L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

dimecres, 11 de setembre del 2013

11 de setembre de 1996: Avui fa 17 anys que els mars del cel caigueren sobre Tavernes i la Valldigna.



El Passeig Colom i adjacents, un riu l'11-09-1996

El dia 11 de setembre de 1996 Tavernes va patir la més greu inundació que recorda la història local. Hi ha noticies de greus avingudes d’aigua sobre el casc urbà des de Les Crues, quan no hi havia el mur de defensa, però uns fets com els que van passar eixe dia, ara fa 17 anys, ningú els recordava ni coneixia.

Era dimecres, com avui. Era la setmana de festes, i els actes dels dies anteriors s’havien suspés per la pluja que no parava. El ruixat va continuar fort el dimarts i la nit del dimarts al dimecres, i cada vegada amb més aigua. Es desconeixen les xifres perquè els pluviòmetres es van desbordar i van deixar de marcar sobre els 650 litres. Es calcula que les pluges podien haver estat superiors als 900 litres en 24 hores. La gota freda, una fonda gota freda, va quedar centrada sobre la Valldigna i la conca del Vaca es va anegar. El Vaca, el Malet, l’Ull del Bou, el Clot de la Font, la Fontarda, Bolomor... duien aigua com ningú recordava. 

El Camp de Futbol i rodalies, amb la fira plens d'aigua. Al fons, l'Alfàndec
Sobre les 11 del matí del dimecres el riu va començar a desbordar i en poques hores, tot el casc urbà entre la carretera i el riu era.... un riu més. La part baixa del poble era un riu. Els cotxes de xoc de la fira navegaven pel Passeig Colom cap a la mar; els turismes aparcats eren arrossegats per l’aigua i s’amuntegaven els uns damunt els altres al final del Passeig Colom, la zona mes castigada i on el nivell va arribar en el moment de màxima crescuda a 1’80 metres.

Sort que eren festes i que el curs no havia començat. Hauria estat un moment ben difícil l’evacuació del CEIP Alfàndec a migdia, i amb tots els pares volent arreplegar els fills amb alçades de més d’un metre d’aigua.

L’AP-7 va fer d’efecte barrera i, va formar com un pantà que es va escampar cap a la carretera de Borderia i fa afectar les fàbriques del Teularet. Tavernes va quedar incomunicada durant unes hores i envoltada per una mar d’aigua fangosa. Mentre tant, des de les Crues es precipitaven cap a la ciutat onades d’aigua pels barrancs de la falda que saltaven el mur de defensa, ple i sense capacitat de desaiguar-ne més. Sobre les cinc de la vesprada, l’avinguda d’aigua havia travessat el poble deixant destrucció i fang, molt de fang a les cases i baixos.  


El riu Vaca i la zona on ara es troba Vergeret
Els dies següents vam rebre la visita del president de la Generalitat, Eduardo Zaplana: promeses, entre les quals la “permeabilització” de l’AP-7 i la millora del riu Vaca van ser les més notables. Tavernes poc a poc va recobrar el ritme normal, els mobles es van canviar, les vivendes es van pintar, els cotxes es van comprar nous, algunes cuines es van reformar... però el riu Vaca i el pas per davall de l’AP-7 es va quedar com estava i encara continua igual. I Tavernes amb l’ai al cor quan plou!

Avui fa 17 anys. El partit (PP) que governava aleshores la comunitat (Sr. Zaplana), també la governa ara (Sr, Fabra) i el mateix partit (PP),  que governava a Madrid (José María Aznar) governa ara (Sr.Rajoy). Avui fa 17 anys. El riu Vaca continua igual que abans, amb l’afegit que ara tenim el Vergeret construït, i en constant perill si hi ha un desbordament.


No, no és el riu Vaca. És el cami Gandia, al final del Passeig Colom
Avui fa 17 anys i continuem sota el mateix perill. I quan ho pensem, ens entra ràbia perquè fa tres anys el projecte de canalització i millora del Vaca estava acabat i s’anava a adjudicar. L’arribada al poder del Sr. Rajoy va impedir que el projecte s’adjudicara i s’executara.

