L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 31 de març del 2015

Compromís proposa un nou sistema de finançament autonòmic més lògic i racional



Compromís proposa que les comunitats autònomes recapten tots els impostos i després abonen una part a l'Estat per a garantir la solidaritat interterritorial, amb la qual cosa es passaria del "demanar a l'Estat  i gastar sense control a la responsabilitat".
Aquesta és la proposta de nou sistema de finançament autonòmic que Compromís inclourà en el seu programa electoral per al 24M, segons va anunciar ahir el portaveu en les Corts, Enric Morera.

Serà la proposta electoral neuràlgica de Compromís, qualificada com "assenyada i bona per a totes les comunitats" i no precisaria d'una reforma constitucional, sinó d'una adaptació de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca).

Un model paregut al pacte fiscal que tenen el País Basc i Navarra que tan bon resultat els ha donat a aquestes regions: Agències Tributàries Autonòmiques consorciades amb l'estatal recaptaran els impostos i després aportaria una part a l'Estat per a finançar els serveis generals. En alguns casos les comunitats rebrien fons, en lloc d'aportar.

El cas valencià és sagnant, segons Morera, perquè recaptem molts diners i ens n'arriben molt pocs per a finançar les competències. Els valencians recapten 23.000 milions d'euros, necessitem 16.000 milions per a atendre les competències transferides però rebem menys de 10.000 milions. 

Segons Compromis només es necessita voluntat política per a fer realitat un model que permetria avançar cap a un model més federal, ademas de ser més clar i més objectiu i on no es produirien diferències tan abismals entre unes comunitats, ni arbitrarietat com les que vol fer ara el PP: contemplar el deute històric d'Extremadura, comunitat superfinanciada amb els diners de les altres, mentre ni es planteja el deute a València. Les últimes dades dels experts indiquen que són més de 14.000 milions els que deu l'Estat a la nostra autonomia que arriben a 25.000 milions en sumar la infrainversión pública territorializada des del 2002. 

Compromís afirma que és l'única formació amb proposta per a millorar el finançament, ja que "el PP no en té" i el PSOE només "alguns criteris, però no proposta", com tampoc EUPV, "més enllà d'algunes declaracions", mentre que Podemos es partidaria de "recentralizar l'Estat i anul·lar les competències en matèria financera, com l'impost de successions i transmissions patrimonials", que ara està cedit a les autonomies.
-
-