L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 27 de novembre del 2016

La Unió de Llauradors denuncia que l’acord entre la UE i Sud-àfrica pot enfonsar el mercat.


El sector del cítric del País Valencià afirma que el pacte entre la Unió Europea i Sud-àfrica, que allarga el període d’importació de taronges fins al 30 de novembre, pot enfonsar el mercat.

La Unió de Llauradors del País Valencià afirma que les taronges sud-africanes són competència deslleial, car són collides amb mà d’obra més barata i sense passar els mateixos controls fitosanitaris, de manera que s’obre la porta a plagues com l’anomenada taca negra.

La Unió de Llauradors denuncia que ‘"el producte fresc i el producte mediterrani’ sempre és la ‘moneda de canvi’ quan se signen acords de lliure comerç".

La taca negra 

El 2015, les autoritats europees van detectar entre les exportacions sud-africanes la presència del fong de la taca negra: una malaltia que afecta els fruits durant la maduració i deixa la polpa tova i ennegrida.

L’augment de les exportacions pot originar l’entrada de malalties i plagues que ara no afecten les plantacions. En el cas de la taca negra, en cas d’estendre’s podria ser necessari arrencar les plantacions afectades.

La Unió reclama que tota la fruita sud-africana entre per ports de l’estat espanyol on les inspeccions són més rigoroses. Així, es pot controlar la qualitat del producte i totes les plagues i malalties, cosa que ara no passa perquè fugen dels ports espanyols i entren per Rotterdam, Marsella o Setúbal..

La cadena de distribució i els preus 

L’entrada de taronges sud-africanes permet a les grans cadenes de distribució, des d’una posició de domini, obtenir fruita a preus molt baixos. Això pressiona els productors locals perquè redueixin els preus, de vegades per sota del cost de producció.