L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

divendres, 14 de febrer del 2014

El CETV organitza demà una xerrada sobre l'esperanto


El Centre Excursionista, com a acte previ i dins de la Setmana Muntanyera del 2014, ha organitzat una xarrada sobre l'esperanto per a demà divendres, dia 14 divendres a les 19:30 hores a càrrec del president de l'Associació Valenciana d'Esperanto, Enric Baltasar.

L'acte comptara amb la presència dels fills de Vicent Peris, que va ser la persona que va gravar en un roca una inscripció en esperanto l'any 1933. L'esmentada inscripció es troba en el sender que puja a la muntanya de Les Creus.

La xarrada tindrà lloc a la seu del Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna i tractara sobre :

-La història i introducció a l'esperanto. 
 -Quin es el vertader motiu de que ens imposen l'anglés. Es l'anglés la llengua universal?. Amb dades demostrem que no el parla ni el 15 % del mon.
 - L'esperanto és la llengua més fàcil del món. Cadascú amb la seua llengua i una llengua per a tots. Com podem tractar als altres com a germans si som una sola espècie i no podem comunicar-nos amb la majoria de nosaltres.
 - L'esperanto el parlen milions de persones i cada dia més. Governs com el xinés i brasiler li donen cada vegada més suport.
-L'esperanto fa que aprengues altres llengües molt més ràpid i bé (demostrat científicament).
 -L'esperanto és una llengua que ha sigut perseguida, prohibida i penada amb la mort .
- Et demostarem que l'esperanto és el futur. Va contra el poder establert, l'esperanto és justícia.

Fa unes setmanes podíem llegir a la premsa que s'havia descobert una pedra amb una inscripció en esperanto a Tavernes i amb una antiguitat de 80 anys. Això va fer que poguérem conéixer l'autor, Vicent Peris Sifres, dada facilitada per la família, i després saber que ha hi ha havia inquietud al nostre poble per l'esperanto fa molt de temps.

Vicent Perís Sifres la fa gravar quan tenia 14 anys i un dia d'excursió a Les Creus, segons ell mateix ho havia contat al seus fills. Cal dir que Vicent Sifres, va ser funcionari de l'Ajuntament de Tavernes, persona autodidàctica i d'una vasta cultura que, sense haver estudiat, i només pels seus mitjans i inquietuds culturals i artístiques, coneixia prou bé el francés, l'anglés, l'esperanto, i fins i tot interpretava el violí.

A més de la seua tasca com a funcionari de l'Ajuntament, durant molt de temps va ser l'encarregat de la biblioteca municipal - era l'època en que no existia un tècnic específic per aquesta tasca - i cal també indicar que en eixe temps la Biblioteca Municipal estava en una de les dues edificacións de planta baixa que hi ha enmig del Passeig (l'altra era per guardar les eines de la neteja del poble), edificacions flanquejades per dos lleons en pedra imitació als del Congres de Diputats.

Posteriorment, amb una reforma del Passeig que va tombar les dues edificacions baixetes, els lleons i la pèrgola que ocupava tot la part oest del passeig, Vicent Perís va continuar una anys més fent-se càrrec de la biblioteca, que  va passar als baixos de l'Ajuntament, al costat del Jutjat de Pau, on ara hi ha serveis de la Policia Local.
Temps era temps!
-