L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 28 d’abril del 2014

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: El País Valencià és l'última comunitat espanyola en finançament per habitant

Al final resultarà que, com ve denunciant des de fa anys el Bloc i Compromís, es veritat que els valencians som la comunitat pitjor finançada de l'Estat espanyol. També resultarà que el govern del PP de José Antonio Monago a Extremadura no ens va dir "tota la veritat" fa un temps quan va presentar a so de bombo i platerets un informe sobre les balances fiscals i va incloure el País Valencià entre les regions privilegiades i com no, a Extremadura, entre les menys afavorides.

Però com tot se sap, ara hem conegut que amb veu baixa i sense donar publicitat, el mateix Monago va remetre al ministeri l'informe d'avaluació del sistema de finançament autonòmic demanat per Hisenda a totes les comunitats. I... Sorpresa!!! entre les seues pàgines existeixen xifres de finançament per habitant que confirmen i reconeixen una cosa que ací venim denunciant fa molt de temps: que el País Valencià és l'última comunitat en finançament per habitant, amb el 88 % de la mitjana de les autonomies.

Aquest informe extremeny ofereix un quadre “amb els recursos que poden considerar-se comparables” entre comunitats on es diu que cada valencià rep 2.021 euros, la qual cosa ens situa lluny de la mitjana en finançament per habitant (2.294 euros). El País Valencià és l'última comunitat espanyola, per darrere de Canàries (2.024 euros, 88 %) i Murcia, (2.039 i el 89 % de la mitjana). Al capdavant estan La Rioja i Cantàbria (123 %). Extremadura està en el 112 % i 2.560 euros per càpita, 539 euros més que cada valencià.

Però el millor de tot és vore com les regions que tenen el seu propi concert econòmic amb l'Estat són les més beneficiades: Navarra arriba al 167 % (3.822 euros per habitant) i el País Basc, al 145 % (3.337). Per cert ¿quin partit està cansant de repetir que als valencians ens calia un concert econòmic amb l'Estat?. No, no era el PP ni el PSOE. Sí, efectivament era el Bloc i Compromís.
 
I damunt i per a més perjudici nostre, amb el canvi de model aprovat en 2009 per l'Executiu de Zapatero i per la crisi, el Consell valencià rebrà enguany una aportació de l'Estat de 8.041 milions, un 21,80 % menys que en 2009, quan va ser de 10.289 milions. O siga: una pèrdua d'ingressos de 2.247 milions. 

Aqueixa falta de finançament, aqueix greuge comparatiu amb el País Valencià no és de fa un any i s'arrossega de temps. Així es calcula que en l'última dècada els governs de Madrid, del PSOE i del PP perquè són els dos qui ho estan consentint, han deixat de finançar-nos per valor de 13.000 milions d'euros (els experts nomenats per la Generalitat dixit).

Però aqueixes xifres no han de tenir cap importància ni per als socialistes ni per als populars valencians als quals mai sentim reclamar o posar-se forts davant Zapatero o Rajoy per aqueix greuge, o com màxim, ho diuen amb la boqueta xicoteta si són oposició per a oblidar-se del tema quan governen a Madrid. I així ens va. Com se sol dir, si els valencians tinguerem un poc de vergonya pròpia no els miraríem a la cara, que en aquest cas hauríem de dir que no els votaríem de cap manera.

-