L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

diumenge, 18 d’octubre del 2015

Les Illes.... ¿un exemple a seguir per Compromís?


L’assemblea de “Més per Mallorca” va decidir ahir concórrer a les eleccions espanyoles del 20 de desembre amb l’objectiu d’aconseguir una veu pròpia al Congrés dels Diputats que represente realment els ciutadans de les Illes Balears a Madrid. 

La militància, amb un 95,5% dels vots, va decidir de presentar-se a les eleccions amb “Més Menorca” i altres formacions amigues d’Eivissa i de Formentera. L’altra opció, que era concórrer en coalició amb Podemos ha estat rebutjada donat que la formació Podemos no vol saber res d’això d’una veu pròpia o grup parlamentari propi a Madrid. 

L’assemblea de Podemos, després de saber la postura de Més per Mallorca, ahir mateix va rebutjar de fer candidatura amb Més, tant al congrés com al senat. 

No és el primer cas que s’hi dóna. Després de les eleccions autonòmiques i municipals del maig, el partit de Pablo Iglesias es va plantejar una estratègia que passava per crear tres aliances fortes amb Compromís al País Valencià, Més a les Illes i com a mínim ICV i EUiA al Principat. Mig any després, l’estratègia fa aigües. 

El fracàs de l’aliança a les Illes és una mala indicació per a Podemos de cara a la possibilitat, per ells molt important, d’una aliança semblant al País Valencià. En tots dos casos Podemos volia una coalició on el pes de la seua marca fos el determinant, però si no ho ha aconseguit a les Illes cada vegada sembla més difícil que ho puga aconseguir al País Valencià 

Compromís dividit 
 
A Compromís, el Bloc Nacionalista Valencià, la força majoritària, i els independents s’han manifestat contraris a fer una coalició amb Podemos, mentre que Iniciativa pel Poble Valencià, el partit de Mónica Oltra, i els Verds s’han manifestat a favor. La coalició podria prendre aquest dimarts una decisió definitiva perquè el termini per a inscriure coalicions s’acaba el 7 de novembre. 

La decisió presa ahir per Més reforçarà sens dubte els que no volen la coalició amb Podemos, un rebuig que ha crescut molt després del fracàs de Catalunya Sí que es Pot i especialment després de la polèmica participació en la campanya catalana de Pablo Iglesias. 

La suma de les tres situacions -al Principat, el País Valencià i les Illes- allunya Podemos de les expectatives que tenia fa mig any i dificultarà molt que obtinga un bon resultat a les eleccions espanyoles. 

Problemes a València en Comú 
 
Per acabar de complicar la situació, València en Comú, la coalició en la qual Podemos va participar en les eleccions a la ciutat de València es troba a un pas de trencar-se per una discrepància oberta sobre l’ús del sou dels regidors i assessors, que va causar una crispada reunió ahir entre Podemos i la resta. 

En tot aquest context, ahir per la nit a la Sexta escoltàvem a Mònica Oltra una sèrie de valoracions respecte Podemos-Compromis on pràcticament venia a dir que eren opcions similars.


Mònica va oblidar, però, una cosa molt important, almenys pensem per a la gent del Bloc: defensar l’opció de país, de valencianitat, de la importància dels interessos de la nostra terra, que va semblar ahir nit quedaven subordinats a l’opció espanyolista que representa Podemos. 

I només cal tirar mà d’hemeroteca i vore que va dir Pablo Iglesias en la campanya catalana. I si això ho deia a Catalunya, ja podem pensar com vorà la situació valenciana i què n’opina Iglesias.