L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 17 d’abril del 2015

Presentació del llibre "La vieta: una aproximació al ferrocarril de via estreta Carcaixent-Dénia”




Avui divendres la Biblioteca de la Casa de la Cultura ha acollit la presentació del llibre "La vieta: una aproximació al ferrocarril de via estreta Carcaixent-Dénia” que ha comptat amb la presència de Josep Vicent Bataller, un dels autors del llibre, Encarna Sansaloni i un representant de l’editorial. 

El trenet de Carcaixent fa 150 anys unia per primera vegada la localitat de la Ribera amb Gandia, i per extensió amb la mar i amb la resta del món, i després es perllongava fins Dénia. O siga una connexió de tres comarques, una via d’unió i vertebració del nostre territori i que ha passat desapercebuda perquè no hi ha hagut manera d'ajuntar-se les Administracions per commemorar el 150 aniversari de la inauguració de la línia. 
 

La xerrada ha repassat la història del ferrocarril a Espanya i s’ha contextualitzat l'aparició de la línia Carcaixent-Gandia-Dénia, destacant la vertebració de les tres comarques i l’aportació a l’economia del territori afectat. 

També s’ha explicat el procés de tancament i s’ha quedat en l’aire una resposta sobre la rendibilitat de continuar la línia fa temps, donat que el temps ha passat i no s’ha vist cap voluntat d’invertir per l’Estat i la prova la tenim en que han passat governs i governs del PP i PSOE, han fet promeses però la connexió entre Valencia i Alacant per la costa continua sense fer-se i sense cap projecte, i per això cal primer que res seguir la connexió Gandia-Oliva-Dénia. 

Els ponents han parlat de la creació d’un col.lectiu a Carcaixent d'amics de la vieta, format per descendents de treballadors de la companyia ferroviària i que ara impulsa el record així com la conversió del trajecte en “Via Verda”. 
 

La intervenció dels assistents ha estat molt sentimental, recordant temps d’abans com ja havia fet Encarna Sansaloni,i es comenta com la gent usava el trenet per anar al metge a Carcaixent o Dénia, s’ha comentat que a Tavernes apenes queden vestigis de la línia i tot siga perquè es van afanyar a vendre l'estació i desfer-ho tot, així la Casa de la Cultura trenca ara mateix la continuïtat de la via fins el Passeig Colom que era el traçat de la vieta. 

En resum, hem passat una estona molt interessat on hem tornat a temps que teníem molt amagat en el record i que ha servit perquè comprovem quan fràgil són les coses i com poden desaparèixer en 50 anys si no s’atenen i es posen en valor.
-