L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 25 de gener del 2014

L'ajuntament paralitza l'enderroc de la Casa de les Indalècies arran d'un escrit de la Fiscalia de l'Estat



L’Ajuntament de Tavernes ha paralitzat els treballs de demolició de la Casa de les Indalècies i ho fa amb caràcter preventiu després de rebre un escrit de la Fiscalia de l’Estat on avisa d’un hipotètic valor històric de la casa i que “prenga mesures que eviten una irreversible destrucció fins que estiguen clares aquestes circumstàncies”. 


L’escrit de la fiscalia en cap moment esmenta paralitzar les obres, però l’Ajuntament ha pres eixa decisió com a millor mesura, cosa que fou comunicada als propietaris que ja han deturat les obres fins que s’eleven nous informes sobre l’edifici.


Un primer escrit de la fiscalia interessant-se per la protecció que tenia l’edifici va estar contestat per l’Ajuntament certificant que la vivenda no estava protegida. Ara aquest segon escrit considera que cal també un informe on es descarte l’existència d’elements que puguen ser considerats bens patrimonials. Això ha fet que  l’Ajuntament inste a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat perquè inspeccione la casa i decidesca si l’edifici compleix els requisits per poder-se incloure en algun catàleg proteccionista.


Actualment l’edifici no gaudeix de cap figura de protecció: el vigent Pla General d’Ordenament Urbà de Tavernes aprovat el 2004 pel PP o el catàleg de patrimoni de la mateixa Generalitat no inclou ni fa cap referència d’aquesta casa com a edifici singular municipal, ni edifici històric, ni BIC ni tampoc de cap altra consideració com a edifici a protegir.



La Fiscalia de l’Estat ha enviat l’escrit a l’Ajuntament a instàncies d’una denuncia interposada per Acció Ecologista Agró que considera que la casa té uns valors històrics. De fet, aquesta entitat quan es va saber que l’edifici anava a tombar-se, va demanar a l’Ajuntament que la protegira, una mesura que no va ser atesa en base a que l’edifici no està inclós en cap catàleg com a edifici protegit, ni edifici de singular relevància.


L’edifici havia estat declarat en ruïna en base a un expedient iniciat l’any 2000 i on els  informes dels tècnics municipals confirmen primer l’estat completament degradat en que es trobava l’edifici  alhora que no havien trobat cap element que puga tindre valor patrimonial o arquitectònic. 


L’expedient de declaració de ruïna es va concloure en la passada legislatura però ha estat en l’actual quan s’ha fet efectiu la mesura d’enderrocament, presa pels propietaris després de la fallida compra per part de l’Ajuntament. Els diners de la compra s'han hagut de destinar a l'obligació legal de rescatar l'aparcament del passeig, a la qual cosa s'han destinat els diners previstos per a les Indalècies però també els que anven a servir per ampliar el cementeri; executar la segona fase de l'escola de Verge de Desemperats i també els diners de les expropiacions de la depuradora.


Els veïns s’havien dirigit en molts ocasions a l’Ajuntament demanant mesures i denunciant que l’estat d’abandó de l’edifici estava creant un punt conflictiu quan a salut i higiene constatat per la nombrosa presència de rates.


El que més estranya de l’afer és la falta d’interés per l’edifici colindant, també en procés de demolició per les mateixes causes de ruïna, i també construït en 1887com la Casa de les Indalècies.
-

14 comentaris:

Anònim ha dit...

La paralització cautelar ordenada per l'ajuntament és una bona mesura.

Te NASSOS la cosa ha dit...

Agro ha documentat la seva petició?. Si no és així en decepcionen. Cases com eixa hi han algunes al poble, si perqué es diga, (sense documentar), que mereix protecció el fiscal ja actua en sembla poc serios. Agro i el fiscal haurien de aunar esforços amb altres coses de Tavernes, ( de la Valldigna en genaral), que sembla fan més OLOR, (o pudor com vullgueu). Crec que tots ho sabem.

Anònim ha dit...

La mesura de l'Ajuntament de paralitzar les obres de demolicio, semblen mes per por qe per motius documentats i raonables.
La casa no te marxa enrere i s'ha d'enderrocar.
On estaven els ecologistes quan la casa ha estat olts anys deteriorant-se i en estat de ruina???????????
Tot hipocresia i ganes de fer........

Anònim ha dit...

Però que pinta Agro o Fiscalia de Medi Ambient en un enderroc?
No entenc que fan estos açi.

Anònim ha dit...

Vist la mà que té Agro amb la Fiscalia de l'Estat propose que se li envie a Agró tota la informació sobre fums i olors a la Valldigna, així com destrossa del paisatge amb la línia d'alta tensió i a vores si es posen també a treballar tan ràpidament i aconseguixen que la Fiscalia es moga també en eixe aspecte a vora si per fi deixem una Valldigna neta i sense hipotètics perills per a la salut.

Anònim ha dit...

Per por? Qui diu que l'Ajuntament té por?

L'Ajuntament el que ha de fer és RESPECTAR les decisions i directrius judicials. Només faltava que un Tribunal com el Suprem, envie un escrit i no li fem cas…

Respecte al tema, pensé que la casa de les Indalecies sí té un valor patrimonial. Com a mínim hauría de respectar-se la façana i mantindre un casc històric que siga històric en sí. És a dir, respectant al màxim.

Per eixa regla de 3, el Prado de les Tomaques no tenía valor, l'antic "matadero" tampoc, l'estació de ferrocarrils tampoc, etc. etc. Però jo pense que podrían haver-se respectat i haver fet un creixement sostenible i adecuat a la nostra història.

