L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

divendres, 11 de gener del 2013

Inspecció de treball contra el treball de jubilats al camp


Una imatge a desaparéixer: un jubilat treballant al seu hortet. (Li amaguem la cara per si de cas...)

Avui hem pogut llegir a la premsa comarcal que la inspecció de treball havia sancionat a diverses persones jubilades per treballar els seus camps. Encara que la notícia d’avui venia referida a uns veïns de Xeraco, La Cotorra ja va tindre coneixement el mes passat, en desembre, d’un cas semblant ocorregut a un veí de Tavernes, però no li vam donar més importància pensant que era més un error de l’inspector i que la cosa seria anecdòtica.

¡¡Qui anava a pensar que una persona, pel fet d’estar jubilat, no podia anar al seu camp i tombar taronja, regar, polvoritzar i, si cal, fer un solquet de melonar o de tomaques per a casa!!! Doncs no!! Sembla ser que això no ho pot un jubilat, i podria fins i tot perdre la jubilació per treballar sense estar assegurat, donat d’alta i,  a més, ser subjecte d’una forta multa per pressuposat frau a la Hisenda.

Aquesta si que és bona!! Els inspectors d’Hisenda perseguint els agricultors i jubilats, precisament els qui pitjor ho estan passat mentre sembla ser que no hi ha massa dedicació a perseguir el treball en negre i a la gent que evadeix impostos i/o porta el capital als paradisos fiscals! Amb aquest govern del PP acabarem veient de tot, des d’aeroports sense avions fins a la persecució del jubilat que passa el temps entretenint-se al seu hort.

Hem intentat esbrinar un poc més els fets, saber com està la situació i hem parlat amb gent de la Unio de Llauradors que ens ha confirmat que s’ha canviat la normativa i tota persona propietària de terres estaria obligada a cotitzar si el seu treball en el camp implica que va a tindre un rendiment econòmic. Però la cosa va més allà, perquè si treballa amb companyia d’algú estaria obligat a fer-li un contracte de treball. O siga, que si un propietari va al camp i el seu gendre, o el seu fill va a ajudar-lo, ho ha de fer amb contracte de treball.

El sindicat Unió de Llauradors i Ramaders interpreta que el propietari si que pot treballar sense problemes, el que no pot es treballar amb companyia d’alguna altra persona.  També ens han dit que, quant es fa una inspecció, habitualment se solen presentar un agent policial, que preguntaria una sèries de qüestions del tipus com va el treball, de qui és el camp, si trau rendiment de les terres, etc, quasi en pla periodístic i com si anara a fer una informació de la situació agrícola i l’acompanyant, l’agent inspector, que alçaria la corresponent acta i denuncia a Inspecció de Treball.

¿El perquè d’aquesta actuació? Inspecció de Treball ha augmentat el control en l’agricultura després de comprovar com, per culpa de la crisis, algunes persones que estarien cobrant percepcions per atur, habitualment que no arriben per passar el mes i menys si tens hipoteca, intentarie sumar a eixa minsa quantitat alguna ajuda extra amb treballs esporàdics al camp per tal de tirar endavant la família. I això, sembla ser que el govern del PP no ho pot consentir!!! 

Ara consentir, si que es pot consentir moltes coses, totes les “xoriçades” i “Gurtels” , “Casos Urdangarins” i un llarg etcétera, i a més es pot consentir que la  secretaria general del PP i presidenta de Castilla-La Mancha, Maria Dolores de Cospedal, entre “pitos y flautas”, segons ha donat a conéixer el PSOE declarara en l’any 2011, l’ultim fiscal, un total de 158.389 euros nets en el 2011. Segons la seua declaración de bens, Cospedal va percebre 88.897 euros net com a secretaria general del PP, 31.775 euros del Senat (fins juny), 36.082 com a presidenta de la Junta de Castilla-La Mancha i  1.634 per trienis com advocada de l’Estat. No cal ni dir que Cospedal no anirà al camp a traure’s una “ajudeta” per acabar de passar el mes.
-

7 comentaris:

Llaurico ha dit...

La noticia es indignante por la precaria situación de nuestra agricultura, pero no por el hecho neto que la ocasiona.

Supongamos que la denuncia se efectuase sobre un par de jubilados y un familiar a los que se descubre fabricando armarios y sillones para su venta en la empresa de uno de los jubilados, sin los pertinentes contratos o pago de cotizaciones a los que hubiese lugar según Ley. (Vaya, lo que se dice trabajar en negro, negro).

Aparte de ilegal, que hoy por hoy lo es, ¿nos proporcionaría un grado equivalente de rechazo?. Yo creo que no.

