L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 14 de juliol del 2016

Som espanyols de segona o potser colònia “por justo derecho de conquista”?

Text de Fran Ferri en Twitter



"El Decret de Nova Planta promulgat el 29 de juny de 1707 va suposar la definitiva abolició i derogació dels Furs de València" són les paraules-argument que ha usat el Tribunal Constitucional (TC) espanyol per justificar arran dels recursos interposats pel Govern espanyol de Rajoy (PP) per eliminar el dret civil valencià.

Ho ha denunciat a través de les xarxes socials el diputat de Compromís a les Corts, Fran Ferri, qui ha assegurat que "quan el mal ve d'Almansa... a tots alcança". 

I és que el mateix Decret del Borbò Felip Vé ho diu ben clar, i s'invocava el "dret de conquesta" i es manifestava la voluntat de "reduir", és a dir, que tots els regnes de la Corona d'Aragó passaren a regir-se per les lleis de Castella, abolint els Furs i quedant derogades també les institucions constitucionals.
 
El mateix text del TC espanyol detalla que "després de quasi tres segles de vigència, el dret civil valencià vigent està vinculat essencialment a costums agraris" i per això, considera que cal eliminar-lo. 

El dret civil valencià és una de les icones més singulars de l'autogovern valencià. El 1707, el Decret borbònic de Nova Planta va significar la derogació dels Furs i la imposició de les lleis castellanes a l'antic Regne de València. Des del 2006, amb la reforma de l'Estatut, les Corts valencianes han aprovat diferents lleis per recuperar el dret civil, però tant el govern de Zapatero com el de Rajoy han decidit recórrer aquestes lleis al Tribunal Constitucional espanyol.