L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dissabte, 24 de desembre del 2016

Concert de Nadal a l'església Sant Pere

Coral Marinyén i grup Sempre per Nadal
 L'església de Sant Pere va ser el marc escollit per celebrar el Concert de Nadal que oferia conjuntament la Coral Polifònica Marinyén i el Cor Infantil del CEIP Magraner, dirigits pel professor Fran Lledo,  acompanyats pel grup instrumental "Sempre per Nadal".

L'església de Sant Pere estava plena de veïns i familiars, í entre els assistents, l'alcalde de la ciutat, Jordi Joan, i regidors del consistori.

El repertori oferit ha estat extens i molt variat, interpretat unes vegades per la coral Marinyén i altres conjuntament amb el Cor Infantil del CEIP Magraner, i segons quines peces amb l'acompanyament del grup instrumental "Sempre per Nadal". Ha estat un goig escoltar peces i cançons que avui dia ja són part integrant de la cultura mundial musical per la seua popularitat. 

Cor Infantil CEIP Magraner
 La Coral Marinyén ha interpretat, entre altres,  "Joia en el Món" amb música de Haendel, "Happy Christmas" de John Lennon i Yoko ONn, "No la devemos dormir" del Cançoner del Duc de Gandia i "El Cant de la Sibil·la" actuant Paqui Navarro com a solista i des de la trona. La introducció d'aquesta peça al corn anglés la va efectuar Jordi Lledó.

Conjuntament les dues corals han interpretat "African Al·leluia" de Benjamin Harlan, "Oh Happy Day" de Edwin R. Hawkins i la popular "Adeste Fideles".



 El concert ha estat dirigit pel director de la Coral Marinyén i alhora professor de Musica del CEIP Magraner, Fran Lledó, a qui s'ha d'agrair l'esforç i el treball entusiasta per conjugar totes les veus i música i així oferir un concert de molt alta qualitat. Tampoc hem d'oblidar l'esfor´, treball i entusiasme dels participants, i en especial dels xiquets i xiquetes del CEIP Magraner que un any més han brodat la seua interpretació,  han donat un especial toc alegre i nadalenc al concert, així com la magnifica interpretació musical del grup "Sempre per Nadal". 

El Cant de la Sibil·la 

‘Lo jorn del Judici/ parrà qui haurà fet servici.’ són els primers versos del "Cant de la Sibil·la", una peça medieval de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la terrible fi del món. Sol representar-se el 24 de desembre a la nit, just abans de la Missa del Gall. Les versions en la nostra llengua que semblen procedir d'una melodia mossàrab serien del segle XIII.

El costum d'interpretar aquest cant estava molt estés per l’Europa medieval i, es calcula si el seu origen pot estar relacionat amb la por que va originar l’arribada de l’any 1000. El concili de Trento va disposar la seua desaparició de la litúrgia per considerar-la un ritus pagà, atés que la sil·bila era una endevinadora pagana. Només es va conservar intacte a l’Alguer i a Mallorca, i el 2010 fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. 


Paqui Navarro interpretant el Cant de la Sibil·la
  Al País Valencià va ser la comunitat dels pares escolapis de Gandia l'any 1979 qui van recuperar la celebració del cant en el marc de la Missa del Gall a l'ermita de Santa Anna, segons la versió d'un breviari de la catedral de València del 1533 amb partitura atribuïda al mestre Cárceres i Alonso (segle XVI).

El Cant de la Sibil·la és un dels exemples de folklore religiós medieval, del qual queden escasses mostres en el nostre entorn cultural, i que cal unir a una altra representació com és el Misteri d'Elx