L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 4 d’abril del 2016

L'Estat hauria de destinar 2.464 milions més en finançament per arribar a la mitjana estatal de despesa

La Comissió d'Experts en Finançament Autonòmic pactat pels grups polítics de les Corts Valencianes indica en el seu informe que el País Valencià està lluny de la mitjana de despesa per habitant de la resta de comunitats i el Consell hauria de rebre 2.464 milions més per a complir el dèficit en 2016. Això implica una realitat molt diferent a l'exposada pel Ministeri d'Hisenda. El Sr. Montero que afirmava que gastem més del que toca.

Els membres del Comitè d'Experts indiquen que l'assignació de l'Estat per a la Generalitat en el pressupost del 2016 no garanteix els principis constitucionals d'igualtat i cobertura dels serveis bàsics. Per a açò i per a aconseguir la mitjana de despesa per càpita de les autonomies i complir amb el dèficit del 0,3% hauria de rebre 2.464 milions addicionals.

La conselleria d'Hisenda i Model Econòmic valenciana ha lamentat la "patètica manipulació de la realitat" del ministre Montero que ha responsabilitzat la nostra autonomia per les dades de dèficit, quan va provocat per la falta de finançament de l'Estat. Hem de saber que el País Valencià gasta menys que la mitjana espanyola i per tant no tenim un problema de despesa, sinó de ingressos que no rebem de Madrid. 

És el primer informe de la Comissió d'Experts després del presentat al setembre de 2013 en el qual van revelar que el País Valencià havia perdut entre 2002 i 2012 un total de 13.500 milions per l'injust sistema de finançament autonòmic al no gaudir dels mateix recursos per habitant que la resta de comunitats.

L'estudi detalla que els pressupostos autonòmics del 2016 impliquen una despesa per càpita de 2.589,70 euros, o siga  316,3 euros per sota de la mitjana del conjunt de les autonomies que és de 2.906 euros. 

La falta d'aqueixos 2.464 milions implica que la Generalitat, per a evitar que sanitat, educació i serveis socials queden lluny de les necessitats bàsiques, destina 2.243 euros, que és 9 euros per sota de la mitjana (2.252 euros). Però això fa que siga a costa de llevar recursos a la resta de polítiques, que inclouen la dinamització de l'economia, l'ocupació, la cultura o les infraestructures, on es veu obligada a gastar 347 euros per habitant, lluny dels 654,39 euros de la mitjana. 

Queda clar que per a gastar al nivell mitjà de la resta de comunitats el País Valenciana (mal finançat des de fa dècades per Madrid) necessitaria disposar de 2.464 milions d'ingressos financers addicionals i asi complir amb el dèficit. 

Una cosa deixa clar l'informe: la nostra autonomia gasta menys i també rep menys recursos que la resta de autonomies de l'estat.

L'informe subratlla a més que, lluny de la imatge que dóna el ministeri d'un País Valencià amb molta despesa, tenim uns serveis insuficients i incompatibles amb el principi de suficiència previst en la Constitució.