L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 8 de gener del 2015

Article d'opinió: Debat identitari

La prioritat o no del debat identitari valencià depèn, segons crec, del que entenguem per aquest debat. Si es tracta de tornar a discutir sobre la llengua que parlem els valencians -els que la parlem, és clar, perquè caldria veure fins a quin punt la utilitzen els que semblen més interessats en la discussió-, el color de la senyera o la lletra de l'himne, el debat no solament no és prioritari, sinó absurd.

Però si el debat identitari és parlar sobre l'ensenyament del valencià i la seua reculada en l'ús social, així com del seu pràcticament nul·la presència en els mitjans de comunicació, ja fa anys que resulta de la major urgència. A no ser, repetisc, que ens done exactament igual la nostra llengua, ja que ni la parlem ni pensem fer-ho.

I aqueixa és la sensació que tinc quan llig declaracions d'alguns nous dirigents de Podemos, els territorials, ja que els seus caps de Madrid de moment parlen del respecte a la plurinacionalitat de l'Estat espanyol, encara que, de moment, no hagen oferit ni una prova concreta del seu interès.

I no diguem ja si el debat sobre la identitat valenciana consisteix a parlar del sistema de finançament. Ací, de nou, no és que siga prioritari, sinó urgentíssim. El discurs d'apartar aqueix debat de l'agenda política és el mateix que el del PP i bona part del PSOE. Podemos, ací, li l'haurà de fer mirar i decidir si té opinió pròpia o si, com els altres, acaben obeint als seus caps de Madrid.

Sens dubte est és el tema prioritari per a la Generalitat, és la vertadera creïlla calenta que heretaran els que arriben al govern al juny. No solament Podemos i la resta de formacions han de manifestar la seua postura; també les plataformes i associacions d'afectats per les retallades. Els recursos no són il·limitats, caldrà decidir com es fa front a la situació, què és imprescindible i què no. I sobretot plantar cara al Govern central i dir-li que, com sap molt bé, portem dècades infrafinanciats i maltractats. Som dels més solidaris, però a costa d'una manca de serveis irrenunciables.

Del deute de 35.000 milions d'euros, millor aclarir que és impossible pagar-lo. Per tot açò, i per més coses que ara no puc ni esmentar, si el debat identitari és o no urgent, digueu-ho vostès mateixos. Montoro ja ho va deixar per a després de les eleccions.

Pere Mayor
President de la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco.