L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

diumenge, 29 de maig del 2016

OPINIÓ: L’educació segons el PP: de CIEGSA al xinés mandarí



La poca vergonya del PP no té límits. ¿Com és possible que Rajoy s’atrevira a Alfafar a emprar l’educació com a arma llancívola contra la Generalitat? ¿Com va tenir la cara de presentar al Govern valencià com si fos una junta de talibans afganesos disposats a implantar un sistema educatiu contrari a la raó, a la llibertat i a la llei?

Doncs Rajoy ho va fer, emparat pels seus acòlits valencians, tots amb més cara que esquena i amb la memòria d’un mosquit. I ho va fer pocs dies després que el seu partit atiés el foc en els carrers de València en base a un pressumpte greuge manipulat amb les escoles concertades.

El PP, el partit que va deixar en la més absoluta misèria el sistema educatiu valencià en nom de l’eficiència, la llibertat i no sé sap quantes coses sagrades més.

Tot va començar el 1996 amb la modificació del Mapa Escolar que va trastocar l’equilibri entre l’escola pública i la privada, en benefici de la privada que incrementava el número d’aules assignades.

El conseller Tarancón aprovava l’any 2000 l’empresa pública Construcciones e Infraestructuras Educativas de la Generalitat SA (CIEGSA), que havia de completar el mapa escolar el 2003 i va acabar essent un niu d’escurçons. CIEGSA no va construir les escoles promeses i va establir un sistema d’adjudicacions a les empreses que la Sindicatura de Comptes va considerar opac, irregular, amb uns preus d’adjudicació unflats fins als núvols, sense explicació possible.

El 29 d’abril de 2005 un foc intencionat va cremar la nau d’Alaquàs on l’empresa guardava els documents que podien donar llum dels elevats sobrecostos en la construcció de les escoles. El 17 de maig eren assaltades les oficines de CIEGSA a València. Tots dos incidents coincidien en el temps amb els intents de l’oposició d’obtenir els documents que haurien aclarit els sospitosos sobrecostos.

Les escoles de CIEGSA eren pura fantasia, s’esfumaven els diners i els xiquets valencians es veien obligats a estudiar en barracots infectes o a omplir les aules de l’escola privada finançades en bona part amb els impostos de tots.

L’any 2010 el deute de CIEGSA és de 2.517 milions d’euros i es deixen de licitar 26 projectes planificats. Francisco Camps tenia la poca vergonya d’assegurar al juny en una trobada entre constructors i alcaldes que al País Valencià s’havia fet la major inversió de la història d’Espanya en matèria educativa. Dos anys després d’aquella mamarratxada de Camps, la Generalitat tancava CIEGSA amb un deute d’escàndol i l’ombra de la corrupció. Fins i tot diners procedents d’Europa que s’havien de destinar a centres educatius, com denunciava Compromís, havien desaparegut.

El PP va practicar tal política al País Valencià que el 40% dels centres educatius d’un total de 2.247 eren concertats i era líder de les autonomies amb més convenis amb el sector de l’ensenyament privat. La Generalitat tenia problemes financers, però per als centres concertats mai no van faltar els diners.

I mentre això passava l’educació pública es degradava a tots els nivells i el PP intentava imposar la seua ideologia invocant a la llibertat i es protagonitzaven batalles esperpèntiques, com la del boicot a l’Educació per la Ciutadania, que no era una iniciativa de Zapatero, com volia fer creure el PP, sinó de la Unió Europea.

El resultat va ser catastròfic per a les arques públiques i per a l’educació dels xiquets valencians amb índexs d’abstenció escolar superiors a la mitjana espanyola i resultats acadèmics per a posar-se a plorar. 
 
La denuncia de la situació pel sector educatiu va ser qualificada pel conseller Font de Mora com a cosa de radicals d’esquerra mentiders. Potser no entenia res perquè només parlava xinés mandarí o perquè volia convertir el valencià en un fòssil lingüístic.

Després vingué la Primavera Valenciana, una revolta d’estudiants fastiguejats, que va ser durament reprimida per la policia, cos sota la responsabilitat del govern del PP, i comandada per Antonio Moreno, exagent de la Brigada Político Social del règim franquista que va titllar els estudiants valencians com “el enemigo”.

Tot ben lamentable i amarg, i que sembla increïble en un país europeu i democràtic. ¿Pagarà de la seua butxaca Camps, Font de Mora, Caturla, Rajoy... el desfalc de CIEGSA? ¿Algun dia retran comptes? Sens dubte que si el PP dura un poc més en la Generalitat el sistema educatiu valencià seria a hores d’ara molt similar al que gaudeixen en Nigèria o en Ghana.


Extracte de l’article del mateix títol de F.Viadel publicat a la Veu del País Valencià