L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 25 de febrer del 2015

L'alcalde de Tavernes, Jordi Joan, informa que els valors cadastrals de les terres dels Marenys baixaran entre un 80% i 90% a partir de l’any 2016.


L'alcalde de Tavernes, Jordi Joan, ha informat que en una reunió mantinguda amb la Gerència Regional del Cadastre, l'entitat depenent del Ministeri d'Hisenda li ha confirmat que la reforma de la Llei Hipotecària i de Cadastre abaixarà els valors de les terres dels Marenys entre el 80 i el 90% a partir del 2016. Actualment els terrenys estan classificats com a urbanitzables pel PGOU, però com és sabut a dia d'avui no estan urbanitzats.

L'aplicació de la nova llei farà que Gerència del Cadastre actue d’ofici per establir una nova ponència de valors parcial i així adequar al preu de mercat els valors cadastrals dels terrenys urbanitzables que a hores d'ara pertanyen a sectors no urbanitzats. Així, a partir de l’any 2016, els propietaris dels terrenys pagaran una contribució (IBI) d’acord amb el valor real d’eixos immobles.

L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, ha valorat molt satisfactòriament la reunió mantinguda amb la Gerència de Cadastre ja que “bé amb una reforma legislativa o bé amb una nova ponència de valors, a partir del 2016, els propietaris de camps en zones urbanitzables deixaran de pagar una contribució excessiva. Hi ha propietaris d’estes terres que són propietaris de tota la vida o per herències familiars. Aleshores, estem parlant de gent de a peu que no va especular en l’època del boom urbanístic.” 


Una de les zones beneficiades de l'abaixada
Diverses reunions amb Cadastre des de l'any passat

Jordi Joan ha confirmat que l'Ajuntament de Tavernes ja havia sol·licitat oficialment a Cadastre el mes d’agost del 2014 una nova ponència de valors parcial per tal que els terrenys declarats com urbanitzables en el PGOU, però que no estaven urbanitzats, computen en cadastre amb els valors nous i reals de mercat.

L'alcalde ha mantingut diverses reunions amb cadastre on l'Ajuntament havia fet seua la sol·licitud de molts propietaris d'aquests terrenys: el deixar de pagar una contribució desproporcionada per uns terrenys que, a efectes pràctics són rústics, encara que estan en zones qualificades com urbanitzables.

L'Ajuntament també ha obtingut el compromís del Cadastre que, si de cas la reforma de la Llei Hipotecària i del Cadastre no va endavant, s’efectuaria de totes maneres una nova ponència de valors parcial per tots aquells sectors per als quals el govern municipal ho va sol·licitar en agost del passat 2014.


Siga com siga, per atendre la petició de l'Ajuntament, o perquè es vol canviar la llei, allò que interessa als ciutadans és eixa baixada a partir del 2016.

Només el sector 12, front a la residència, ha gaudit d'urbanització
11 anys sense actuacions en el PGOU

El PGOU de Tavernes va ser aprovat a finals de l’any 2004 amb els únics vots a favor del PP i, contemplava només en la platja vallera, la urbanització d'un milió de metres quadrats, més terrenys que el que hi havia urbà en aquell temps.

Han passat més de 10 anys i, només s’ha urbanitzat el "Sector 12", conegut com a Sector Canal, mentre sectors com el 17 (Marenys 2A), el 19, 16, 15, 14, 13 i 6 estan encara per urbanitzar i, el que es pitjor, sense cap perspectiva que arriben a urbanitzar-se.


No hem de perdre de vista que, per un costat, la conjuntura econòmica no és la adequada per aquestes actuacions, ni tampoc el PGOU aprovat en solitari pel PP assegura serveis essencials i bàsics com són una nova depuradora per a aigües residuals ni el proveïment de fluid elèctric, atés que la subestació del Golfo, no està prevista ni contemplada per a l'execució abans del 2020 ni en els plans del Ministeri d'Indústria ni en la Generalitat. 

El Sector 6, també es beneficiarà de l'abaixada
Repercussions en la recaptació de l'Ajuntament

L’Ajuntament de Tavernes recapta actualment sobre els 600.000 euros anuals en concepte de la contribució aplicada als camps situats en aquestes zones urbanitzables però sense cap actuació urbanitzadora. A partir del 2016, el consistori recaptarà només 90.000 euros pel mateix concepte.

Aquesta seria la segona abaixada de valors cadastrals impulsada des del govern municipal que presideix Jordi Joan. Com es sabut, les reunions mantingudes l'any 2012 i 2013 amb la Gerència de Cadastre van aconseguir l'abaixada d'un 20% dels valors cadastrals que regien des del 2006 i que foren aprovats pel govern municipal del PP.

Eixa abaixada es va aplicar a tots els béns immobles de la ciutat i platja amb efectes de l’1 de gener de 2014. Ja es va aplicar l'any passat i també s'aplica enguany, el 2015, i el vinent 2016. A efectes pràctics, l'IBI va abaixar en el 2014 un 15% sobre la previsió, i farà que es mantinga igual, que no puge, ni enguany ni en el 2016.

L'abaixada de l'IBI durant els anys 2014, 2015 i 2016 ha fet que l'Ajuntament deixe de recaptar vora 5 milions d'euros però, com va dir l'alcalde, eixos diners queden a les butxaques de les famílies vallers per atendre les seues necessitats..

Totes aquestes mesures de baixada dels valors cadastrals en benefici dels vallers i de les valleres posen trellat a uns valors cadastrals exagerats que Tavernes venia patint des de l’any 2006.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Impressionant. Enhorabona per la gestió. Una de les millors noticies que ens podrieu donar a tots els afectats per eixa situació.

Anònim ha dit...

No tinc terres però hem pareix de categoria.

Anònim ha dit...

Una demanda veinal mes resolta per este bon govern. Enhorabona!

Anònim ha dit...

Entonces tot depen de que el govern central modifique la Llei Hipotecaria i de Cadastre.
Bona noticia pero a vore com queda tot despres de eleccions.
Espere que tot es confirme pronte.

Anònim ha dit...

Una grandíssima notícia

La Cotorra de la Vall ha dit...

Per què no llegim bé les coses?

Hem dit:

L'Ajuntament també ha obtingut el compromís del Cadastre que, si de cas la reforma de la Llei Hipotecària i del Cadastre no va endavant, s’efectuaria de totes maneres una nova ponència de valors parcial per tots aquells sectors per als quals el govern municipal ho va sol·licitar en agost del passat 2014.

Anònim ha dit...

¿I que pasa en les terres agricoles que han segut declarades urbanitzables en altres llocs del terme i que paguen IBI urbá, com el TEularet?
¿Tambe es voran beneficiats per eixa baixa? Cotorra aclarixo.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Igual.
És igual per a tots els sectors.

V de Vendetta ha dit...

Es deuría de baixar l'IBI només a les terres de propietaris antics o herències, és a dir, les que no van servir als especuladors, bancs i constructors per a enriquir-se; d'aquesta manera els serviría de càstic per avariciosos. Que eixos especuladors seguisquen pagant-nos un IBI elevat a l'Ajuntament (és a dir, tots nosaltres)

La Cotorra de la Vall ha dit...

Tant de bo fóra així per a castic d'especuladors, però això no és pot fer amb les lleis actuals.