L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 8 d’octubre del 2014

El valler Rafael Chirbes, Premi Nacional de Novel·la 2014




 El valler Rafael Chirbes (Tavernes, 1949) ha estat Premi Nacional de Novel·la per l'obra "En la orilla" (Anagrama), la novel·la de la crisi espanyola, un guardó que se suma al "Premi de la Critica" que va obtindre per la mateixa obra. 

"En la orilla" relata el drama humà de la crisi econòmica a través de la vida d'un grup d'aturats i el patró que els ha posat en el carrer. És una continuació de "Crematori" (també Premi de la Crítica en el 2007), sobre la bambolla immobiliària i la corrupció, els dos corcons de la societat espanyola actual. Girbes dissecciona la realitat i ho fa de manera panoràmica, amb lupa, sobre la societat espanyola en tot el seu espectre, des del poder fins a la base. De l'obra "En la orilla" s'ha dit quasis de tot: des que és la gran novel·la de la crisi fins al microcosmos representatiu del conjunt del país.

La Secretaria d'Estat de Cultura, ha comunicat que el jurat ha decidit guardonar el llibre per ser "una novel·la d'extraordinària construcció literària, que tractant de la realitat actual, no es limita al realisme, mostrant una riquesa formal i recursos poètics que ho transcendeixen"
 
L'alcalde glosa l'obra de Girbes en l'homenatge del 2012

El premi concedit pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport vol distingir una obra d'autor espanyola escrita en qualsevol de les llengües oficials i editades a Espanya durant 2013. Està dotat amb 20.000 euros.

El valler Rafael Chirbes va estudiar Història Moderna i Contemporània a Madrid, i s'ha dedicat a la crítica literària i altres activitats periodístiques, com ressenyes gastronòmiques i relats de viatges.

La seua primera novel·la, "Mimoun" (1988), va quedar finalista del Premi Herralde de Novel·la, i la seua obra "La larga marcha" (1996) va ser guardonada a Alemanya amb el Premi SWR/Die Bestenliste Prize. Amb aquesta novel·la va iniciar una trilogia sobre la societat espanyola des de la postguerra fins a la Transició, que es completa amb "La caída de Madrid" (2000), pel qual va rebre el Premi de la Crítica Literària Valenciana, i "Los viejos amigos" (2003).
-