L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 5 de gener del 2013

ARTICLE D'OPINIO: Carta als Reis d'Orient



Senyors Reis d’Orient.                        

Vull fer-los saber que al meu poble de València estem preocupats per la nostra llengua. I  com a regal sols  vull que llegesquen aquesta modesta carta perquè ho conten a tot el Món, i si és possible al Pare Noël per fraternitat.

Miren he llegit que hi ha llengües més lliures que d’altres. Entenem que  són aquelles que no serveixen per a reprimir a les iguals, que estan pels drets humans, que estan per a garantir un espai per a cada llengua tot i que puga ser compartit, inclús en el seu propi espai.

Digam, Ses Majestats, com es pot entendre que l’espanyol siga obligatori a tot un territori i no ho siga la llengua pròpia al seu territori natural? Com pot una llengua germana, i ser la major, tindre por d’una més menuda, i no cuidar-la fins a la majoria d’edat?

Això, Majestats, seria de polítiques intel·ligents, cosa que no esperem per ara, ja que l’ambient  està tan contaminat contra la nostra llengua... Miren vostès, encara hi ha qui creu que la meua llengua no contribueix a l’enteniment comú, al progrés i a la igualtat. Han arribat a pensar que no es podria explicar la teoria de la relativitat en valencià!! I clar, eminències, aquests gestos sobre propostes de noves lleis condueixen a dividir-nos, a fer-nos diferents, i com no a un retrocés en anys i amabilitat.

I ÉS QUE NO ENS VOLEN, i sinó miren les propostes educatives al nostre territori que només serveixen per a  confrontar-nos.  Han deixat de tindre amor pels germans, volen el bé sols per a una llengua que no ha estat mai prohibida. Cainisme, crec que solen dir-li.

En fi, vostès saben com a Mags que ho són, que el senyor Wert i Lasalle,  no estan per defensar la meua llengua i això que la Llei de Lleis els  ho ordena. L’ataquen  des d’una tercera cambra que sols parla espanyol i està elegida per la majoria de la gent que no coneix la meua llengua i si els demane  a aquests senyors del tribunal que la meua llengua siga obligatòria al seu propi àmbit,  de segur, majestats, que seran quasi tots els primers en protestar. ¿Que diran els drets humans de raptar una llengua que tant ens agrada? ¿O és que vostès, els espanyols parlant, no venen del llatí, mare de llengües ?

Miren senyors Reis, els espanyols tenen una llengua i un estat, un estat que no volen compartir, i una llengua que ens volen obligar, a nosaltres que l’estimem i coneixem. I  a sobre no ens deixen ni tindre una honrada llei que ens defense. I  això que les persones de Castellà amb una cultura universal coneixien la nostra llengua, la llegien i l’estimaven, o que dir de Garcilaso i de Cervantes.

Esteu acabant de llegir  la meua carta. Sí, és de nit i estic dormint, escolteu-me, si és un malson com el que ens deixa prohibida la llengua per la consellera de la Generalitat Valenciana, Amparo Cabanes, desperteu-me, si sentiu que rosegue un anglés mal aprés, desperteu-me, però si somnie en valencià i no ens afecta per a res la llei de millora de la qualitat educativa, deixeu-me dormir, agafeu la palla i les garrofes, i conteu a tot el món com estan els drets humans a aquesta porció d’Europa que és el Poble Valencià i el perill de la seua llengua. Conteu que no impera la llei des de fa temps si no uns reials decrets que vostès majestats no hagueren signat mai.

 Sempre he cregut amb vostès majestats, no em deixen sense regal.

 El dia que faig 58 anys,  Jaume Talens
-

5 comentaris:

vitero ha dit...

moltes felicitats jaume per el teu aniversari. en quant al teu article que vols que el diga eixo es demanar aigua amb gas en mitad del desert.pero com dia el gran pensador."LA LLUITA CONTINUA" i no pararem fins a conseguiro.No demane res mes que paritat(paraula de moda ara). Que jo o els meus ens pugam expresar amb valencia sense cap poblem en tot arreu del territori, sense que mos ixca el tonto de turno diguemos "que hablemos en cristiano".Ostras que jo tambe soc cristia,perdoneu pero me estic perdem i me calfe. felicitats jaume i per molts anys

pd: avui tambe es el meu aniversari

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pues eso:
Felicidades a los dos.

Ui! se'ns ha anat la bola! Pensàvem que érem a l'any 2.100.

I és que al pas que anem, i si els Reis d'Orient no hi posen remei igual ni això direm i ens costarà dir "Happy birthday" o millor 生日快乐


Per molts anys als dos i a tots els xiquets i xiquetes de Tavernes que avui és el seu dia especial.

Robinjut ha dit...

Tot correcte, Jaume, però no és ací al poble on tenim la batalla sino a València. Ací no hi ha problema per viure, estudiar i treballar en la nostra llengua, però caldria seguir amb la campanya de cartells de "com es diu" i fomentar cursos per a gent major, immigrants i treballadors de serveis públics.
Tot el demés que depén de València i Madrid ho haurem d'anar guanyant poc a poc i junt amb la resta de valencians, alacantins i castellonencs que encara es prerocupen per les seues arrels.

J.Talens ha dit...

El respecte és molt important , amic Robin, pensa que la historia des de Tucídites, la guerra del Pelopones hauria de ser de obligatoria lectura pels polítics, per a demostrar que no sempre el fort, el consistent, el cult triomfa. Si no que es un tema d'alliances. Però en el que ens porta es un tema d'allinear-nos en els drets humans, únic forma d'acabar amb el liberalisme més incivil que ens ha portat fins on estem, i com se n'estan aprofitant.
Caldrà llegir Indonesia, dècada dels seixanta, Suharto, economistas de Bekeley. Xile, decada dels setanta, Pinochet, economistes boys de Chicago. I contra tot açò, drets humans. Quants valencians i valencianes no poden estudiar encara en la seua llengua. Com han deixat autèntiques línies en castellà contra les sol.licituds de fer-ho en altra llengua. En els vuitanta començarem a ensenyar una llengua, a poc a poc com ens obligaven, fins a que el retard amb aquestos projectes de llei, que fan que la meua llengua no siga avaluable, que el govern central posarà les proves externes, que la llengua propia del poble serà específica , no troncal. Si tens raó, Robin, haurem de doanr la batalla. Gràcies per llegir-me.

Enrique Estruch ha dit...

Jaume , l'altre dia en Canal-Fabra a la réplica del discrus de Fabra, com tu be saps majoritariament en castellà i amb unes pinzellades en valencià per a quedar bé, li contestaren desde PSPV, Bloc , EU , CCOO i UGT en valencià, i desde PP i organitzacions empresarials en castellà : Seguix seguent el valencià la llengua del poble plà i el castellà la dels rics-poderosos, com quant tu i jo erem xiquets, que "los niños bien ( = els rics, els pobrets es veu que no eren bons), hablaban en castellano porque era más fino " ? .