L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

diumenge, 24 de juliol del 2016

PLE D'AGOST 2016: El gravamen municipal per a l'IBI serà del 0'53 en el 2017


El plenari de l’Ajuntament de Tavernes amb els vots a favor de Compromís i en contra de l’oposició revisarà el coeficient municipal de l’IBI: serà el 0’53 amb l’objectiu d’equilibrar pressupostàriament la baixada d’ingressos que patiran les arques municipals per l’aplicació el pròxim any d’una rebaixa del 8% en el valor cadastral i per la baixada dels valors cadastrals dels sectors urbanístics. 

Tal com va remarcar Compromís des de l’any 2014 fins ara el seu govern ha demanat i ha aconseguit la rebaixa d'un 30% els valors cadastrals dels habitatges vallers. Les revisions cadastrals aprovades en el 2014, 2016 i 2017 han sigut una aposta VOLUNTÀRIA del govern municipal actual. Estes baixades dels valors cadastrals han permés aconseguir una política fiscal més justa, tant en l’evolució del rebut de l’IBI com en l’impacte dels valors cadastrals en altres tributs municipals, autonòmics i estatals. 

Compromís va dir i redir en el plenari que la modificació del coeficient municipal es feia per mantindre el mateix nivell d’ingressos, poder oferir els mateixos serveis i atendre unes inversions mínimes i necessàries en el municipi. 

El regidor d’Hisenda, Perfecto Benavent,  com a conclusió de la seua primera intervenció, afirmava que : “El tipus vigent és el 0,45% i la proposta és deixar-lo en el 0,53%, per tal que els ingressos per IBI urbà siguen els de la previsió del pressupost del 2016”. I així es compensava la rebaixa del 8% dels valors Cadastrals en el 2017 i la disminució del valor cadastrals dels sectors no urbanitzats. 
 
En blau com sería l'IBI si Compromís no hagués sol·licitat i aconseguit la revisió i rebaixa dels valors cadastrals. En taronja la baixada d'IBI després de la revisió dels valors cadastrals
 
Sobre aquesta qüestió l’alcalde Jordi Joan recordava que tocar el tipus de gravamen sempre és problemàtic, i fins i tot afirmava que  els pots suposar un cost polític que estaven disposats a assumir perquè la ciutat ha de continuar prestant serveis i atenent les obligacions que té. 

En aquest context l’alcalde recordava que Tavernes ha d'atendre una despesa per nomines, pagaments a bancs per préstecs i interessos, despesa corrent, convenis amb entitats i associacions locals, entre altres, per un valor  de 14 milions. Si es deixa l’IBI com està, després de la rebaixa dels valors cadastrals en un 30 %, no es podien atendre ni les obligacions legals, la qual cosa implicaria “tancar l’Ajuntament”.  

L'ajuntament no podrà atendre les obligacions que hem dit i fer unes mínimes inversions, amb la situació actual. La recaptació de l’IBI està en relació directa amb els valors cadastrals dels habitatges, i aquests han baixat dels 2.000 milions dels 2013  al 1.361 milions i això suposa una abaixada de recaptació.

El regidor Perfecto Benavent explicava que la revisió del coeficient municipal suposava una mínima pujada del rebut, de l'ordre de 25 euros a l’any per habitatge,  però hi haurà veïns que voran una pujada menor, de 12 euros a l'any, i altres pagaran més dels 25 euros, segons el valor cadastral de l’habitatge. El regidor informava que la mitjana dels rebuts serà uns 309 euros i que un 70% dels habitatges pagaran entre 214 i 404 euros. 

També indicava que això es compensa amb la rebaixa del 30%, que suposa per als veïns reduccions en pagaments de les despeses de Transmissions Patrimonials, Actes Jurídics Documentats i Impost sobre Successions i donacions. A més a més de poder accedir en millors condicions al sistema de Beques. 

  
Menys ingressos dels que aconsella Intervenció 

L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va projectar diverses gràfiques en la pantalla del Saló de Plenaris on demostrava que de seguir amb les pujades d'IBI aprovades pel PP es recaptarien 9 milions a l’any. El govern de Compromís va parar eixes pujades en el 2014 per situar la recaptació al voltant de 7 milions, però la rebaixa dels valors cadastrals dels sectors no urbanitzats l'havia baixat enguany a 6’4 milions. 

I amb la rebaixa del 8% que s'aplicaran als valors cadastrals el 2017 encara l'abaixaria més dels 6'4 milions (veure les gràfiques). D'ací la revisió del coeficient municipal al 0'53, del qual l'alcalde ja informava que està molt per baix del que demana  la Intervenció municipal que en seu informe afirma "que la pujada és legal, però insuficient"

Cal recordar que en el Pla d'Ajust que Tavernes té pactat amb el Ministeri d'Hisenda es contempla uns ingressos per IBI de 9 milions a l'any, i això, segons poguérem saber després, suposa revisar el coeficient municipal fins el 0'7 % molt lluny del aprovar ahir.

EN RESUM:  El padró municipal per l’IBI de l’any 2015 va ser de 6’9 milions d’euros. La previsió per a 2016 era també de 6’9 milions d’euros, però amb la reducció dels valors cadastrals dels terrenys situats en sectors urbanitzables, els ingressos per IBI l’any 2016 s’han reduït finalment a 6’4 milions d’euros. L'any 2017 els valors cadastrals es reduiran un 8%, i per tant la previsió d’ingressos en concepte d’IBI, mantenint el tipus al 0’45, seria de 5’9 milions d’euros, una quantitat insuficient per a garantir els serveis públics municipals i unes inversions mínimes, mantenir un termini adequat de pagament als proveïdors i continuar concedint ajudes socials a les classes més vulnerables.

