L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 12 de setembre del 2016

INFORME: 20 anys de la inundació de Tavernes pel desbordament del Vaca

El passeig Colom i la fira


Ahir va fer 20 anys i ningú a Tavernes recordava cosa igual. El dia 11 de setembre del 1996 les principals artèries d’arribada a Tavernes van quedar totalment inundades pel desbordament del Vaca. El riu més important de la Valldigna anava augmentant el cabal després de dos dies de pluges intenses, fins que la forta tromba que va caure sobre migdia va sumar a les aigües caigudes a Benifairó, Simat i va provocar una sobresaturació en el riu Vaca i el desbordament. 

Aqueix dia l'Ajuntament de Tavernes tènia constància que sobre les deu del matí el riu havia desbordat en la Séquia de la Bova, en el camí de la zona del Tancat, encara que ací no revestia perill ja que anava directament al marjal i el mar. 

Però els moments més difícils es van viure al migdia: es va produir la crescuda del riu que va inundar per complet els camins d'accés a Tavernes amb un llit que va arribar als 200 metres d'amplària i una altura de cinc metres sobre el nivell normal del riu. 
 El riu es va endinsar pels principals carrers de Tavernes inundant el Passeig Lepant i el de Colom, importants artèries de la capital vallera, arrossegant canyes, estris i objectes varis. 

Els cotxes estacionats en el Passeig Colom van ser transportats per les aigües fins a l'última zona del citat passeig, al costat del Vergeret, on l'aigua va aconseguir nivells superiors als dos metres.
El final del Passeig Colom
 


El casc urbà de Tavernes menys afectat tenia uns centímetres d'aigua, però el nivell anava augmentant fins a més de dos metres cap al riu, i en aqueixos llocs les aigües cobrien els nombrosos vehicles estacionats pels seus propietaris o bé arrossegats i amuntegats pel riu. Nombrosos soterranis dels passejos centrals de Tavernes van quedar coberts per les aigües, al temps que molts veïns posaven els seus cotxes a cobert. 

En total, una tercera part del casc urbà es va veure afectat, sobretot els voltants del riu Vaca i els accessos a la carretera CV-50 de Tavernes a Llíria.  
El fort aiguat va deixar més de 250 litres per metre quadrat en poques hores d'aquell dimecres 11 de setembre, però els pluviòmetres van arribar a arreplegar més de 600 litres en un període que va de la matinada del dilluns al migdia d’eixe dimecres. 

Tavernes es va quedar sense fluid elèctric i sense servei telefònic, romanent totalment incomunicada durant vària hores. La Guàrdia Civil tallava els accessos a Tavernes per la N 332 així com la CV50 i la platja es va inundar i va quedar incomunicada.

El Passeig Colom i adjacents


Tavernes es trobava en Festes Majores i va observar atònita com les atraccions firals situades en el Passeig Colón eren completament arrasades i arrossegades per l'aigua. Els cotxes de xoc van aparèixer a 400 metres de distància de la pista, on estava situada la pista, i van aparèixer tendals i trossos de fustes en diversos punts de la població, no quedant cap atracció firal en peus. 

El col·legi Alfàndec va quedar totalment afectat per les aigües i sort que aqueix dia no havia començat el curs escolar i a aqueixa hora, sobre migdia, només el professorat es trobava en el centre.

Benifairó també va patir els efectes de la pluja. El barranc de l’Ermita o de Malet es va desbordar cap a la població i en alguns punts del casc urbà arribava a prop d'un metre d'altura.

 El dia 12 de setembre del 1996

Al dia següent, avui es compleixen 20 anys, Tavernes intentava tornar a la normalitat. A més dels danys en habitatges, vehicles i tot tipus de béns començaven a conèixer-se les repercussions de la tempesta en la zona Industrial vallera. 

