L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dimarts, 5 d’abril del 2016

L’obra de Rafael Chirbes és divulgarà mitjancant una fundació

Rafael Chirbes nomenat fill predilecte de Tavernes
L’escriptor de Tavernes, Rafael Chirbes, tindrà la seua fundació encara que la nostra ciutat no en serà la seu, sinó la localitat de Beniarbeig, i més en concret la casa on el novel·lista valler va viure les darrers dècades de la seua vida.

La Fundació Comunitat Valenciana Rafael Chirbes (és el nom de la mateixa) seria una realitat segons han manifestat els seus nebots i arreplega  el diari “València Plaza”.

Va ser el mateix Rafael Chirbes qui va dictar la seua última voluntat amb un objectiu clar: protegir la casa de la Marina i assegurar una correcta inversió dels seus fons. L'escriptor, segons ha recordat el seu nebot, amb motiu d'una futura jubilació pensava en la constitució d'algun tipus d'associació. Va ser en les voluntats lliurades als familiars en conèixer el ràpid desenvolupament de la seua malaltia i dies abans de la seua defunció, quan les va concretar amb el desig de formar una fundació.

Acte acadèmic amb l'IES La Valldigna
Els seus nebots Manolo i Mari, al costat de Juanma Ruiz, marmessor, han treballat per a portar a bon terme tots els tràmits administratius des del gener passat i solament falta la inscripció, amb un objectiu definit: difondre l'obra i personalitat literària de Rafael Chirbes, a més de promoure i participar en el foment i difusió de manifestacions culturals relacionades amb ell. 

El patrimoni de la Fundació s'inicia amb la Casa-Hort de Beniarbeig, amb l'extensa biblioteca de Chirbes, col·leccions de discos, col·leccions de diapositives dels seus viatges, llibretes d'anotacions i altres objectes de record d'una vida entre novel·les i com a dotació els drets d'autor de les seues obres. Es pensa així mateix en beques o en activitats, però açò dependrà dels beneficis produïts per les adaptacions per a teatre i cinema que s'estan fent i no existeix una xifra encara fins que l'editorial Anagrama comunique la primera liquidació.

Homenatge de l'Associació de Veïns
La Fundació es regeix per la Llei de Fundacions, amb tots els beneficis fiscals que suposa, i aspira a ajudes econòmiques, organitzatives i de funcionament, encara que enguany es preveu complicat perquè els pressupostos de les Administracions estan tancats.

Els impulsors han mantingut reunions amb el secretari autonómic de Cultura de la Comunitat, Albert Girona, la directora de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, el mateix alcalde de Tavernes, Jordi Joan, i l'alcalde de Beniarbeig, Vicente Cebolla. No obstant la bona disposició a col·laborar, la Fundació intentarà sempre mantenir la independència respecte a organismes oficials seguint l'esperit de Rafael Chirbes.