Jordi Joan va comparar els ingressos dels pressupostos del darrer govern del PP, que suposaven una mitjana al voltant de 20 milions, front als 14 milions dels pressupostos de Compromís, o siga el govern actual està gestionant l’Ajuntament de Tavernes amb 6 milions menys.

Perfecto Benavent, de Compromís, va recordar que calia reequilibrar els ingressos perquè si no, tot l’esforç fet els darrers 5 anys no serviria per a res i tornaríem als pitjors temps de l’economia municipal a Tavernes: al deute i factures en el caixó i proveïdors esperant a cobrar. 

També li remarcava a l’oposició: “Ens ho hem treballat. No pressupostem uns ingressos desmesurats i ficticis, com algú va suggerir alguna vegada que recaptaríem 26 milions de més – en referència a Manolo Vidal – i que ningú no ha vist. Nosaltres presentem al plenari un treball seriós i ajustat a les necessitats perquè la ciutat puga tirar endavant amb un mínim impacte econòmic i mínima pressió fiscal per al ciutadà”. 

I tornava a recordar que la mesura de modificar fins el 0’53 el gravamen municipal - molt per davall del que demana la Intervenció Municipal-  és per reequilibrar el pressupost del 2017 i estabilitzar-lo al voltant de 15 milions, que són els que calen per mantindre els serveis municipals, fer front a les despeses corrents de l’Ajuntament i fer unes mínimes inversions, les imprescindibles per a la ciutat.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

La grafica de la evolució del IBI no és correcta. Els valors catastrals els baixa el Govern central que té eixa competencia.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Això és dóna per entens, que la decisió final és del govern central, com també es dóna per entens que no mouen un dit si no els ho sol·licita l'Ajuntament, és a dir el el govern municipal.
Ací pot vore el document de sol·licitud:

http://lacotorradelavall.blogspot.com.es/2015/03/enguany-pagarem-menys-ibi-per-la.html

De totes maneres, hem modificat algunes paraules de la redacció perquè es matise eixa circumstància.

Anònim ha dit...

Com s'ha fet la grafica blava a partir de 2013? Es a dir. Quins valors cadastrals i coeficients s'han utilitzat? No concorda amb la de baix.
Els colors taronja els tinc clars perquè ixen del pressupost però els blaus no se com els han calculat.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Això està explicat en molts articles aquests darrers anys.

La línia blava correspon a l'evolució de la recaptació que havia de tindre l'IBI aprovat pel PP en el 2006, després de la revisió cadastral, i que s'havia d'aplicar fins el 2016 per arribar al 100% del valor cadastral, sempre i quan no hi hagués cap canvi ni en els valors cadastrals o el coeficient municipal a aplicar.

Per això sempre diguem que Compromís no havia aprovat mai cap pujada de l'IBI, perquè l'IBI del 2012 i 2013 estava aprovades pel PP, que en el 2006 va establir com s'havia d'anar pagant l'IBI fins el 2016, any limit de l'aplicació al 100% dels valors cadastrals resultant de la revisió del 2006.

Però eixe canvi es produeix quan el govern municipal de Compromís sol·licita i aconsegueix la revisió i una rebaixa del 20% en els valors, amb la qual cosa tot es queda igual a partir del 2014, quan ja s'havien aplicat el 80%. Per això, i si damunt hi ha una rebaixa del coeficient i del 0'48 passa al 0'45 apareix eixa baixada en la gràfica en el 2014.

La gràfica de dalt no té res a vore amb la de baix. Li preguem pose atenció a què és cada gràfica: recaptació municipal per IBI i padró dels valors cadastrals globals de Tavernes.

A la part superior esquerra de la pagina hi ha un rectangle que du dins una lupa. Escriga vosté IBI dins del rectangle, clique damunt la lupa i tindrà molts i molts articles que expliquen totes aquestes qüestions.

Anònim ha dit...

Eixa gràfica blava bo te masa credibiltat a partir del 2011 perquè PP canviava tots els anys el coeficient i els valors catastrals han baixat.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Eixa gràfica té tota la credibilitat del Món per estar feta a partir de les dades oficials d'Intervenció Municipal contemplades en el Pla d'Ajust aprovades pel Ministeri d'Hisenda.
El PP només va abaixar el coeficient l'any electoral (no hi havia Pla d'Ajust aleshores) per tornar-lo a pujar. I això també es veu en la gràfica, on entre el 2010 i el 2011 es quasi plena.

I si vol discutir-ho, va a Intervenció i els ho discuteix.

La Cotorra de la Vall ha dit...

A un amic anònim, que no es mereix li publiquem el comentari:


Hi ha una frase prou coneguda en el nostre poble que diu:
- Mare, com saps tant?
- Filla, preguntant!

I un altra frase que diu;
Qui pregunta, a Roma va.

I ací, ja portem més de 8 anys preguntant i després informant. I com veus i recordant una altra dita del poble i al contrari del que diu: ferrant ferrant.... nosaltres no hem perdut l'ofici.

I d'ofici d'informar, com pots vore, tenim prou experiència i en sabem molt. 8733 noticies per ara.