L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 11 d’abril del 2015

PLENARI D'ABRIL 2015: Compromís aconsegueix aprovar el projecte del nou col·lector de la platja a iniciar a setembre.

L'alcalde ofereix detalls del col·lector
El projecte de col·lector presentat per Compromís a l'aprovació del plenari tindrà un cost de vora 3 milions d'euros amb finançament plurianual dels pressupostos del 2015, 2016 i 2017. L'alcalde Jordi Joan informava que s'executarà a partir de setembre-octubre, que no es treballara als estius i es planificarà l'obra per molestar el mínim al veïnat.

El govern de Compromís ha estat els quatre anys de legislatura gestionant amb Costes de l'Estat i la Direcció General d'Aigua i Costes de la Generalitat uns permisos que per unes o altres causes no donava l'Administració del PP. Cal recordar que durant la passada legislatura el govern de Manolo Vidal no va iniciar cap gestió al respecte. 

El govern de Jordi Joan aconseguia el passat febrer l'últim permís, que permetia avui dur a l'aprovació del plenari el projecte redactat per Hidraqua, concessionària de l'aigua potable, i revisat pels arquitectes municipals. El projecte ha estat aprovat per unanimitat, no sense que l'oposició PP-PSOE, posarà problemes i dubtes, com expliquem tot seguit.

Ha estat començar el debat i començar els problemes per part de l'oposició i en especial de l'excalde del PP, Manolo Vidal, que no es va preocupar pel col·lector en la passada legislatura i ara assegurava que el govern actual havia anat lent, que ara tot eren presses, que s'hauria pogut fer per un trajecte paral·lel al carrer Blasco Ibañez i per una zona no urbana (el Sr. Vidal, ha oblidat que no es a hores d'ara aconsellable construir per eixa zona no urbana pels problemes actuals que té el Pla parcial. ¿Expropia l'Ajuntament? Els propietaris recurreixen i estem 10 anys més en judicis?). 


També va dir el portaveu popular que en la passada legislatura la valoració que tenia era de 6 milions i gràcies a que ell havia enterrat un col·lector davall l'Avinguda (construït amb le meitat de diàmetre projectat i que no du l'aigua a ninguna part) l'Ajuntament s'estalvia més d'un milió d'euros. 

I tot seguit, el PSOE i el seu candidat Víctor Borras, se sumaven a les crítiques assenyalant-ne de tot tipus (accessibilitat, il·luminació, etc) i deixant en mal lloc la part tècnica del projecte, tant que el mateix alcalde li va dir que eixa part era cosa era dels arquitectes municipals.

A contracor, però el PP-PSOE aprovaren el col·lector

L'alcalde Jordi Joan va haver de recordar que el retard no era culpa del govern de Compromís sinó de l'Administració que havia tardat quatre anys en donar els permisos, encara que ara exigia 6 mesos per executar-los, d'ací les presses, i ja informava que demanaria una prorroga. Al temps li deia a Vidal que el seu projecte alternatiu era inviable, que no es podia executar per terrenys sense urbanitzar amb el problema afegit que el Pla Parcial de la zona està en fase d'anul·lació.

L'alcalde li va demanar al candidat socialista que indicara exactament les deficiències, que les detallara, una pregunta que es va quedar sense resposta ja que el socialista només va afegir que ja les havia comunicat als arquitectes municipals.

En resum, els assistents tenien tota la impressió que l'oposició PP-PSOE el que desitjava era votar en contra al projecte de col·lector presentat per Compromís, que haurien actuat igual que en plenaris passats, quan van votar en contra de pintar passos de vianants o de millorar el mobiliari o jardins.

Anys de despreocupació dels governs anteriors

La història del col·lector de la platja és una història que sempre amaga el PP. No li interessa que es parle massa i vol fugir de la seua responsabilitat, després d'anys sense haver fet res per l'execució.

El Pla Director de l’aigua potable de Tavernes de l'any 2006 (comprén obres de clavegueram i col·lectors ) contemplava construir el col·lector de la platja per evitar inundacions per fortes pluges. L’any 2006, la majoria absoluta del PP concedia a l'aleshores Aquagest la gestió de l’aigua potable, però no li va exigir l’execució urgent del col·lector de la platja. ¿Perquè el PP no va incloure eixa obra urgent i necessària entre les obres de millora a executar per la concessionària? ¿Perquè eixe oblit del PP? ¿Tenia una previsió diferent per adjudicar-lo? No s'ha dit mai el perquè, però les obres, preferencials i urgents per les inundacions, no les van iniciar mai.

Aquesta imatge s'hauria pogut evitar en el 2006 amb un mínim interés dels governs anteriors.

L'2007 i 2008, i davant el romanent negatiu de 3’4 milions en el 2007 i 4’5 milions en el 2008 el govern de Manolo Vidal va redactar un Pla d’Ajust de millora de la situació econòmica. Mai no va complir el pla i no va poder complir la previsió de fer un préstec de 6 milions d’euros per remodelar l’Avinguda de la Marina i executar el col·lector de la platja.

I mentre tant, els anys passaven amb alguna inundació de la platja, el PP mirava a un altre costat i el col·lector seguia sense fer. L’any 2009 i 2010 arriben els “Plans E-1 i E-2” (dits també Plans Zapatero) i el Plan Confiança o de Camps. Tavernes arreplega 8’7 milions, i quan en bona lògica era el moment del col·lector sense gastar diners de l'Ajuntament, el PP s'oblida del col·lector i no li dedica un euro. I sort que al final, a última hora, van destinar 1’7 milions en remodelar l’Avinguda, però venien eleccions i les presses per deixar acabada la part de damunt, la que es veu i feia bonic, va deixar el col·lector de nou sense fer i acabar. La part de l'avinguda, enterrada com la van deixar, no aprofita per a res. 

I damunt, sembla ser com si volgueren burlar-se dels vallers i de les vallers: en el plenari ha reconegut que tenia un estudi de cost del col·lector de 6 milions, però ell en va dedicar només 700.000 euros d'un préstec per a les obres. Una bona mostra del seu interés.

En resum: un problema d'anys i anys, del qual el PP era plenament conscient per estar contemplat urgent en el Pla Director del 2006.... ha hagut d'esperar al 2015, i amb un govern de Compromís, per impulsar, posar d'acord tres administracions i ara aprovar un projecte que pot donar la solució definitiva a les inundacions de la platja.
-