L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 10 d’agost del 2016

Tavernes tindrà bous, encara que seran en una plaça portàtil

Una imatge recent dels bous al carrer

 Tavernes tindrà festejos taurins encara que serà en una plaça portàtil segons indiquen en el dia d'avui els dos periòdics amb informació comarcal “Levante-EMV” i “Las Provincias". Açò si, els bous no estaran organitzats per l'Ajuntament sinó per la penya local “Bous a la Vall” atès que tal com va quedar de resultat en la consulta popular l'Ajuntament ni organitza, ni subvenciona ni contempla en la programació de festes la seua celebració.

El periòdic Levante-EMV és ben clar quan afirma que els desitjos de les persones han de supeditar-se a la legislació i així ho ha entès la penya “Bous al Carrer” que ha cercat la manera per a poder celebrar festejos i no ha sigut un altre camí que demanar directament el permís a la Generalitat, que és la competent a concedir l'autorització, i cercar un emplaçament privat que ha aconseguit en una parcel·la privada del Polígon El Pla.

Així doncs, i amb el permís de la Generalitat, se seguirà en Tavernes una tradició, la taurina, que està documentada durant més de 100 anys la seua presència en els festejos vallers, excepte uns pocs anys al final del passat segle, quan es canvia el model de “bous al carrer” a bous en una plaça portàtil, model al que en la pràctica s'ha tornat ara. 

Per a arribar a aquest final, millor seguir la celebració tradicional, com sempre, la de de “bous al carrer”, com se celebra en Tavernes des de finals del segle XIX, quan es van oficialitzar les Festes Majors en honor del Crist de la Sang. 

Bous al carrer a finals dels anys 1950

Els festejos s'iniciaran el dissabte i diumenge, 3 i 4 de setembre respectivament, per a realitzar una suspensió d'activitats i reiniciar-los el dia 8, dijous, amb l'inici oficial dels festejos i fins al diumenge dia 11.

Com es veu, i s'assenyala en el diari Levante-EMV un model externalitzat de festes davant la falta de recursos i l'absència d'ajuda i fons municipals a la penya, i on la ramaderia Gregorio de Jesús actua com a empresa i arrisca el capital i durà a cap la instal·lació de la infraestructura necessària com la plaça, les barreres, ambulàncies, metge i les assegurances.

Ni que dir que en aquest cas, encara que la denominada “prova” de migdia, tradicional en els festejos vallers, siga gratuïta per a la gent que es quede en les barreres, segurament serà de pagament el poder accedir i asseure's en les grades, així com els espectacles que s'oferisquen.

Encara que la realització de festejos era el comentari i la notícia que va córrer ahir com la pólvora per la ciutat i les xarxes socials, amb la polèmica dels que es declaraven a favor dels festejos i en contra, no va ser fins a última hora del dilluns quan va entrar en l'Ajuntament la documentació on es feia patent el desig de la penya local.

Programació de l'any 1944 amb els bous al carrer
 
Un titular desafortunat

El periòdic “Las Provincias” en publicar la notícia ens presenta un titular i una entradeta que considerem desafortunada. Comprenem que donada la línia conservadora del periòdic  es vulga desgastar al govern local de Compromís, però no és de rebut que s'usen mitges veritats en la informació.

Així, i encara que el periòdic afirma el Ajuntament ha autoritzat la plaça portàtil del Pla aqueixa autorització, segons fonts municipals, no existeix, perquè seria la Generalitat com hem dit la que autoritza i no l'Ajuntament. 

S'afirma així mateix que l'Ajuntament no fa cas a la consulta popular i oblida que en realitat en la consulta mai no es va preguntar “bous si, bous no”, sinó si s'acceptava o no la presència dels bous en la programació de festes.

Mai es va parlar de prohibir els bous al carrer, i la pregunta era ben clara en el sentit de que, si es considerava dins de la programació com un acte festiu més, l'Ajuntament devia organitzar i pagar els bous com fa en els orquestres de disfresses, espectacles en la plaça o paella als majors, per exemple.

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Tindrien que fer bous dilluns, dimarts i demecres també. Ja que monten la plaça que façen bous tots els dies.

Anònim ha dit...

Despres de 5 anys tornen els bous a una plaça privada.

Anònim ha dit...

Gregorio de Jesus es la ganderia del famos bou Ratón. Segur que porta bons animals.

Veïna ha dit...

Que Tavernes ha tingut tradició de bous al carrer és cert. Que per a fer-ho en plaça privada, millor al carrer: Això ha sigut decisió dels veïns, al menys dels qui es van preocupar de votar en la consulta. Que es pot repetir en altres anys la consulta i tindre altres resultats, segurament. Però enguany és el que hi ha. A mí no m'agraden els bous, ni al carrer (un dels meus traumes infantils), ni en plaça, ni de lidia; però no els prohibiria, tampoc els subvencionaria; però tampoc subvencionaria el fútbol d'elit. Això sí, considere que els qui acabaran amb els bous son els seus defensors; perquè malauradament en aquesta societat lo que no aporta guanys no interessa. I quans grans herbívors en libertat queden a la península?

Anònim ha dit...

Pense igual: subvencions a equips i clubs esportiu ninguna. Ja es fa prou mantenint les instal·lacions municipals perquè ells les gasten debades.

Anònim ha dit...

I l'ajuntament no pot denegar el permis?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Si has llegit la notícia, el permís el dona la Generalitat.

A l'Ajuntament per fer bous al carrer també li'l donava la Generalitat.

L'Ajuntament tenim entés que ha d'informar a la Generalitat sobre si hi ha tradició o no de festejos taurins a Tavernes, i això és un tema massa clar: No pensem diga que no hi ha quan els festejos a Tavernes tenen més de 100 anys d'existència.