I quan ho pensem ens entra ràbia, i més ràbia ens dóna que els dos darrers anys els vots del PP en el Congrés de Diputat (els diputats valencians també) són els que han impedit que el projecte, a petició i esmena de Compromís (Joan Baldoví) s’incloguera i s’executara en els pressupostos de l’Estat del 2012 i del 2013. Ja vorem que passarà enguany.
-

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per recuperar un dia de la nostra història. Jo era mol menut i no ho recorde massa bé. Eixe dia estava en casa la meua iaia al final del Passeig Colon perquè no vaig anar a escola.
Si que recorde que l'aigua bruta de terra roja entrava baix i al corral i pujava poc a poc. I que si mirava per la finestra de darrere veia els cotxes dels mestres uns damunt dels altres. Es va fer de nit perquè plovia molt.
Està bé que la gent més jove conega estes coses i comprenga i a aprete perque el riu es faça urgent.

Anònim ha dit...

Encara recorde eixe día. Les creus parexien unes catarates i el muro fea por de lo ple que anava.

UN JUBILAT ha dit...

Vosaltres s'enrecordeu,peró,desgraciadament hi-ha molta gent que s'oblida molt pronte de les promeses fetes i incumplides.Já veus,17anys diguent-mos mentires,abans el( Sr Zaplana) i ara el( Sr Fabra)i continúen governant-mos els mateixos,i per majoria absoluta.Mira si els Valencians estem espavilats.

Anònim ha dit...

Cotorra, si mal no recorde, el mur de defensa ja existia, el problema foren els desprendiments de pedres i que impediren el pas de l'aigua pel mur de defensa. El que no existia eren les valles de contenció ni les malles. Corregiu-me si m'enganye.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Ho hem dit:

Mentre tant, des de les Crues es precipitaven cap a la ciutat onades d’aigua pels barrancs de la falda que saltaven el mur de defensa, ple i sense capacitat de desaiguar-ne més.

O siga, "saltaven el mur de defensa, ple i sense capacitat de desaiguar-ne més" (es comprén que no desaiguava més perquè estava ple).

Existia el mur des dels anys 1950, alcalde Amado Vila, i si foren les pedres, que impediren el pas, o també les pedres ompliren el mur (que també va haver un poc prou d'això) no ho sabem exactament. Ara les cataractes des de les Creus foren espectaculars, i algunes cases de prop del mur les va afectar.

I les valles de contenció i les malles són posteriors al 1996. Era també alcalde Eugenio Pérez i va ser un projecte de la Diputació, per a la defensa contra els riscos geològics.

Anònim ha dit...

Cotorra al primer pàrraf cita: quan no hi havia mur de defensa. Despres si que nomena que hi havia.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Per favor... T'agraïriem que rellegires el primr paràgraf:

El dia 11 de setembre de 1996 Tavernes va patir la més greu inundació que recorda la història local. Hi ha noticies de greus avingudes d’aigua sobre el casc urbà des de Les Crues, quan no hi havia el mur de defensa, però uns fets com els que van passar eixe dia, ara fa 17 anys, ningú els recordava ni coneixia.

Està clar, no? El dia 11-09-1996 va tindre lloc la mes greu inundació, però hi ha noticies de greus inundacions quan no hi havia el mur de defensa, o siga, dóna per sentat que són fets anteriors al 11-09-96 i quant no hi havia mur de defensa, perquè en eixa data ja estava el mur. De fet es va construir al voltant del 1950.

I després de recordar això, tornem a la realitat d'eixe moment: uns fets com els passats fa 17 anys ningú els recordava o coneixia (ús del passat "recordava" "coneixia" per a indicar que parlàvem de fets anteriors a 11-09-1996.


pepegall ha dit...

enllaç al video per la part lata del poble
http://www.youtube.com/watch?v=xq3CqBMMImw

Anònim ha dit...

Molt bon treball, una volta mes.

Anònim ha dit...

se'm posen els pels de punta. recorde el dia ben be, ja que haguerem de treballar de calent netejant tot el fang. estaria be pode localitzar més videos per tal de compartir imatges que mes de 4 tindran enregistrades.
molt bon treball cotorra!