L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 18 de setembre del 2013

Demà bous al carrer. Però no ho oblideu: els "bous al carrer" catalans no són iguals que els valencians.



Demà comencen els bous al carrer. Al nostre poble se'n fan des de finals del segle XIX- principi del XX. Abans els carros es posaven en forma de "corro" i improvisaven una plaça. Després vingueren les barreres de fusta i cadafal com els coneixem. 

Els anys les han fet canviar i molt. Ara hi ha normes molt precises per evitar el maltractament dels animals, i és obligat una colla de persones que se'n facen responsables de complir eixes normes.  Malgrat això, hi ha qui no veu bé la festa, mentre no diu res del "tir i arrossegament" (igual ni coneix això que és). No entrem ni eixim. Ara, no voldriem pensar que per a ells les coses no són bones o roins per elles, "per se", sinó que depenen d'altres factors.
 
Hi ha partits valencians de dreta - no direm noms-  que la seua dèria arriba a tal punt que neguen veritats tan evidents com la unitat de la llengua i demés. Ara, no són els únics en dèries i manies, perquè altres, en el pol oposat de l’espectre ideològic polític i pot ser per això que els pols es toquen, ara ens demostren que, per a ells, els bous als carrers catalans són completament diferents als valencians. I com que són diferents, allí ells els defensen, ací ells els rebutgen.

Vaja, que fan com la dreta. Juguen la pilota segons els seus interessos. Allà son bons i ací no. Allí defensen els bous al carrer perquè diuen “son tradició, ideosincràcia i cultura) i ací els envien a l’infern perquè són maltracte als animals. Sembla ser que per a ells, encara existeix i com a un elevat mur, una ratlla entre Alcanar i Vinaròs, on el que hi ha a un costat és totalment diferent al de l’altre.  Tot i que la “Via Catalana” va demostrar que no, que no n’hi ha.

Hi ha qui critica que l’alcalde vaja a la processó de la “Baixà” (igual és perquè per a ells no és tradició), però no l’aplaudeixen quan va al Festellés i llig poemes (iguals és que ells no hi eren). Hi ha qui el critica per consentir els bous al carrer però no l’aplaudeixen ni fan notes de premsa de recolzament al Festivern, quan l’alcalde el consenteix i la dreta li’n dóna per tots els costats (igual és que no hi van).

Us en fem, als lectors i lectores, cinc cèntims de les declaracions d’una exconsellera i diputada, candidata pel seu partit en el seu dia a presidenta de la Generalitat del nord que deia “Els bous al carrer són un tret diferencial d’una part important de les comarques del País Valencià i part dels Països Catalans, i alhora constitueixen una part essencial de la nostra tradició, de la nostra idiosincràsia i de la nostra cultura”.

Però sembla ser que no, els bous al carrer van bé i són bons per al nord però no per al sud, almenys això és el que pensen alguns d’ací, del País Valencià.

L'exconsellera ens en diu més encara. En seu dia i moment va recordar, que “sempre hem defensat els bous als carrer” i afegia que va ser un delegat del seu partit qui va asseure tots els sectors i administracions implicades en els correbous al voltant d'una taula, en una gestió que ha considerat impecable i que  mai abans, cap partit polític, havia dut a terme per a la millora de la nostra festa i la preservació de les nostres tradicions”.

Cadascú té les seues dèries i les usa com creu convenient per als seus interessos. Però... ¡per favor, que ací ja no ens mamem el dit! No digueu blanc allà al nord “on la gent es culta i lliure” i negre ací al sud, on igual algú està convençut que som la continuació d’Àfrica.
-

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Els bous no s'haurien de fer, almenys no al carrer o aixo crec jo deurien de fer-se a una plaça per un particular, no entenc perque els meus diners shan de destinar a una festa tan horripilant con es els bous i opine que bona part de tavernes pensa igual que jo. A vore si per a l'any que ve, almenys, feu una festa alternativa mentres fan les corregudes.

Anònim ha dit...

Els hi ha que es creuen els vertaders nacionalistes, els més esquerrans que pot haver-hi, però sabeu que són realment? Uns titelles en mans d'un partit del nord. És ven sabut que aquest partit sap que és impossible fer res al País Valencià, només que busquen representació, encara que siga mínima, realment els importa ben poc el que passe al Pais Valèncià. La majoria d'aquest partit esta format per gent que se n'isque del bloc o de la UPV, i no en parlem de la jovenalla d'ara, parlem de les velles glòries que miren els bous des de la tanca. Esta clar que aquesta gent els mou la rancúnia de vore el que avui en dia és Compromís i no els en queda altra que dir: que son de dretes? Que són blavers? Que no volen la unitat de la llengua? Haurien de llegir l'últim article de Nomdedéu al respecte. Al País Valèncià cal treballar més el nacionalisme i cal millorar la nostra autoestima i autoconcepte, i aquest procés l'hem de fer els valencians i no ens calen ajudes del nord, ells no poden fer res en el nostre procés. I a nivell local... ganes de notorietat amb poca experiència i poc foment, ganes d'autopublicitar-se i fer-li el caldo gros al PP, si penseu que així conseguireu rèdit polític és que sou més beneits del que em pensava.

Anònim ha dit...

Autor del primer comentari:
Tu això t'ho creus? Tu de veritat et creus que abans ho feia un particular i no li subvencionaven res de res?
Puix si que vius tu en el món de fantasia.
Hi ha moltes maneres de subvencionar i pagar coses. Nomes pensa qui duia la plaça. I pensa quina empresa fa facturar en plantetes i demés a l'Ajunament.
Ara és debades. Ningú paga per entrar. Si és horripilant ningú t'obliga a anar i quan els diners dels teus impostos... jo no vaig a cap partit de futbol ni de basquet, no he anat al Festival de Bandes, no vaig ni pense anar al Festivern, no pense anar a vore l'Alqueria Blanca el dissabte i no em queixe de que es paguen dels meus diners.

Anònim ha dit...

Sempre he dit que si les festes Majors de Tavernes son de tots i les paguem entre tots, ha de haver espectacles i actes per a tots i de tots els colors. Com sabem, antes no passava.
Una part de la gent del poble vol bous, pues bous. Jo no anire pero comprenc que molta gent si. Almenys ara no fan mal al animal i no es paga entra. No anem a contar les aventures que passaven en la plaça....

Anònim ha dit...

Quines aventures hi havia? Xe quin vici teniu de no parlar clar

Anònim ha dit...

A l'anonim 18/09/2013 14.04.00: Crec que algunes vegades es feia "bou embolat"? No?