L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 31 de maig del 2015

Els 10 punts del full de ruta del nou govern de la Generalitat



Els resultats electorals al País Valencià han confirmat l'anhel de canvi de bona part de la societat, que ha fet que l'oposició d'esquerres sigui majoria a les Corts Valencianes i a l'Ajuntament del cap i casal. 

Les seues propostes electorals deixen entreveure alguns dels grans canvis que viurà el País Valencià i quines seran les seves prioritats al govern. 

Hem recollit els deu ítems dels principals canvis que s'albiren: 

1. Negociar un nou model de finançament
Tots coincideixen que fa anys que el País Valencià està infrafinançat i que el model actual és injust. És l'única comunitat de l'estat que, essent pobra, paga a les més riques. Tots defensen, doncs, la necessitat d'un finançament just i que el govern espanyol retorni el deute històric. 

El PSOE defensa una modificació de les normes de funcionament del Consell de Política Fiscal i Financera i la revisió de l'Agència Tributària estatal. 

Compromís va més enllà i vol el concert econòmic responsable, que es tradueix en una agència tributària pròpia que recapte i gestione els tributs que genera el País Valencià i una negociació posterior amb l'estat. També l’auditoria pública de la Generalitat per determinar la part del deute il·legítim i exigir responsabilitats. 

2. Serveis socials: llei de dependència i renda garantida ciutadana
Compromís preveu la creació del programa de 'tres menjars decents al dia' per a menors d'edat i impulsar la defensa de la renda garantida com a pas per a assolir la renda bàsica universal i mesures pal·liatives per a fer front a la pobresa energètica. Entre les mesures socials previstes per Compromís també hi ha un nou model de gestió de l'aigua perquè cap família es quedi sense subministrament per motius econòmics. 

El PSOE vol recuperar la llei de dependència per tornar els drets i prestacions que s'han retallat, i aprovar un pla de xoc per a resoldre tots els expedients pendents de resolució de la llei. També compta a incrementar els recursos a la llei de renda garantida de ciutadania i aprovar una nova llei de serveis socials que reculli els drets de les persones. 

3. Reobertura de RTVV
Si una cosa han deixat clara PSOE i Compromís és que el nou govern tornarà a posar en marxa Ràdio Televisió Valenciana. La posada en pràctica encara s'ha de detallar. Com s'ha vist, no és fàcil. Hi ha moltes qüestions pendents de resoldre, i hi ha diverses causes judicials obertes al respecte. En tot cas, el compromís és dialogar amb tots els sectors implicats i amb la societat civil, contràriament a com s'ha fet fins ara, per tornar a tenir mitjans públics en català. 

4. Regeneració democràtica: govern obert i amb les mans netes
Després d'anys d'escàndols de corrupció política i de balafiament, els partits que ara assoliran el poder han fet bandera de la regeneració democràtica, i per això defensen tenir un govern obert i 'amb les mans netes' 

Compromís a més vol aprovar una llei de tancament de portes giratòries; la regulació d'incompatibilitats; un codi ètic de bones pràctiques; limitació de càrrecs públics i de sous; i el foment de la participació ciutadana. 

5. Rescabalar les víctimes de l'accident del metro
És un compromís adquirit per tots els partits de l'oposició, que han maldat perquè el cas no es tanqués i per mirar de rescabalar les víctimes, davant la nefasta actitud del govern valencià. 

Compromís ho portava en el seu programa electoral: garantiran el dret a la veritat, i en aquest sentit crearan una comissió d'investigació per a depurar completament les responsabilitats públiques i polítiques adequades. 

6. Educació: derogació del decret de plurilingüisme
Derogació del decret de plurilingüisme, que redueix les hores del valencià. La comunitat educativa valenciana fa anys que està en contra l'actual model d'ensenyament i en defensa d'una escola pública de qualitat en valencià. 

El PSOE vol implantar un pla integral que garantesca el domini del valencià i l'espanyol, i un bon coneixement de l'anglès com a tercera llengua. Compromís també vol assegurar la continuïtat de l'ensenyament en valencià a tots els nivells educatius i modalitats d'ensenyament, siguen públics o concertats. Donarà prioritat als programes educatius que tinguin el valencià com a llengua base d'aprenentatge i en promocionarà l'ensenyament als territoris de predomini lingüístic castellà. 