Tot el casc històric deuría estar classificat per nivells de protecció, com passa a València. Nivell 1 per a façanes, nivell 2 per a edificis complets i nivell 3 protecció especial per a monuments.

Anònim ha dit...

El problema de la façana és que no té cap element noble és tota de morter.

Anònim ha dit...

Una bona manera de fer la mà dit clar i ras la mesura del senyor Juan llinares. A cas s'ha preocupat anys enrere del perill que comportava aquest edifici amb ruïna per als veïns? A cas sap vostè senyor president de agro el mal que la casa esta fent a la finca del costat? Sap vostè el que ens ha costat als veïns i a tots que la rehabilitació o enderrocament es faça efectiu? No te vostè ni idea, però si tant de poder te perquè no ve a posar els nassos anys enrere? Cinc anys de vergonya les reixes acordonant la casa per a res. Humetats, rates, pols, merda, Parets dels veïns clavillades, façanes a punt de caure, pedres que cauen al mig del carrer sense que ningú es faça càrrec, goteres, i molt més. Que tant l'importa a vostè el valor històric d'aquesta casa?? Jo crec que es mes ganes de posar llenya i donar-se a conèixer que altra cosa. He vist caure pedres davant meua deixa casa mentre vostè esta tan tranquil al seu poble que ni tan sols es aquest. A mí si que m'afecta directament la seua desicio com a veí afectat directament durant més de vuit anys de l'Estat d'aquesta ruïna que mai ningú de vosaltres us eu preocupat una merda. Gracies agro, gràcies senyor Juan llinares per clavar el dit en la llaga i deixar que continuen estant en joc les nostres vides pendent de si caurà o no caurà la façana damunt d'algun veí o d'algun xiquet que juga al carrer. La cara us havia de caure de vergonya de no informarse dels problemes que aquesta casa estava ocasionant i hauríeu de fer-se responsables de tot el que pase a partir d'ara per haver pres aquesta decisió d'un edifici que es un perill per a qualsevol persona que pase per allí. És indignant.

Anònim ha dit...

Si el fiscal demana paralitzar l'enderrocament, es perquè alguna cosa no està clara ni s'ha fet com cal.

La protecció de la casa, fa algun temps, era una petició unànime de pràcticament tot el poble: dreta i, sobretot, esquerra. I tothom tenia clar que era part important del patrimoni arquitectònic de Tavernes que calia recuperar.

Per tant, la preocupació pel futur de la casa és antic i no és extrany que, quan es veu que la casa pot ser enderrocada, algú prenga la iniciativa de denunciar lñ'assumpte davant del fiscal.

No es pot criticar ningú per prendre la iniciativa front a la ineptitut d'administracions passades i presents. Si la casa de les Indalècies és hui un problema, la culpa no la té ni Agró ni la fiscalia. La tenen els qui no han gestionat com cal la solució d'un problema, que ja és antic.

Anònim ha dit...

Que la protecció de la casa era un clam unanim de tot el poble?
Que risa em fas, en este poble mai ningu s'ha preocupat d'això: cines tombats, altres cases del mateix carrer igual, prado de les tomaques, passeig per fer aparcament...

El expedient de ruina comença en l'any 2000 i ningú obri la boca. I l'expedient de ruina esta acabat fa anys, i ningu diu res i ara quan el propietari tomba algu s'ha xivat a Agro i li ha contat la pirula, i ha vingut el folló.

Eixes persones que segur són del poble i han anat a contar-ho a Agro ¿perquè no es mogueren abans? Ara estaria clar que es la cosa i no tindriem el perill de que caiga la casa un dia d'estos perque esta a mitat tombar.

Estan poc calents els veïns que fa mes de 10 anys que patixen humitats, filtracions i rates. Si hi ha casa que se li han menjat les rates els fils de la llum.

Anònim ha dit...

I com el oble no s'ha preocupat doncs ho seguim tombant tot i fent pols el que quede. Si senyor! Bona política!. Si ningú es preocupa, mal i si algú es procupa pitjor. Una mica més de coherència per favor!.

Anònim ha dit...

Haverse menejat abans, que coherència ni "ocho cuartos"? Eixa casa a ningú l'importa un pepino, sino s'havien d'haver mogut abans. No vingam ara en tonteríes que si patrimoni, amunt i patrimoni avall, ecologistes i nassos en trompa.. Si una cosa fa més mal que bé s'ha de buscar solucions, i si la solució és enderrocarla perquè en 12 anys ningú s'ha preocupat màquina avant. Això no fa res ahí. Será bonico queixarse per queixarse sense tindre ni idea de que es parla?? Abans de parlar, s'haurien d'informar mes de les coses.

Anònim ha dit...

Pel que es veu, hi ha gent que està molt ben informada, però no te ni puta idea del que ha passat amb la casa al llarg del temps ni tampoc vol saber res de conservació del patrimoni arquitectònic.

Amb les idees d'algun "paio" que s'expresen per ací, s'haura enderrocat la parròquia de Sant Pere i fins i tot el Monestir.

Anònim ha dit...

O potser perquè està ben informada sap que moltes coses de les que es diuen, com ser una possible casa del monestir on es cobraven impostos, és fals així com que tinga actualment elements arquitèctonics rellevants dignes de conservar.

Totes les comparacions es diu que són odisoses i comparar el monestir o l'església de Sant Pere i dir que tenen el mateix valor una casa que l'únic mèrit que tindria seria complir 120 anys, més encara.

Els tècnics estan per alguna cosa i des del 2000 quan es va iniciar l'expedient de ruïna que diuen el mateix. On estaveu els demés?