L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 27 de setembre del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIO: O mires per on o mires, els pitjors finançats d'Espanya


El País Valencià continua l'últim en el finançament autonòmic segons marca la liquidació del 2014, realitzada sota la direcció de l'expert del Ministeri d'Hisenda, Ángel de la Fuente. S'han introduït canvis metodològics per al càlcul, diferent del mètode usat fins ara, però ni per aqueixes: seguim els últims amb 2.020 euros per habitant i any.

Són dades clares de la liquidació de 2014 del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú, publicat el passat mes d'agost i finançat per BBVA Research i el Ministeri d'Economia i Competitivitat. 

Segons la nova anàlisi d'Ángel de la Fuente, el País Valencià continua sent el pitjor finançat de l'Estat, amb 2.020 euros per càpita en 2014, encara que s'incrementa en 45 euros els resultats de la versió anterior. 

Les nostres terres continuen amb la diferència que tènia amb les comunitats millor finançades, que amb el nou mètode resulta que encara estan millor del que es pensava. Així, La Rioja supera a Cantàbria com la regió que més rep de l'Estat per als seus serveis bàsics (sanitat, educació i serveis socials), amb 2.669 euros per habitant, és a dir, 649 euros més de mitjana que els valencians.

Cantàbria també augmenta i aconsegueix els 2.661 euros per habitant, seguida per Extremadura, amb 2.498, que també rep més del que es va estimar al principi. Per la part baixa, la segona pitjor finançada és Múrcia, amb 65 euros més per habitant que València, seguida de Canàries i Andalusia.

I aqueixes dades que ens impliquen? Que la Generalitat va rebre 825 milions d'euros menys del que ens corresponia aqueix 2014 en relació a la mitjana espanyola. Però si el País Valencià percebera el mateix per habitant que La Rioja, la millor finançada, la Generalitat hauria disposat de 3.245 milions milions més per a dedicar a sanitat, educació, etc. I més o menys es calcula passarà el 2015 i el 2016.

Són dades oficials. Del mateix Ministeri d'Hisenda, del govern del PP, que ha reconegut en diverses ocasions la discriminació que patim els valencians però no ha donat mai cap solució a pesar que el sistema de finançament està caducat, i fa uns anys que devia haver-se modificat.

I és que al final haurem de creure'ns que els interessos del PP per a la nostra terra i per als valencians eren uns altres, més en relació amb els fets de Taula, Gurtels, Noos, Emarsa i “pitufeos”.