Vista del Passeig Colom, la plaça i el camp de futbol

El ple de l'Ajuntament sol·licitava la declaració de zona catastròfica, amb resposta negativa del llavors president de la Generalitat, Eduardo Zaplana en la seua visita a la Ciutat. 

Els veïns vallers es desdejunaven el dia 12 amb les cases plenes de fang, però no eren els únics danys i aconseguien tant a l'agricultura com a les infraestructures: Camins, motors i canonades van quedar destrossats, mentre La Partida estava coberta per dos metres d'aigua, amb pèrdua de la collita.

En la zona industrial, moltes empreses van resultar seriosament danyades atès que l'aigua va aconseguir més d'un metre d'altura provocant que el material informàtic, maquinària pesada i, altres béns quedaren totalment inservibles. 

L'autopista A 7 va actuar de barrera i taponava l'eixida de les aigües cap al mar amb inundació per complet de l'encreuament de la carretera N 332, en la zona de Bordería, així com tot el polígon industrial del Teularet. 

No és el riu Vaca. Camí Gandia

Aqueixos dies el so dels helicòpters va acabar convertint-se en habitual per als veïns de la platja de Tavernes. Les carreteres d'accés a la zona urbana costanera –llavors en molt mal estat- van romandre tancades al tràfic fins a ben entrada la vesprada d'aquest dia 12. 

Els helicòpters de Protecció Civil dugueren carburant per als vehicles de rescat i pa i aigua per als veïns necessitats, ja que a primeres hores del matí la Guàrdia Civil recorria els carrers de la zona aïllada informant que l'aigua de les aixetes no havia de ser utilitzada per a beure. Els supermercats van patir el devessall de la gent que, davant la situació, va acudir en massa a fer provisió de béns.

A mitjan vesprada d'aqueix dijous, 12 de setembre, l'avinguda l de la platja podia començar a ser transitada encara que romania inundada, i l'arena de la platja apareixia coberta dels objectes més insòlits arrossegats per les aigües 

La situació més greu la van patir els veïns que passaven els últims dies de l'estiu en els habitatges dels Marenys, alguns dels quals van ser rescatats per vehicles especials i helicòpter. 
El riu i el  Vergeret completament inundats
La població que va quedar en la platja va passar el dia en el carrer sorprès per la situació. Especialment els veïns de les plantes baixes van tenir molt treball desguassant els seus habitatges i assecant mobles i estris. 

L'arribada dels membres de Protecció civil va donar tranquil·litat als atrapats mentre la que la situació començava a normalitzar-se, així el fluid elèctric i el telèfon, que van funcionar amb relativa normalitat. 

A partir del dia 13, Tavernes poc a poc va anar recobrant el ritme normal. 

Després de 20 anys tot segueix igual gràcies al PP

Han passat 20 anys. Cap de les promeses que va fer el president de la Generalitat aleshores Eduardo Zaplana sobre canalització del Vaca s’han complit, ni cap de les infraestructures que havia de dur la Generalitat per minvar els efectes continus dels desbordament. 

L’any 2011, després de molts esforços per aconseguir que el projecte de canalització del riu Vaca tirara endavant i quan només quedava l’adjudicació, el govern de Mariano Rajoy anul·lava totes les adjudicacions i ens deixava sense obres, tot i que en el Pla Hidrològic Nacional estaven declarades urgents i prioritàries.

Des de aquell any, Compromís de Tavernes a través del diputat Joan Baldoví presenta una esmena als pressupostos estatals tots els anys perquè incloguen els 34 milions que calen per solucionar per a sempre el problema del Vaca, des de Simat fins a la desembocadura de Xeraco. 

Però no s’aconsegueix res perquè tots els anys els diputats del PP, inclosos els diputats valencians del PP voten en contra. Això de defensar els interessos valencians no és cosa seua.

Esperem que amb aquesta climatologia tan canviant i totalment irregular, amb moltes catàstrofes en molts llocs, no ens pertoque una altra a nosaltres per veure el Vaca canalitzat i domesticat.