L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dissabte, 21 de novembre del 2015

Avança la Fundació Rafael Chirbes que tindrà la seu a Beniarbeig (Alacant)

Chirbes al plenari on fou nomenat fill predilecte de Tavernes

L’escriptor valler Rafael Chirbes (1949-2015), fill predilecte de Tavernes mort fa uns mesos, tindrà la fundació que va expressar entre els seus últims desitjos i que dirigirà la seua neboda María José, segons ha informat un dels seus membres i amics de l'escriptor de Tavernes, Alejandro Nogales. 

La fundació tindrà la seu en la casa de Chirbes a Beniarbeig (Alacant) i compta amb un grapat de membres entre amics i familiars de l'escriptor -també està Manolo, el seu altre nebot-, i es finançarà amb els seus drets d'autor. Segons el que ha dit Nogales i que publica “València plaça” sembla ser que s'està a l'espera dels últims tràmits burocràtics per a ser una realitat.

Chirbes és l'escriptor que millor ha retratat els anys de corrupció, "el pelotazo" urbanístic i la crisi que ha viscut Espanya. La fundació gestionarà el seu llegat literari i ajudara a la cultura i el patrimoni d'aquesta terra, tal com va expressar abans de la seua mort. Es convertirà en una espècie de centre cultural en el qual estaran les seues obres, els més de 8.000 volums de la seua biblioteca personal i possiblement alguns dels seus molts quaderns i notes que estan pendents de classificar i avaluar per si hi ha alguna cosa publicable. Nogales ha advertit que estudiar i catalogar aquests escrits i ordenar els seus llibres suposarà un ardu treball.

L'altra faceta de la fundació serà donar suport a la cultura i patrimoni valencià, ja que malgrat que Chirbés, orfe de pare des de xiquet, es va criar en col·legis d'orfes ferroviaris de León i Àvila, va viure al Marroc, París o Extremadura i escrivia en castellà, era un enamorat de la seua terra i de la seua llengua materna, el valencià, en la qual vam poder escoltar-lo en les conferències donades en la nostra ciutat, convidat pel IES La Valldigna o l’Associción de Veïns, com en el mateix ple del seu nomenament com a fill predilecte. Va ser tambien impulsor i una de les cares visibles de la recollida de signatures per a la iniciativa legislativa que pedia l'obertura de RTVV.

Actualment, i si les previsions no fallen, l'obra que Chirbes va deixar preparada uns mesos abans de la seua mort, "París Austerlitz", nom de l'estació de ferrocarril de la capital francesa, veurà la llum el pròxim mes de gener.