L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dilluns, 20 de juny del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Els disputats senadors valencians


Les enquestes reflecteixen que Compromís-Podem-Esquerra Unida-A la Valenciana disputa al PP ser la força més votada a València el 26-J en el Congrés, però pot haver també un “sorpasso” al mateix PP en l'obtenció de senadors.

El PP porta des de les eleccions de 1993 aconseguint 9 dels 12 senadors valencians, i pot perdre alguns, per diversos factors, entre ells que el PSOE amb molta probabilitat es vora privat d'escons en el Senat a favor de "A la Valenciana". Els socialistes sempre aconseguien els altres tres senadors, fins que el passat 20 de desembre els van veure reduïts a dos, i ara poden quedar-se sense res.

Seria el “premi” a la prohibició que Madrid ha imposat a Ximo Puig, que volia arribar a un acord amb Compromís i Podem, inspirat en el Pacte del Botànic, i votar-se mútuament els candidats: amb açò les forces d'esquerra es repartien tres senadors per circumscripció i deixaven al PP només amb un per cada província. 

El gran "lider" Pedro Sánchez, seguint la consigna rebuda dels seus barons en les negociacions del 20-D de no negociar ni pactar amb Podem, ha usat el mateix mètode amb Puig i els socialistes valencians: gens de pactes amb les forces de l'esquerra. Madrid sempre mana i poc importa que l'acord li permeta al PSOE salvar tres senadors i donar en conjunt un fort colp al control que el PP té dels senadors valencians. 

Un detall: els socialistes valencians van aconseguir al desembre dos senadors perquè Compromís-Podem, per a estalviar costos, no va introduir la papereta del Senat junt a la del Congrés en els sobres de propaganda. 

Però, aquesta vegada Compromís sí que ho ha fet i els votants tenen tot el vot complet: congrés i senat. De fet, veus socialistes ja diuen "pel baixet" que no es mengen una rosca en el Senat al País Valencià per culpa eixa prohibició deI PSOE de Madrid al pacte. Per tants, els seus vots al senat perduts!.

Els senadors, sabut és, es trien per llistes obertes. Cada votant pot marcar fins a tres dels quatre senadors per circumscripció, però sol ocórrer que, qui guanya gana el Congrés, se'n porta els tres escons al Senat perquè se sol acudir a votar amb la papereta marcada enviades als seus domicilis. 

Però el 26-J poden haver resultats inèdits. La circumscripció de València, amb els resultats de fa sis mesos, la coalició A la Valenciana podria arrabassar al PP dos dels seus tres escons al Senat. La senadora que va obtenir llavors la coalició va aconseguir poc més de 357.000 vots i el candidat més votat d'Esquerra Unida més de 65.000. Ara van plegats i el seu hipotètica suma 423.000 vots supera el suport obtingut pel PP para el seu segon i tercer senador. El seu primer solament va obtenir poc més de 426.000 vots.

Més complicat que se'ls puga arrabassar a Alacant i Castelló, on fins i tot la suma de Compromís-Podem i EU en el 20-D queda lluny del resultat obtingut pel PP.

El 26-J es pot modificar l'habitual repartiment de 9 i 3, ja trencat en el 20-D per un 9, 2 i 1, per a situar-nos en resultats al Senat com 7 i 5, sense senadors socialistes, o fins i tot combinacions més singulars.

I si el PP guanya de nou i obté més senadors, esperem que els populars li ho agraesquen a Pedro Sánchez.