L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 12 de gener del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: L'embolic del grup parlamentari valencià de Compromís (i també d'altres coalicions i partits)



Si vol ser president, comença malament” li va dir ahir Joan Baldoví, diputat de Compromís-Podem-És el Moment, a Patxi López, candidat del PSOE a presidir el Congrés dels Diputats, quan ha negat la possibilitat que les coalicions territorials on participa Podemos tinguen grups parlamentaris en el Congrés de Diputats. 
 
I Baldoví subratllava que “no és la millor manera de començar” com a candidat a la Presidència del Congrés i ha recordat a López que la Messa del Congrés té tota la potestat per a interpretar el Reglament de la Càmera segons ha declarat el Tribunal Constitucional.
 
Precedents on el reglament no s'ha mirat tant prim n'hi ha, però sembla ser que els partits grans interpreten el reglament d’una manera o altra segons els convé. El fet més evident el tenim en ERC, any 2004, i en Amaiur, el 2011. En la primera legislatura de Rodríguez Zapatero (PSOE) el 2004 es va permetre a ERC tindre grup propi quan no arribava al percentatge del 15% de vots requerit a València, tanmateix eixe argument es va utilitzar per a negar-li grup a Amaiur el 2011, al no aconseguir el 15% dels vots a Navarra.
 
Sense oblidar els préstecs de diputats per a formar grups a coalicions o partits que no complien les condicions del Reglament, uns diputats prestats que tornaven al grup original una vegada complida la missió de constitució de grups. 
 
S'ha argumentat també els diners a percebre com a grups i el temps d'intervenció, però com recordava Baldoví, si el problema és eixe, els diners del grup o el temps d'intervenció, tant Compromís, com En Marea i En Comú Podem en renunciaran perquè l’únic interés es defensar com a valencians, gallecs o catalans els assumptes dels propis territoris. Així mateix es vol que en el Congrés el repartiment de temps d’intervenció estiga en funció del nombre de diputats que té cadascun. 
 
Patxi López (PSOE) volia argumentar la postura en contra dient que no és qüestió d'acords o no, sinó que el Reglament del Congrés ho permeta o no. “Si el Reglament ho permet, no hi ha per què arribar a cap acord, ho permet i punt, i si no ho permet, no es pot arribar a cap acord”, ha insistit. 
 
I nosaltres pensem Patxi López s’ha clavat en un embolic, perquè ja vorem que diu en altres casos, perquè per la mateixa norma amb el Reglament actual en la mà, tampoc podrán tindre grup propi Democràcia i Llibertat i Esquerra Republicana (ERC) atès que cap dels dos reuneix el 15 % de vots en la circumscripció de Barcelona, una de les condicions necessàries per a optar a crear-lo.
 
I ens preguntem: ¿Aplicaran a Democràcia i LLibertat i a ERC el Reglament de manera estricta com volen fer en les coalicions on participa Podemos? De tota manera, pensem que les normes - i el Reglament ho és- están per a canviar-les i adaptar-les a les noves circumstàncies.
 
I per tant, en contra del que ha dit Patxi López, pensem que sí es qüestió d'acords, perquè són els acords els que poden fer canviar un reglament de fa quaranta anys, envellit com la Constitució, i que en molts aspectes no s'adiu a les circumstàncies actuals.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

I ara que pasa amb Compromís?

Anònim ha dit...

Ara estàn en la Sexta

UN JUBILAT ha dit...

Molt de parlar de canvis i de altra manera de fer política,però,crec que aném a tindre més del mateix.

Anònim ha dit...

Això ja se sabia quan es va decidir anar en coalició amb Podemos. Iglesias estarà content. Tot el protagonisme serà per a ells.

Anònim ha dit...

Quan el mal ve d'Almansa...

Anònim ha dit...

Mireu el que disposa l'article 23 del Reglament del Congres dels Diputats, especialment el seu apartat 2:

REGLAMENT DEL CONGRÉS DELS DIPUTATS DE 10 DE FEBRER DE 1982
Article 23
1. Els Diputats, en nombre no inferior a quinze, podran constituir-se en Grup Parlamentari. Podran també constituir-se en Grup Parlamentari els Diputats d'una o diverses formacions polítiques que, sense reunir dita mínima, haguessin obtingut un nombre d'escons no inferior a cinc i, almenys, el 15 per 100 dels vots corresponents a les circumscripcions en què haguessin presentat candidatura o el 5 per 100 dels emesos en el conjunt de la Nació.
2. En cap cas poden constituir Grup Parlamentari separat Diputats que pertanguen a un mateix partit. Tampoc podran formar Grup Parlamentari separat els Diputats que, al temps de les eleccions, pertangueren a formacions polítiques que no s'hagen enfrontat davant l'electorat.

Aquest apartat 2 es va afegir en 1982 precisament per tal que el PSC no puguera formar un grup polític diferent al PSOE tal com havia passat en la legislatura anterior.
No es serio que es posen en comparació posibles irregularitats que altres partits hagen pogut fer valdre en altres ocasions per legitimar ara una nova irregularitat.
Això seria com aquell que diu: fer com fan no es pecat, o el famos i tú més.

Ara si que sería legitim que Podemos plantejara o exigira per a un futur donar una nova redacció a l'article 23 del Reglament del Congrés que possibilitara en un futur la posibilitat de una vegada passades les eleccions partir-se amb tants grupets com pactes preelectorals haja fet un partit. Pot ser si eixa iniciativa anara endavant seria ajustada a Dret, altra cosa es si sería moralment legítima donat que molts electors podrien pensar que en les eleccions i en base a pactes preelectorals entre els partits que es presenten als comicis cada vegada més estem prenent-los el pel donat que pot ser pensen que voten a una cosa i després resulta que han votat a quatre coses diferents.

Un poc de serietat i transparència a l'hora de fer els pactes i les coalicions.

Anònim ha dit...

Respecte de si Patxi López s’ha clavat en un embolic, promte ho sabrem perque segurament será ell el President del Congrés.

Si el reglament no ho permet Democràcia i Llibertat i Esquerra Republicana tampoc tindrien que tenir grup propi.

Si en eixe cas el Congrés resol constituir-los en grup parlamentari el que ha d'exigir Baldovía a PODEMOS es que impugne la seua constitució i li exigeixca les responsabilitats que corresponguen al President del Congrés donat que el Reglament està per a complir-se per a tots.

Cal recordar que dictar una resolució injusta a sabendes de que es injusta està tipificat en el Codi Penal com a PREVARICACIÓ.

Com bé insinueu, es clar que en el Congres s'ha deixat que es prevarique alguna vegada. I ara es fa resó d'eixes pràctiques per poder justificar que ara em toca a mí, que ara jo també vullc que es prevarique com s'ha fet abans, que ara a mí em convé, i pot ser ens convinga tots que es faça la vista grosa al respecte, més encara si els meus vots son necessaris per fer possible algun pacte entre partits, com és ara el cas de la investidura del president del Govern, tal com li ha fet vore al PSOE este matí el líder de PODEMOS, Pablo Iglesias, en roda de premsa rodejat de tots els Diputats que poden quedar-se sense el seu propi grup polític, com es el cas de Baldoví i Compromís.