Por otra parte, la administración (y el gobierno) sí que actúan perversamente por un motivo: las posibles horas de trabajo "defraudadas".
En efecto, si alguien podría estar trabajando a jornal completo en la mayoría de negocios, la misma Consellería de Agricultura, en su Orden del 25 de Marzo del 2.008 pondera en su Anexo I, que la UTA para cítricos es de 40 "fanecaes".
¿Y qué es una UTA? (Mira que a todos se les antoja que es una palabra malsonante a la que se le quitó la "P").
Una UTA es la "Unidad de Trabajo Anual" y se define como el equivalente al empleo a tiempo completo o jornales completos al cabo de un año.
Dicho de otro modo, según Consellería, un agricultor de cítricos tendrá que trabajar todos los días (240) un jornal completo (8 horas), si y solo si, trabaja sobre 40 "fanecaes" o algo más y, en teoría y según ellos, es la superficie mínima a partir de la cual una explotación agraria de cítricos permite vivir de ella y obtener un margen bruto medio de unos 20.000 Euros.

Así que, (y según ellos) un jubilado "malvado" que trabaja en su explotación agraria, está "defraudando" 6 jornales completos por "fanecá" y año. Bastaría pues, con que pagase unos 76 euros de cuota anual a la SS por "fanecá" y año y estaría en paz.

Pero el gobierno y la administración son realmente perversos. Independientemente de las "fanecaes" que Ud. tenga, prepare más de 3.000 euros al año (sólo de autónomo) y entonces podrá trabajar en su "terreta". (Mejor si es de 40 "fanecaes" o más, así por lo menos teóricamente no estará haciendo el primo).

Trabajadores jubilados del mundo, ¡Bienvenidos al maravilloso mundo del agricultor autónomo!. ;-)

Anònim ha dit...

No he entes massa be lo del "grado equivalente de rechazo" del exemple del fabricant de mobles.

Lo que si es cert, que si els jubilats, o inclus els propietaris de camps (que la majoria tenen altres treballs o activitats economiques), sels presentara la inspeccio de treball, atenent a esta normativa tal i com s´explica, els fotrien a tots.

Ja que si un fill del propietari, per estalviar jornals va a treballar la terra tb el poden expedientar.

En fi, una pedra mes per a afonar la agricultura valenciana.

Bonic ha dit...

Reduint a l'absurd les dones que han treballat fora de casa, així ocm els homes, i estan jubilades no poden fer feines de neteja de sa casa, ja que hi ha persones que estan donades d'alta a ls Seguretat Social com a netejadores i estarien , pel mateix argument , llevant-les la feina.
Volen que els vells muiguen prompte. I que diuen els lobys agraris?? La Unió de llauradors diu que si poden treballar, i els altres ? Calladets com sempre a vore que podem traure d'esta nefasta llei, que sense el seu consentiment no s'haguera fet. I es que l'enemic el tenim al costat. Vergonya tinc de ser d'aquest país tan miserable.

Anònim ha dit...

Más clar encara, Què diu AVA de cóm actúen els seus amics del govern autonòmic i central?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Segons publicava ahir el diari Levante, Cristobal Aguado president d'AVA qualificava de "calentó" l'expediente de la Inspecció de Treball i demanava "sentit de l'equitat i justicia".
Aguado demanava a les Administracions que tinguen en compter la situació de l'agricultura valenciana i que "una cosa es el treball en una gran finca mecanitzada i una altra en les petites parcel·les que des de temps donen pèrdues".
I acabava dient que tot apunta a una ordre de la SS per a recaptar.

bello, agrari. ha dit...

I els segurs que fa l'AVA, que? No serà que se li acaba el xotllo amb la Generalitat, diners de agua para todos etc, i ara vol agafar diners de les assegurances ? No esta clar el panorama, si AVA no haguera volgut això no haguera eixit al camp.

Robinjut ha dit...

Suscric les paraules teues, Llaurico, es fàcil entendre la comparació que fas entre llaurador i fuster. I no val només tindré llàstima al primer per lo mal que esta el camp. Per regla de tres, no cotitzaria quasi cap autònom, de mal que esta tot. Altra cosa es que cal adaptar la seguretat social i les altes de treball al rendiment de la feina, un no hauria de cotitzar tot un mes si només treballa dos dies, això es agravi comparatiu de l'autonom respecte al treballador llogat. I no hi hauria cap pega si el negoci no deixa si es paga en base al benefici. Altres han dut el cas a l'extrem comparant amb la feina de casa, ahi no tens rendiment econòmic si ho fas per a tu. Si es pot fer be a altres llocs, ací igual, si volem. Pero també hi ha d'altres que no existeix SS, ni contractes, ni factures. Estem al mig i deuriem exigir als que ens dirigeixen cap on volem anar.