L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 11 d’octubre del 2015

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: El pla d'ajust, el ministre Montoro i el triple salt mortal.


L’Ajuntament de Tavernes ha aprovat el “Pla d'Ajust Econòmico-financer” i la conseqüència positiva és que Tavernes ja pot accedir a les subvencions de la Diputació, cosa impossible sense el pla, una “obra i gràcia” del ministre Sr. Montoro, on  imposa una sèrie d’obligacions que cal complir sí o sí. I no són obligacions que normalment agraden perquè limita i prou la capacitat dels Ajuntaments i sobre tot en allò que són les inversions.

L’Ajuntament va passar una etapa ben dura després dels desficacis econòmics del PP: 16 milions de deute als bancs, 4’5 milions de dèficit de tresoreria i impagats a proveïdors per valor de 3’5 milions. Amb esforç, trellat i control de la despesa, i la paciència dels ciutadans que saberen  comprendre que moltes coses no es podien executar per falta de diners, s’ha recuperat l’economia municipal: el deute està poc més de 13 milions, tresoreria té un resultat positiu i s’han pagat els proveïdors. I el parquing també.


I amb tot això, el govern de Jordi Joan va abaixar un 20% el valor cadastral i el coeficient municipal, es deixava l’IBI a nivell del 2013 i els veïns ens estalviem les pujades d’un 10% per cadascun dels anys 2014, 2015 i 2016. I tot això amb uns pressupostos municipals que havien baixat des de els 20/21 milions del PP als 14/15 milions actuals.

Ara sembla arriben temps roïns, i deduïm pel que va dir el regidor d’Hisenda, Perfecto Benavent, en el plenari de dilluns que al govern de Compromís se li espera un 2016 on haurà d’anar encara més enllà, i fer el triple salt mortal. 

A l'abaixada que hem dit de l'IBI s'afegirà la disminució d'altres 600.000 euros perquè les terres urbanitzables (fins ara solars) pagaran l’IBI com a rústiques. I també una disminució de 208.000 euros en la participació dels tributs de l’Estat perquè ha disminuït un 20% el valor cadastral, i haurà de pagar 320.000 euros d’amortització del préstec que feren per pagar als proveïdors. Sense oblidar la disminució de les plusvàlues en baixar el valor cadastral. O siga una quantitat substanciosa en els ingressos i que ens pot dur al pressupost més baix des del 2011.

I damunt el ministre Sr. Montoro obliga a pagar part de l’extra als funcionaris, despesa no contemplada en el pressupost del 2015, i que ell s’ha tret de la màniga perquè vénen eleccions (Veu, Sr. Borràs? Els pressupostos no són immutables, canvien al llarg de l’any tal com es van executant i en base a imprevistos, necessitats que sorgeixen, etc. I és que el seu nom ja ho diu: pressupost, del verb pressuposar “suposar una cosa per endavant”).

L’ajuntament per tant en el 2016 tindrà encara menys diners per a fer front a les seues despeses. Si açò fora un espectacle diríem que estem davant d'un triple salt mortal, així només direm que al regidor d'Hisenda se li espera una feixuga tasca d'encaixos en les despeses per no afectar els serveis i sense pujar impostos.

Perquè la solució seria fàcil: es torna al 0’48, el percentatge que hi havia i deixem nomes l’abaixada del 20% cadastral. Però ens consta que això no ho vol ni l’alcalde, Jordi Joan, ni el govern de Compromís. 

Com veieu, són qüestions tècniques i de vegades de difícil comprensió per al ciutadà. Molt d’aquesta situació deriva de les mesures del Sr Montoro, que sembla nomes té com a interés dur a ratlla els Ajuntaments, sense autonomia financera per estar limitats per la normativa restrictiva del ministre. 

Està clar que venim d’una situació de crisi brutal i els desficacis econòmics de passades legislatures les esta pagant el govern actual, és a dir, com es diu en castellà “están pagando justos por pecadores”.
-

2 comentaris:

UN JUBILAT ha dit...

Sempre donant li la culpa als altres, si els concejals cobrareu la mitat del que cobreu eixos diners podrieu dedicarlos a les nessessitats que te Tavernes,doneuse conter que encara estem en crissis per molt que sempenyen alguns en fermos creure que ja hem eixit della.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Si els regidors cobraren la meitat del que cobren l'Ajuntament s'estalviaria uns 50.000 euros a l'any.
Vol dir això que haurien de treballar la meitat dels dies de la setmana? I ara nosaltres li preguntem: I quants diners li costaria a l'Ajuntament deixar-lo sense el treball dels regidor que gestionara les tasques del dia a dia? Qui es preocuparia de complir tots els terminis de subvencions, etc? Quantes se'n perdrien?
Li recordem que és una empresa de mes de 200 treballadors i un pressupost de 15 milions