L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 24 d’abril del 2014

Avui s'ha inaugurat l'exposició fotogràfica sobre Ricard Maria Carles Gordo, cardenal i arquebisbe de Barcelona

El president i un dels comissaris de l'exposició dirigeixen unes paraules als assistents

L'exposició fotogràfica en homenatge a Ricard Maria Carles Gordo, cardenal i arquebisbe de Barcelona, i persona molt vinculada a Tavernes que va faltar fa uns mesos, s’ha inaugurat avui amb la presència de la Junta Directiva del Centre, membres del govern municipal i nombrós públic.

Els comissaris de l'exposició, Ximo Palomares i Paco Grau han relatat la faena de recopilació del material de l'exposició, entre les persones que van conéixer D. Ricardo i que van anar amb ell a les excursions que organitzava. També com escalaven amb molt poc material, tasca que ara ens semblaria perillósa, i afrontaven cims del Pirineu o les muntanyes de la geografia valenciana. I encara cada vegada que ha vingut per ací sempre s'ha interessat per les eixides a la muntanya. 
Membres del CETV en l'exposició
En oferir la paraula a la gent del públic que havia conegut D. Ricardo, Enrique Silvestre contà els primers temps quan arribà al poble. A mitjan dels anys 50 no hi havia res per a fer per als joves. Només existia el local del Frente de Juventudes i si no eres del Règim no podies entrar. D. Ricardo va obrir finestres al jovent en organitzar eixides a explorar la natura, a pujar muntanyes, a fer esport en definitiva. Una fita i un somni per a aquells joves que no havíem eixit del poble.

Contà també algunes anècdotes de les excursions, per exemple com amb el poc equipament que portaven se’ls obri un forat en el gel i hagueres de botar com fora, o com van arribar a Terol i D. Ricardo se les arreglà perquè tots pogueren dormir sota sostre.

Va formar el Club de Muntanya DYA (Dios y Audacia), que evolucionaria després al Centre Excursionista, del qual era Soci d'Honor. 
Vista general de l'exposició
 L'exposició

L'exposició mostra imatges de l'excursió del 1r de maig a les Creus que ell va instituir, hui convertida en una activitat multitudinària. També es poden veure visites a muntanyes i coves que envolten la Valldigna, algunes visitades per primera vegada o descobertes. Els primers muntanyencs de Tavernes, van anar amb ell per primera vegada a grans cims com el Benicadell, Montcabrer, Aitana, Bèrnia, Puig Campana… tots al nostre territori, als quals hi continuen ascendint tots els anys. D'aquestes excursions se'n poden veure fotografies. 

De les primeres eixides a Pirineus (Aneto-Mont Perdut), Sierra Nevada (Mulhacen-Veleta), Serra de Gredos (Almanzor) amb la consegüent visita cultural a les ciutats de l'itinerari se'n té constància a l'exposició. Tot això amb els mitjans i transports de fa 50 anys, autobus de línia o el trenet de via estreta a Dénia.

L'última visita que va fer al poble va ser en el mes de maig del 2012, per acompanyar els membres del CETV en la celebració del 40 aniversari. Les fotografies d'aquests actes clouen l'exposició fotogràfica.
-