L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 14 de gener del 2013

Condemnat a dos anys de presó per aterrar una zona humida protegida

Imatges de fa uns anys d'aterraments al nostre terme (Fotografia IDEA)

L’Audiència Provincial de Valencia ha condemnat a dos anys de presó a l’acusat d’omplir d’escombraries unes terres en el terme de Tavernes que estan ubicades dins de la zona humida de la Marjal i Estany de la Riba Sud del Xúquer.

El tribunal ha estimat el recurs del fiscal contra una sentència dictada pel Jutjat Penal 3 que absolvia a l’acusat perquè considerava que no estaven concretades de forma detallada les alteracions en el terreny, segons publica avui el diari Levante-EMV i Las Provincias.

La nova resolució judicial dóna com a provat que l’acusat durant els anys 2002 al 2004 va fer amuntegament d’escombraries i terra en una parcel·la situada al polígon 503, llindant amb el terme de Cullera, i va fer un augment d’alçada de la terra d’un metre com a mínim sobre l’estat d’abans.

Aquesta terra estava situada dins del Catàleg de Zones Humides, aprovat en el 2002, i segons s’informa els treballs es van fer sense autorització. Segons el fiscal, els treballs realitzats varen eliminar els trets ecològics que havien dut a la inclusió en la zona humida protegida, amb el perjudici per a la flora i la fauna naturals.

No és el primer cas que els tribunals valencians actuen per aterraments en el nostre terme en l’època del govern del PP. Així fa anys, la Conselleria de Medi Ambient ja va obrir un expedient sancionador contra un altre aterrament en base a les denuncies del col·lectiu ecologista IDEA. Després d'un procés judicial pel pressumpte delicte ecològic, la resolució judicial assenyalava que les terres afectades havien de tornar a l'estat original i era l'ajuntament de Tavernes qui devia obligar a l'autor dels abocaments a restaurar la zona.

La història començava en el 1998, quan Ecologistes en Acció presentà denúncies a l'ajuntament de Tavernes i Conselleria de Medi Ambient perquè s’aturaren els aterraments que es feien en unes terres al llindar amb el terme de Xeraco. L'ajuntament d’aleshores no en va fer cas- segons la denúncia d’Ecologistes en Acció-, i acudiren als Tribunals perquè l'obligaren a tramitar l’expedient sancionador i de restauració.

El 10 de maig del 2005 una sentencia ordena la tramitació de l'expedient sancionador i de restauració. A pesar d'això, el govern anterior de l'ajuntament de Tavernes no va actuar fins que la fiscalia va iniciar actuacions per un delicte de desobediència per incompliment de sentència. 

Com a conseqüència, l'ajuntament va ordenar l'inici de les actuacions per a retornar els terrenys al seu estat inicial, però l’acusat va apel·lar i va sol·licitar la suspensió de l'ordre d'iniciar les restauració. El TSJ el dia 11-12-2008 indicava que la sentència era ferma i s’havien de començar a traure els abocaments i deixar els terrenys com estaven sinó volen incórrer en el delicte de desobediència. Una resolució que  tornava a recordar el mes d'abril del 2011, dies abans de les eleccions municipals, davant l'incompliment de l'anterior govern municipal. 

-

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Tornem a l´etern debat de partida "zona humida"??

Anònim ha dit...

No hi ha cap debat. La llei actual - justa o injusta- diu que és Zona Humida. I prou. I segons la llei, cauen les sentències.
A més de que normalment la gent que fa estos "macroaterraments" és gent amb pasta, amb moltes terres i que sol estar més a la dreta que a l'esquerra. Per tant que demanen als seus, que han fet eixe catàleg de Zones Humides, que el canvien i el deixen sense efecte.

Anònim ha dit...

O siga, com te pasta que s´apañe.

Alçar les terres per a previndre´s de riuades (que raro que una riuada destrosse la partida), ara es delicte, em pareix una llei allunyada de la realitat.

Com te pasta, es de dretes, que gracios, ja comencem en els topics/tipics.

Anònim ha dit...

No canvies el que jo he dit i manipules el significat del meu escrit.
Repetisc: La llei és la llei, la que que hi ha, i si no agrada caldrà canviar-la.

Quant a la l'altra part, em ratifique: no conec a gent que vaja al jornal i faça eixes transformacions de 150 fanecades.
Dis-me'n un i rectifique i demane perdó.

Anònim ha dit...

Buf, no dones idees.. que eixos són capaços de canviar la llei. Açò sí, sempre per a beneficiar als seus amics adinerats.

Anònim ha dit...

No et calfes el cap, ha sigut condemnat i, a no ser que algun amiguet li rebaixe la condemna, anira a presó... Et sap mal que pasen eixes coses? Les lleis estan fetes a mida per a uns quants, pero recorda que eixos tenen més gomina que cervell al cap... I per molt terrenys que tinga uno, una marjal sempre está, i deu estar, protegida...