L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.590
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:1.590

dimarts, 3 de maig del 2016

Conseqüències de la sentència del TC a la llei de Règim Econòmic Matrimonial Valencià


El Tribunal Constitucional (TC) ha fallat desfavorable a la llei de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, que per defecte, estableix que les parelles valencianes es casen en règim de separació de béns. Però, més enllà de les conseqüències polítiques, quins efectes té la sentència en la vida dels valencians?

L’Associació de Juristes Valencians (AJV) afirma que si el motiu és que el dret civil valencià no encaixa en la Constitució, demanarà la reforma de la Carta Magna i que aquesta reivindicació vol que la lidere el president de la Generalitat.

La derogació suposarà que les parelles a partir d'ara es casaran en règim de ganancials, com ocorria abans de l'aprovació de la llei que va entrar en vigor l'1 de juliol de 2008, i es casaven sota el règim de separació de béns. L'anul·lació de la llei, farà que les parelles que opten per aquesta fórmula passen pel notari a fer capitulacions matrimonials i abonar el seu cost, entre 80 i 200 euros.
 
¿Què passa amb els matrimonis celebrats des de juliol de 2008 fins ara? Caldrà veure que diu el Constitucional, encara que el lògic és que els matrimonis puguen conservar el règim que van triar en casar-se, sense haver de fer capitulacions.

El catedràtic de Dret Civil, Javier Plaza, afirma que la separació de béns és un règim econòmic més modern i adequat a la realitat social del nostre temps, on tots dos cònjuges treballen, i al no haver-se de pactar la separació de béns s'estalvien el cost de l'escriptura pública de capitulacions. A més, en cas d'una separació, nul·litat matrimonial o divorci, la liquidació del règim econòmic de separació de béns és molt més senzilla i menys litigiosa que la de ganancials.

Una altra important conseqüència és no s’aplicarà la norma que concedeix al cònjuge vidu la titularitat de les robes, mobiliaris i estris que constitueixen l'aixovar de la llar habitual comú o el d'adjudicació preferent de l'ús de l'habitatge habitual.

A més, no s'aplicarien tampoc normes que inclouen entre les càrregues familiars l'atenció dels majors dependents, dels discapacitats i dels fills d'un només dels cònjuges que convisquen amb el matrimoni, o les que regulen amb detall el treball per a la casa i conceptes assimilats com a àmbits a compensar en una liquidació del règim de separació de béns.

La AJV considera que la declaració d'inconstitucionalitat produiria un "gran augment de la litigiositat" per afectar a més de 250.000 valencians casats en separació de béns des de l'1 de juliol de 2008.

No obstant açò, la AJV dóna més importància que el Constitucional considere que la Comunitat no té capacitat normativa en dret civil amb la qual cosa les Corts Valencianes quedarien incapacitades per a legislar en aquest camp i no podran elaborar un dret "autonòmic modern i útil amb regulacions civils d'ampli calat social".