Anònim ha dit...

Entonces tambe podra vindre el circ,els tambe portaran algun permis de generalitat o diputacio"qui corresponga""per tindre animals

La Cotorra de la Vall ha dit...

Clar que pot vindre el circ: SENSE ESPECTACLES AMB ANIMALS.

Si no estem mal assabentats, són activitats qualificades en grups diferents i regulades en normatives i ordenances diferents. I les autoritzacions són diferents.

Anònim ha dit...

Que faran pagar?

Anònim ha dit...

En la taquilla ho sabrem.

Anònim ha dit...

Si hi ha bous hi ha festa

Anònim ha dit...

Ja anem vetant comentaris? Només per dir que legalment,segons norma,el permís l'ha de donar l'ajuntament corresponent? eixa és la transparència de Compromís?

La Cotorra de la Vall ha dit...

No vetem comentaris, vetem la informació a mitges i distorsionada.

Segons el decret de la Generalitat sobre celebració de festejos taurins tradicionals, tal com hem dit el permís els dóna la conselleria corresponent de la Generalitat.

Artículo 13. Celebración de festejos taurinos tradicionales
Para la celebración de festejos taurinos tradicionales será preceptivo obtener la autorización expresa de la consellería competente en materia de espectáculos.
En ningún caso podrán celebrarse simultáneamente dos modalidades diferentes de festejos en el mismo recinto o plaza.

Anònim ha dit...

Pues pel mateix motiu s'haurieu d'autovetar,per posar informació a mitges i distorsionada:

Del mateix decret "DECRETO 31/2015, de 6 de marzo, del Consell, por el que se aprueba el Reglamento de festejos taurinos tradicionales en la Comunitat Valenciana (bous al carrer)." (que tampoc resenyeu,no siga cosa que algú el trobe).

TÍTULO II
De las plazas de toros portátiles y recintos taurinos

CAPÍTULO I

Características generalesArtículo

47. Autorización y requisitos.

De conformidad con lo dispuesto en la normativa de espectáculos, la instalación de plazas de toros no permanentes o portátiles deberá contar con la previa licencia de apertura otorgada por el AYUNTAMIENTO EN CUYO TERMINO MUNICIPAL se pretenda ubicar, en la forma establecida en este reglamento.

Digueu-li a Llàcer que publique açò també a les xarxes,en virtut de la transparència...

La Cotorra de la Vall ha dit...

Vosté confondeix les coses i mira que ho té clar:

- Legalment són dos coses diferents: 1) la instal·lació d'una plaça, el lloc on es poden fer bous o un altre espectacle 2)l'espectacle del bous.
En cap moment diu l'article 47 que per a fer l'espectacle cal el permís de l'Ajuntament, només per intal·lar la plaça.

I en l'article parlem dels bous, de l'espectacle i en cap moment de la llicència d'instal·lació de la plaça, com no s'ha parlat del permís de circulació i de la ITV dels camions que porten els bous, ni de si els bous estan o no inscrits en el registre, etc. Sempre hem parlat de qui és competent i ha de donar el permís per a fer l'espectacle, i això només és la Generalitat.

I el cas de la instal·lació de la plaça es igual que el d'una famosa gasolinera: si té totes les condicions i compleix la normativa i les lleis, l'Ajuntament no pot negar el permís d'instal·lació.

- I parlant de la instal·lació, l'Ajuntament ha de comprovar que complesca totes les condicions legals, i això és independent de si es fan bous, que és el més normal, però també es pot fer circ, un concert, un aplec de bandes de música, un partit de tennis o un miting polític. I això ho hem vist més d'una vegada en places de bous.

Això es paregut per no dir igual a l'exemple següent: Vosté pot comprar-se un cotxe i no tindre carnet de conduir. Segur que no li prohibeixen que se'l compre si reuneix les condicions: pagar-lo. Cosa a banda és el permís de conduir que li'l exigiran si condueix.

Esperem ho haja entés.

La Cotorra de la Vall ha dit...

No anem a continuar una discussió absurda sobre el competent per autoritzar l'espectacle taurí quan el tema està massa clar i sempre ha estat aixi:

El decret 31/2015 de la Generalitat sobre celebració de festejos taurins tradicionals ho deixa ben clar: únic competent per autoritzar l'espectacle la Generalitat.

I diu:
Artículo 13. Celebración de festejos taurinos tradicionales

Para la celebración de festejos taurinos tradicionales será preceptivo obtener la autorización expresa de la consellería competente en materia de espectáculos.
En ningún caso podrán celebrarse simultáneamente dos modalidades diferentes de festejos en el mismo recinto o plaza.

Blanc i en botella... doncs això.


Anònim ha dit...

Jo crec q sha explicat molt b. Ells han demanat a lajuntament el permis d montar la plaça i lajuntament no pot dir q no pq igual no es per fer bous potser siga per fer concert o xerrades. Despres la votacio q ha fet tavernes si q es cumplix pq lajuntament no subenciona els bous ni els inclou al cartell d festes. Una altra cosa esq un grup d gent en qualsevol epoca d lany ( justetet volen en festes pa seguir la tradicio de dinosaures bla bla) vullga fer bous en un terreno seu com si fera una paella :Entonces ho fan tot pel seu conter q es el demanar permis de muntatge a lajuntament duna carpa pa els secrets q siguen i permis a la generalitat pa soltar bous ahi.ho tenen i ja sta. Pero compromis si q ha escoltat al poble en no posar bous ni subencionar. .. i traaanqiiiils no van a guanyar diners pa fer bous lany q ve i sinos q sels paguen...nosaltres anirem a la festa gratis de tot el poble q es millor ( sense pols sense solana sense por sense sofriment sense gastar diners sense tanta tonteria) q els bous arcaics.