També vol eliminar els barracons en els primers dos anys de legislatura, fomentar la universalització de l'educació infantil per als xiquets de dos anys i augmentar el personal docent per poder tenir grups d'alumnes més flexibles. 

Compromís a més també prioritza donar una empenta a l'educació gratuïta, augmentar la xarxa pública d'escoles infantils i garantir la gratuïtat del material escolar i dels llibres de text en totes les etapes educatives. 

7. Pacte per la cultura i difusió de la cultura valenciana
El PSOE vol impulsar un pacte per la cultura que implique societat, professionals i empreses que garantesca la cultura valenciana a tot arreu. També modificarà la llei de mecenatge per fomentar els ajuts a la cultura i es donarà un suport especial a les festes i tradicions populars pròpies del país. 

Compromís vol augmentar les eines per una major difusió de la cultura valenciana: creació d'un Teatre Nacional Valencià que permeta impulsar produccions en valencià, redefinir l'Institut Valencià de la Música per divulgar la diversitat musical del País Valencià i la creació d'un circuit de musical en valencià que assegure una programació musical estable arreu del País Valencià. 

8. Cabanyal i rehabilitació d'habitatges a València
Compromís preveu en el seu programa electoral amb vista al mandat 2015-2019 de fer una reordenació integral del front marítim. I en relació amb el Cabanyal especifica que és un dels barris històrics degradats, amb milers d'habitatges buits, i que la coalició es compromet aquests anys vinents a 'regenerar i posar en valor barris oblidats'. I especifica que maldarà per a la 'definitiva protecció i revitalització d'aquest tresor de l'entramat urbà i l'arquitectura popular.' 

I no només al Cabanyal, sinó també a Ciutat Vella, Natzaret, Marxelenes… Proposa en aquest sentit la rehabilitació d'habitatges degradats. 

9. Falles populars i Nou d'Octubre laic
Compromís proposa una sèrie de canvis organitzatius en les falles perquè recuperin el caràcter popular i acaben situacions de privilegi. En aquest sentit, el govern de Joan Ribó crearà l'Institut Municipal de Cultura Festiva de València, amb les falles a l'epicentre, perquè esdevinguin la festa més important de la ciutat. 

Continuant amb València i amb els canvis que preveu Joan Ribó, hi ha els de la Diada el Nou d'Octubre. Amb el nou govern, la comitiva no tornarà a entrar a la catedral i recuperarà la seua laïcitat. A més, Compromís vol que tots els que hi participin signen una declaració comprometent-se a no fer cap acció ni proclama xenòfoba, anticatalanista i actes violents, tal com passa cada any. Ribó també vol substituir el piquet militar que ofereix honors a la Reial Senyera per una secció de la policia valenciana, i la interpretació de la marxa reial espanyola per la de la ciutat. A més, compta a recuperar la presència del Centenar de la Ploma com a recreació històrica professional. 

10. Habitatge i medi
El PSOE vol fomentar l'habitatge de lloguer de qualitat, ben gestionat i efectiu, i potenciar que l'administració pugui identificar l'estoc de pisos buits i permetre que el ciutadà hi accedeixi. Es prioritzarà la construcció en els sòls urbanitzats i tots aquells processos de requalificació seran analitzats al detall per afavorir la transparència. 

Compromís vol incentivar l'oferta de lloguers socials i impulsar l'aprofitament d'aquells habitatges que estiguin buits. L'objectiu és afavorir que tothom pugui accedir a un habitatge digne. Les lleis urbanístiques aprovades pel PP seran revisades per evitar el desordre territorial, l'especulació i el creixement urbà descontrolat dels últims anys. 

Quant a les polítiques ambientals, el PSOE vol que la recollida selectiva sigui un dels eixos centrals en la gestió de residus. També es vol popularitzar un consum responsable de l'energia, impulsar l'estalvi energètic i evitar pràctiques com el 'fracking' i reduir les emissions de gasos contaminants que contribueixen al canvi climàtic. 

Compromís preveu desenvolupar un pla d'eficiència energètica a tot el país basat en un ús de l'energia més responsable i donar avantatges fiscals a aquelles inversions que respectin el medi ambient. 

Reforma de la llei electoral
Un possible onzè punt, que potser no ha estat tant present en aquesta campanya, però que és una reclamació històrica dels partits petits i que en aquetes eleccions s'ha fet més evident que mai, és la reforma de la llei electoral, que fixa el llindar mínim del 5% dels vots per a aconseguir representació.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Y que podamos ver TV3????