes cal vore les últimes "martingales" del PP amb els programes trilingües que s'han tret, sense cap consens i amb tot el rebuig dels professionals.

El cartell s'hauria d'haver escrit en les dues llengües, pero només quan la Cotorra ha dit el que passava i supose que reclama el valencià, de seguida han eixit els que estaven callats i ho han fet defensant el bilingüisme "bien entendido", o siga el valencià arraconat a casa i recordar-nos que som (sou) espanyols.

I d'acord: quant una persona ix i viatja se n'adona de com enriquidores són les llengües i les cultures EN UN PLA DE RESPECTE I IGUALTAT i no d'imposició, com és el cas del castellà respecte al valencià (o català, per a mi tant s'hi val). I vos assegure en allò que a mi respecte, que el cartell l'haurien pogut escriure en anglés, francés i fins i tot italià. Personalment no hauria tingut cap problema en entendre-les. Sé el que parle quan dic això del respecte i de la igualtat de les llengües. Pot ser per això, em fa gràcia eixe posicionament vostre ara, quan sou conscients que el que digueu i defenseu és una fal·làcia perquè la realitat de l'Estat Espanyol és tot el contrari i fins i tot pagarieu per fer desapareixer el valencià. Això si li farieu un bon enterro mentre dirieu "muerto el perro se acabó la rabia".

Anònim ha dit...

Vaja...pareix que anem acostant postures...el teu discurs anava entenent-lo fins i tot compartint-lo , perquè per supost trobe que l'Estat Espanyol fa aigües en quan a la gestió de la diversitat cultural...però l'has tornada a pifiar amb lo de "pagar per a acabar amb el Valencià" i amb lo de muerto el perro se acabó la rabia" d'això res...perque pagaria per un estadi d'igualtat entre el Castellà , el Galeg , el Basc i el Català o Valencia (valga la redundància. M'alegre d'haver acostat postures amb tu, llàstima que no puga quedar per a fer me una birreta amb un "anònim" Bona nit, i que cadascú s'esforce per defensar allò que estime i considere seu. Bona nit!

Anònim ha dit...

si tant espanyols se senten,per que no reclamen a la resta del estat espanyol els cartells en valencia,no es una llegua tan espanyola com el castella,o es que els valencians i el valencia son espanyols de segona.

Anònim ha dit...

Anònim que em dius: "però l'has tornada a pifiar amb lo de "pagar per a acabar amb el Valencià" i amb lo de muerto el perro se acabó la rabia" d'això res".

Està clar que això és una generalització i tota regla té la seua (o les seues) excepció/ons. M'alegre que et pugues incloure dins de les excepcions.

També era una generalització dir això que som vallers, valencians i espanyols. També hi ha excepcions que no ho entenem així.

I res, dir-te que no m'agrada gaire la cervesa (és aixi com es tradueix l'italià birra, no?). Deixe'm-ho amb una bona cassalla.

I això és el que faig: defensar allò que considere meu. Si no ho fem nosaltres, ho faren els castellans i/o espanyols?

Anònim ha dit...

Pot ser Catalunya es critica a tota Espanya per les sues lleis establint el catalá com a llengua en la que ha d´expresar-se qualsevol cartell de qualsevol establiment. Però no hi tenen raó? Si ells no fan respectar la seua llengua al seu territori, qui l´ha de respectar? Els "madris"?
O la resta d´Espanya amb parla castellana? Va home va! Si ens donarem conter del que significa tindre una llengua pròpia, i més després de tot per el que ha tingut que passar, amb l´intent franquista d´eliminar-la, deuriem estar orgullososdel que som: Valencians!!!

Som Valencians i Espanyols, és clar, però lo nostre deu ser el primer. Em sap molt greu reflexionar sobre aquest tema, però em sembla que els valencians som els més "borregos" de tota Espanya, i d´aquesta reflexió em ve a la ment la paraula que sols els valencians tenim al vocabulari: mesinfot: tot em té igual.
Tenim un president que parla castellá quan ix a representar a Valencia, i una alcaldessa a València que també ho fa. Tenim l´únic himne de tta Espanya que comença referint-se a Espanya: per ofrenar noves glòries a Espanya...

Quan obrirá els ulls València i començarà a estimar tot alló que es seu???? Espere assistir a eixe moment

M.O.F.