L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 18 de setembre del 2016

Jornada de portes obertes a Bolomor



Un dels grups a l'eixida de Tavernes i durant l'ascensió al jaciment
 Unes 200 persones pogueren ahir visitar el jaciment paleolític de Bolomor dins de la jornada de portes obertes i visita gratuïta organitzada amb l’objectiu de donar-la a conéixer i reivindicar este important jaciment a vora del Mediterrani. La jornada va estar organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Tavernes, junt amb el Museu de Prehistòria de València, l’Associació Cultural Bolomor i l’equip investigador, comptant amb la inestimable ajuda del Centre Escursionista de Tavernes. 
 
 L’equip d’excavació del jaciment va fer una detallada explicació dels descobriments que s’han realitzat en el jaciment en els 27 anys ininterrompudes d’excavacions, i alhora els grups de visitants van poder contemplar algunes de les troballes de la campanya actual, sobre tot mostres òssies i elements lítics aconseguit en les excavacions que enguany es duen a cap en el nivell XIII. 
 
El grup atén les explicacions
Els diversos grups visitants que passaren al llarg del matí per la cova pogueren confirmar a traves de les explicacions las importància del jaciment, que ha proporcionat abundants materials per a estudiar i comprendre com eren els poblaments humans en el paleolític europeu i, sobre tot les formes de vida dels neandertals. 
 
 Entre les explicacions detall de la vida i costums dels primers pobladors valencians, els de Bolomor, que va ser explicada de manera entenedora per membres de l'equip d'excavacions que recolzen les explicacions amb panells informatius per fer-les més entenedores. 
 
La zona d'excavació del nivell XIII
 
 I junt a les explicacions, detalls i aclariments sobre com era la vida dels grups de neandertals que al llarg de centenars de milers d’any arribaren a la Valldigna i triaren la cova per establir els campaments temporal i amb ells, els primers foguers, dels més antics que es coneixen en l’actualitat a nivell mundial, i que estan donant una ampla informació sobre el procés de socialització de l’home entre 300.000 i 150.000 anys abans de la nostra era. 
 
Una de les troballes d'enguany
 L'home de Bolomor era nòmada, s'agrupava en grups-clans d'un nombre reduït de membres (habitualment no passaria de 25) i ocupava la cova en períodes curts mentre feia el periple per la Valldigna i les comarques veïnes seguint les peces de caça. 
 
 Com era la vida en el clan, la preparació de les armes de caça, la preparació de les pells, la construcció dels estris en pedra i sobre tot, l'ús del foc i la seua importància dins del procés de socialització i formació del llenguatge... en conjunt, unes explicacions que realment van ser fer un viatge en el temps a la Valldigna a l’alba de la humanitat.